«Εβγαλε» είδηση η ανεπίσημη τελετή

«Εβγαλε» είδηση η ανεπίσημη τελετή

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπίσημη ήταν η χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των κ. Χουλιαράκη και Τσακαλώτου (φωτ.). Η απόφαση να μη γίνουν δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ελήφθη με γνώμονα ότι οι δύο άντρες έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά, αλλά με αντίστροφους ρόλους, πριν από περίπου ένα μήνα, ενώ επί της ουσίας είναι τα στελέχη που συνεργάστηκαν στενά για να κλείσει η διαπραγμάτευση και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την εφαρμογή του προγράμματος από εδώ και στο εξής. Από την τελετή απουσίαζε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα φορολογίας, κ. Τρ. Αλεξιάδης, ο οποίος βέβαια το τελευταίο δίμηνο έχει διατηρήσει τη θέση του στις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις. Πάντως, παρά την απουσία του κ. Αλεξιάδη, η «είδηση» από τις δηλώσεις Τσακαλώτου – Χουλιαράκη βγήκε από τον τομέα της φορολογίας!

Ισως η πιο φτωχή επενδυτική χρονιά ήταν το 2015. Ωστόσο υπήρξαν και οι εξαιρέσεις των εταιρειών που επένδυσαν σε γραμμές παραγωγής, με μοναδικό στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Ειδικότερα η Παπαστράτος ολοκληρώνει το επόμενο διάστημα επένδυση 25 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο, μέσω της οποίας θα αυξηθεί η ετήσια παραγωγή της μονάδας στα 15 δισ. τσιγάρα ετησίως περίπου. Η βιομηχανία μπισκότων Ε.Ι.Παπαδοπούλου επένδυσε 7,5 εκατ. ευρώ για νέο προϊόν στο εργοστάσιο των Οινοφύτων. Τέλος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επένδυσε 2 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Πάτρας για εξαγωγές της μπίρας Heineken στις αγορές της Κίνας και της Ιταλίας.

Καμία σχέση με όμιλο Μάνεση

Ουδεμία σχέση έχει η εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ με τον όμιλο Μάνεση, όπως ενημέρωσαν εκπρόσωποι του ομίλου. Σε χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» με τίτλο «Πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι «Αίτηση για άδεια προμήθειας αερίου κατέθεσε στη ΡΑΕ και η εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ του ομίλου Μάνεση». Ωστόσο, εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν έχουν μετοχική ή άλλη σχέση με τον όμιλο Μάνεση. Η ΜΑΚΙΟΣ είναι εταιρεία logistics που ιδρύθηκε προ 85 ετών και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου. Η άδεια θα ισχύσει για 20 έτη με δυνατότητα παράτασης.

Πολλή δουλειά για να είναι ανταγωνιστικός ο τουρισμός

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (φωτ.) κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, αφού ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν για τον τομέα από τους περιορισμούς στον έλεγχο κεφαλαίων, παραδέχθηκε ότι «από εδώ και στο εξής η εντολή είναι σαφής, είναι ισχυρή πολιτική εντολή, η οποία επικεντρώνεται στο να κάνουμε δουλειά…». Και πράγματι, ο τουρισμός χρειάζεται πολλή δουλειά και όχι μόνο επικοινωνιακές τακτικές, για να κρατηθεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.

«Κελάηδισμα» του ΣΕΒ για το υπουργείο Βιομηχανίας

Ικανοποίηση προκάλεσε στον ΣΕΒ η επανασύσταση του χαρτοφυλακίου της Βιομηχανίας, που αποτέλεσε κοινό αίτημα των Βιομηχανικών Συνδέσμων της χώρας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Aυτή εκφράστηκε με το παρακάτω μήνυμα στο Twitter «Συγχαρητήρια σε Σταθάκη, Τζάκρη, (φωτ.) Χαρίτση. Στον ΣΕΒ είμαστε έτοιμοι για μια ουσιαστική συνεργασία». Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που το πάλαι ποτέ υπουργείο Βιομηχανίας, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο αποβιομηχάνισης της χώρας και υποβαθμίστηκε σε Γενική Διεύθυνση του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, επανασυστήνεται ως υφυπουργείο Βιομηχανίας. Επικεφαλής αναλαμβάνει η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποτέλεσε και μία από τις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης. Μένει να δούμε εάν η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει πράγματι την εκπόνηση μιας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή