Μίλησε γιατί έπρεπε και όχι γιατί το ήθελε

Μίλησε γιατί έπρεπε και όχι γιατί το ήθελε

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.), είχε αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για την κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας. Από ό,τι φαίνεται, την ίδια στάση συνεχίζει να τηρεί μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές τελείωσαν. Ετσι, όταν ρωτήθηκε χθες για το κατά πόσο η κατάσταση στην Ελλάδα είναι βιώσιμη και αν το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί, αρκέστηκε να δηλώσει το εξής: «Μπορεί να είναι βιώσιμη και μπορεί να εστιάσει στην εφαρμογή του προγράμματος. Αυτά». Πιθανότατα η κυρία Λαγκάρντ δεν έχει εισέλθει σε μια περίοδο… δημιουργικής ασάφειας και απλώς επέλεξε να μην πάρει θέση για την κατάσταση στην Ελλάδα, περιμένοντας να μιλήσει πρώτα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης.

Χαμηλότερα των 40 δισ. ευρώ διολίσθησε ξανά η συνολική κεφαλαιοποίηση (39,511 δισ. ευρώ) του Χρηματιστηρίου. Πλέον η αξία της αγοράς αντιστοιχεί μόλις στο 22,44% του φετινού ΑΕΠ, που εκτιμάται στα 176 δισ. ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι ο ρυθμός μείωσής του θα διαμορφωθεί στο -1%. Είναι αξιοσημείωτο ότι το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των 4 μεγάλων τραπεζών ανέρχεται στα 4,802 δισ. ευρώ, όταν στις 29 Ιουνίου 2015 (ημέρα επιβολής των capital controls) διαμορφωνόταν στα 12,804 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι 12 εισηγμένες με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. καλύπτουν σήμερα το 67,25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς που αριθμεί 224 εταιρείες.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στη ΡΑΕ τα στοιχεία για την αναπροσαρμογή των τελών του ΔΕΣΦΑ, καθώς προκύπτει αύξηση της τάξης του 30%, που για τους καταναλωτές μεταφράζεται σε αύξηση τιμολογίων κατά 5%. Το πώς θα περιοριστούν αυτές οι αυξήσεις είναι ένα μεγάλο ερώτημα τόσο για την αρμόδια Αρχή όσο και για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Η ιδέα να μειωθεί το ποσοστό απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων της εταιρείας, που διαμορφώνεται στο 11%, δεν φαίνεται πολύ καλή, καθώς δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Είναι γνωστό ότι η Socar διαμόρφωσε την προσφορά της με βάση αυτή την απόδοση.

Χάνουν έργα 1,5 δισ. ευρώ οι περιφέρειες της χώρας

Στα 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός των συνολικών απωλειών από το ΕΣΠΑ για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για τα εθνικά χρήματα που χάνονται μέσα από τη διαδικασία της ποσοστιαίας αύξησης της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% του προγράμματος. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Μακεδονία με 454 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής με απώλεια 395 εκατ. ευρώ. Το κενό χρηματοδότησης θα καλυφθεί με περικοπή έργων, αλλά το πρόβλημα των χρωστούμενων από την πλευρά του Δημοσίου για έργα που ήδη πραγματοποιούνται δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Ελεγχοι με ρυθμό χελώνας στην προεκλογική περίοδο

Πόσους ελέγχους ολοκλήρωσε το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων τον προηγούμενο μήνα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόλις ένας έλεγχος μεγάλης επιχείρησης ολοκληρώθηκε, ενώ η ίδια εικόνα παρατηρείται και από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο έχει αναλάβει τον έλεγχο 1,3 εκατομμυρίων ΑΦΜ που βρίσκονται στις λίστες των μεγάλων καταθετών και των εμβασμάτων, με δυναμικό που δεν ξεπερνά τους 20 ελεγκτές. Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει 900 ελέγχους, εν τούτοις οι ολοκληρωθέντες έλεγχοι ανέρχονται σε 329. Εντύπωση προκαλεί ο στόχος που έχει τεθεί για τις εισπράξεις από τους ελέγχους σε πολύ πλούσιους φορολογούμενους και μεγάλες επιχειρήσεις. Για φέτος προβλέπεται η είσπραξη 77 εκατ. ευρώ, όταν οι υποθέσεις αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια, και δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν αναζητούνται περισσότερα έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή