Τι σημαίνει μείωση εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ

Τι σημαίνει μείωση εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δηλαδή η μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, που από πολλούς βαφτίζεται και ως αύξηση της κοινοτικής, αποτελεί τροχοπέδη για όσους κάνουν καλά τη δουλειά τους. Μεταξύ αυτών ορισμένες περιφέρειες της χώρας, όπως η Ηπειρος και η Κεντρική Μακεδονία, που καλούνται να ολοκληρώσουν έργα για τα οποία έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με λιγότερα χρήματα. Αυτό είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής, που με βάση την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Ε.Ε., μηδενίστηκε και έτσι τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μόνο με όσα χρήματα στέλνει η Κοινότητα. Η ευελιξία που συμφωνήθηκε σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απώλεια κοινοτικών πόρων εκτιμάται ότι θα μειώσει το ΕΣΠΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, όσο δηλαδή ήταν οι πόροι που θα έβαζε η Ελλάδα ως εθνική συμμετοχή. Οι περιφέρειες που δεν είχαν προβλήματα απορρόφησης ζητούν, όπως είναι φυσικό, τα λεφτά που τους οφείλονται…

Παραιτήθηκαν τρία μέλη του Δ.Σ. της «Ελληνικόν Α.Ε.». Πρόκειται για τον Στέφανο Πάντο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, και τα μέλη Χρήστο Κορτζίδη και Αν. Ταστάνη. Και οι τρεις είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους από την πρώην υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ήταν σφοδροί πολέμιοι του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού. Μάλιστα, και οι τρεις έχουν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Ο κ. Ταστάνης υποστήριξε ότι παραιτείται για να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο ίδιος συντάσσεται με ένα κόμμα που έχει υπογράψει την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, αλλά υπόσχεται να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης…

Οι προσδοκίες των πιστωτών

Το Σάββατο, ο κ. Γ. Χουλιαράκης θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup, ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Σημαντικές ειδήσεις δεν αναμένονται, δεδομένου ότι όλοι περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο, πολλοί από τους ομολόγους του κ. Χουλιαράκη θα επιθυμούσαν να τον δουν και στο επόμενο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου. Οχι γιατί θα έχει παραμείνει στα καθήκοντά του επειδή δεν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά γιατί θα είναι ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης. Πάντως, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες αυτή τη στιγμή, όσο κι αν οι δανειστές δεν κρύβουν την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του.

Οι ξενοδόχοι κατά της φοροδιαφυγής

Η κατάργηση του χρονικού περιορισμού που διαχωρίζει τις μισθώσεις σε τουριστικά καταλύματα από τις μισθώσεις σε άλλα ακίνητα την 1η Νοεμβρίου θα εκτοξεύσει στα ύψη τη φοροδιαφυγή στον εν λόγω χώρο, όπως προβλέπουν οι ξενοδόχοι. Γι’ αυτό θεωρούν ότι πριν από την απελευθέρωση της αγοράς θα πρέπει, κατά το πρότυπο μοντέλων στο εξωτερικό, να επιβληθεί φορολογία στις μισθώσεις των εν λόγω ακινήτων στην πηγή της κράτησης. Παράλληλα, σημειώνουν ότι για λόγους ασφαλείας των τουριστών θα πρέπει να συνταχθούν άμεσα προδιαγραφές λειτουργίας των ακινήτων.

Υπερδραστήριος ο κ. Χριστοδουλάκης

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς είχε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης (φωτ.) με στόχο την προετοιμασία του φακέλου για το ελληνικό αίτημα χρονικής επέκτασης κατά 6 έως 12 μήνες του παλαιού ΕΣΠΑ (ώστε να μη χαθούν κονδύλια) και αύξησης των κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πολλοί παρατηρούν ότι ο κ. Χριστοδουλάκης δεν κινείται με ρυθμούς υπηρεσιακού υπουργού, αλλά μέλους κανονικής κυβέρνησης. Επίσης, αρκετοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να μείνει στο υπουργείο αν από τις εκλογές προκύψει μια κυβέρνηση με πιο τεχνοκρατικό προφίλ. Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλάκης προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά διατηρεί σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονίων. Επίσης, έχει επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο, γνωρίζει πώς λειτουργεί η Ε.Ε. και έχει διατελέσει υπουργός στο ίδιο υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή