Ο Ρος προειδοποιεί την ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίηση

Ο Ρος προειδοποιεί την ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την ΕΚΤ να μην προχωρήσει αμέσως στην εκτεταμένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απηύθυνε χθες ο Αμερικάνος μεγαλοεπενδυτής Γουίλμπουρ Ρος μιλώντας στους Financial Times. Ο κ. Ρος υποστηρίζει ότι ο εκμηδενισμός της συμμετοχής των μετόχων των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης «δεν είναι ο (κατάλληλος) τρόπος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Ελλάδα». Μάλιστα ο Ρος, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας επενδυτών που είχε επενδύσει πέρυσι 1,3 δισ. ευρώ στην Eurobank, προειδοποιεί ότι «θα χρειαστεί να περάσει πάρα πολύς καιρός προτού επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα», στην περίπτωση που διαγραφεί η επένδυσή τους στις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 25 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της κρίσης μετά τον Ιανουάριο.

Νέα μείωση σημείωσε η έκθεση των εγχωρίων τραπεζών στην έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ, μέσω του ELA. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA μειώθηκε κατά 1,35 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στα 83,95 δισ. ευρώ από 85,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει μέσω του ELA περίπου 90 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούσου στα 40,108 δισ. ευρώ από 39,993 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η ομαλοποίηση της εικόνας ρευστότητας οφείλεται στην επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.

Δυσάρεστες πρωτιές

Αλλη μία… πρωτιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς είναι το μοναδικό χρηματιστήριο της Ευρωζώνης σε σύνολο 19 αγορών που έχει υποβαθμισθεί σε αναπτυσσόμενη αγορά, ενώ τα υπόλοιπα 18 χρηματιστήρια παραμένουν στις αναπτυγμένες αγορές. Ετσι το Χ.Α. θα συγκρίνεται στην Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας. Στις άλλες αναπτυσσόμενες αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Χ.Α. θα συγκρίνεται με τα χρηματιστήρια της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Μαλαισίας, του Γιοχάνεσμπουργκ, της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ο βασικός λόγος της υποβάθμισης ήταν το κλείσιμο της αγοράς για 25 συνεδριάσεις λόγω των capital controls αλλά και η συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 40 δισ.

Τα άλογα και τα παράλογα με την παροχή ηλεκτρισμού

Ο Ιππόδρομος χρωστάει στη ΔΕΗ 1,5 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΗ, αφού απηύδησε να περιμένει την εξόφληση ή έστω έναν διακανονισμό, έκοψε το ρεύμα. Τότε μόνον εμφανίστηκαν οι υπεύθυνοι του Ιπποδρόμου και πρότειναν να επανασυνδεθεί το ρεύμα, προσφέροντας ως προκαταβολή 15.000 ευρώ. Η ΔΕΗ προφανώς αρνήθηκε. Δεν έλαβε όμως υπόψη της το Ειρηνοδικείο της περιοχής, το οποίο ύστερα από προσφυγή ενός φιλίππου, που υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συντηρήσει τα άλογά του χωρίς ρεύμα. Το δικαστήριο διέταξε την επανασύνδεση, όπερ και εγένετο. Ηθικό δίδαγμα. Αν έχει κάποιος κατοικίδιο, δεν χρειάζεται να πληρώνει τη ΔΕΗ.

Ανάγκη για… ρήτρα αξιοπιστίας

«Ρήτρα περιουσίας» στις συντάξεις υποστηρίζει πως περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του γενικού γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη (φωτ.), ο οποίος παρεμπιπτόντως φαίνεται πως τώρα μόνος του στο υπουργείο «λύνει και δένει». Σε απάντηση των όσων υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος μάλιστα, ο κ. Νεφελούδης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί από τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει. Αυτό που δεν λέει βέβαια και ο κ. Νεφελούδης είναι ότι στο μνημόνιο υπάρχει αναφορά για εισοδηματικά κριτήρια, όχι όμως στις ανταποδοτικές συντάξεις όπως λέει ο πρώην βουλευτής που αποκλείστηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις κρατικά εγγυημένες συντάξεις, χωρίς να διευκρινίζεται πώς αυτά θα εφαρμοστούν. Καθώς βέβαια οι δηλώσεις προκαλούν πανικό στους ασφαλισμένους, καλό θα ήταν όλες να διαπνέονταν από ρήτρα… αξιοπιστίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή