Οι «πειρατές» του τουρισμού στο στόχαστρο της ΓΓΔΕ

Οι «πειρατές» του τουρισμού στο στόχαστρο της ΓΓΔΕ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λήψη μέτρων για την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής από τα παράνομα καταλύματα, πλήττοντας τα δημόσια έσοδα, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου (φωτ.) με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φαίνεται ότι έχει πάρει ζεστά το θέμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε αντίθεση με το υπ. Τουρισμού, το οποίο δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το αντικείμενο το προηγούμενο επτάμηνο. Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας για την εξόφληση αγορών άνω των 150 ευρώ σε τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, η επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και ο σχεδιασμός αντισταθμιστικών μέτρων ενίσχυσης των προορισμών που δέχονται το τελευταίο διάστημα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

Η επόμενη αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι για τον προσεχή Νοέμβριο από τον αμερικανικό οίκο MSCI. Σε περίπτωση που αποφασίσει νέα υποβάθμιση, το Χ.Α. θα οδηγηθεί σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (Standalone Market). Αναφορικά με την πρόσφατη υποβάθμιση του Χ.Α. από τον βρετανικό οίκο Ftse, δύο ξένοι τραπεζικοί όμιλοι (HSBC και Société Générale) εξέδωσαν ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις στην ελληνική αγορά. Η HSBC προβλέπει εισροές ύψους 130 εκατ. δολ. από χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης.  Η γαλλική Société Générale υποστηρίζει ότι ο ΟΤΕ και η μετοχή του θα προσελκύσει τα περισσότερα κεφάλαια, με πιθανές εισροές 42,7 εκατ. ευρώ.

Οι γραμματείς οργανώνονται

Ενα πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν τρεις γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να συντονιστούν καλύτερα οι εργασίες των γραμματειών τους. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ν. Φράγκο, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκη και τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να γνωρίζει η μία γραμματεία τι ποιεί η άλλη και να αποφεύγονται καθυστερήσεις στο έργο του υπουργείου, κυρίως όταν πρόκειται για την προώθηση μέτρων που πρέπει να αξιολογούνται και να αποτιμάται η αποδοτικότητά τους άμεσα. Είναι ένα καλό δείγμα για το τι μπορεί να κάνει η δημόσια διοίκηση, όταν το επιθυμεί.

Από ΤτΕ οι ανακοινώσεις για τη ρευστότητα του ELA

Μια απόφαση με… ελληνικό άρωμα έλαβε χθες η ΕΚΤ, δίνοντας το «πράσινο φως» στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δημοσιοποιούν τα στοιχεία για την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω της διαδικασίας ELA. Μέχρι τώρα τα στοιχεία αυτά γνωστοποιούνταν από την ΕΚΤ. Η απόφαση αφορά κυρίως τη χώρα μας, που χρόνια τώρα είναι…εξαρτημένη από τη ρευστότητα του ELA. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα έχουν από εδώ και στο εξής την επιλογή να κάνουν δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις τράπεζες της χώρας, σε περιπτώσεις που το κρίνουν απαραίτητο».

Ενημέρωση πρεσβευτών από τη διοίκηση της ΕΤΕ

Συνάντηση με τους πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Η πρόεδρος του ομίλου κυρία Λούκα Κατσέλη (φωτ.) αναφέρθηκε στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκφράζοντας την πεποίθησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος, προσθέτοντας ότι μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ενημέρωσε τους πρέσβεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα ευρύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση της διοίκησης με τους πρεσβευτές της Ε.Ε. συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτικές εξελίξεις και η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή