Η αλήθεια και οι φήμες για τα capital controls

Η αλήθεια και οι φήμες για τα capital controls

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γρανάζια του προεκλογικού αγώνα και των εντυπώσεων φαίνεται πως έμπλεξε το θέμα των κεφαλαιακών περιορισμών. Λίγο η υπερβάλλουσα διάθεση να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα, λίγο η φιλοδοξία διαφόρων παραγόντων να εμπλακούν ενεργητικότερα στο θέμα των περιορισμών, την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε θόρυβος για τη χαλάρωση των περιορισμών, ειδικά για το αποκαλούμενο «καινούργιο χρήμα», κάτι όμως που διαψεύστηκε. Πέρα από αυτά, πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος δουλεύει συστηματικά για τη χαλάρωση των περιορισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα των τραπεζών.

Δεν έχει τέλος η γραφειοκρατία ακόμη και για επιχειρήσεις με εποχική λειτουργία, που η δραστηριότητά τους απαιτεί ταχύτητα σε αποφάσεις από το Δημόσιο. Για παράδειγμα, ξενοδοχείο στην Αττική προσπαθεί έξι μήνες να πάρει άδεια για την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας εποχικής χρήσης και ακόμη έχει μείνει στην προσπάθεια. Κανονικά, αν του είχε δοθεί από τις υπηρεσίες η άδεια –που έχει εξάμηνη διάρκεια–, αυτή την εποχή θα έπρεπε να ετοιμάζει την απόσυρση της εξέδρας από τη θάλασσα.

Κρυφή επιχείρηση γάμων στη Σαντορίνη

Τον… Κινέζο έκανε ιδιοκτήτης παράνομης εταιρείας διοργάνωσης γάμων στη Σαντορίνη όταν τον εντόπισαν οι φορολογικές αρχές. Συγκεκριμένα, έπειτα από έλεγχο σε επιχείρηση διοργάνωσης γάμων, που διατηρούσε παράνομα άτομο κινεζικής καταγωγής (με γαλλικό διαβατήριο), διαπιστώθηκε ότι είχαν εκμισθωθεί δύο δωμάτια ξενοδοχείου, τα οποία είχαν μετατραπεί σε «ατελιέ» για προετοιμασία γάμων. Κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου-αυτοψίας, στο ένα δωμάτιο βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν 38 νυφικά και 30 φορέματα δεξίωσης, τα οποία εκμισθώνονταν στις νύφες, ενώ στο άλλο δωμάτιο, όπου γινόταν η προετοιμασία της νύφης, βρέθηκαν 60 διαφορετικά είδη μακιγιάζ. Στην επιχείρηση εργάζονταν δύο υπάλληλοι κινεζικής καταγωγής, χωρίς άδεια παραμονής, ενώ, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο ίδιος φωτογράφιζε τα ζευγάρια σε διάφορα σημεία του νησιού.

Νέα έκδοση εντόκων για πληρωμή παλιών

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χάσει την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων, έχει υπογράψει τρία μνημόνια και αντίστοιχο αριθμό δανειακών συμβάσεων, έχουν αλλάξει κυβερνήσεις, αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό: η έκδοση εντόκων γραμματίων για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών του Δημοσίου. Ετσι, την ερχόμενη Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει στην έκδοση 3μηνων γραμματίων, με στόχο να αντλήσει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει αντίστοιχου ύψους λήξεις γραμματίων την Παρασκευή.

Τι ξεχνούν οι συνδικαλιστές των λιμανιών της χώρας

Είναι απίθανοι οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ)! Με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, ζητούν η υπηρεσιακή κυβέρνηση να απόσχει από ενέργειες που προωθούν την αποκρατικοποίηση των λιμανιών και ειδικά του ΟΛΠ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι διαγωνισμοί αποκρατικοποίησης «έχουν καταστεί πλέον πολιτικά και νομικά “νεκροί” και πρέπει να αποσυρθούν». Ξεχνούν όμως οι συνδικαλιστές να αναφέρουν ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων έχουν ψηφιστεί σχεδόν από τα 4/5 των μελών της προηγούμενης ελληνικής Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή