Βολικά «ισοδύναμα» για… σχεδόν όλους

Βολικά «ισοδύναμα» για… σχεδόν όλους

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς φτάνει η ώρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα (που δεν είναι ακριβώς τρόικα, αλλά κάτι περισσότερο), σε όλα τα υπουργεία ψάχνουν ισοδύναμα σε διάφορα μέτρα που είτε αναφέρονται ρητά στο μνημόνιο είτε δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα. Στην ενέργεια, για παράδειγμα, αναφέρεται κατ’ αρχήν ως μέτρο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά η δημοπρασία ισχύος από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Επειδή το μοντέλο μπορεί να μη φτάνει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και προκειμένου οι πιστωτές να μην επαναφέρουν το σενάριο της Μικρής ΔΕΗ, εξετάζεται ως εναλλακτική η πώληση του 49% δυο-τριών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης σε ιδιώτες. Αυτό μπορεί να βολεύει τους πάντες, την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά απελευθέρωση δεν το λες, υπό την έννοια ότι ο ανταγωνισμός δεν ενισχύεται και τα οφέλη που θεωρητικώς προκύπτουν από αυτόν για τους καταναλωτές δεν υφίστανται.

Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα συχνά πυκνά απασχολεί τα ξένα ΜΜΕ και ουκ ολίγες φορές γίνεται και πρώτο θέμα. Τις περισσότερες φορές για την οικονομική κρίση, τα μνημόνια, τις πολιτικές εξελίξεις και τελευταία για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Χθες, όμως, το πρωί απασχόλησε για έναν άλλο λόγο, θετικό αυτή τη φορά, το ΤV2, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό της Δανίας. Το κανάλι μετέδωσε ζωντανά τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος της δανικής αλυσίδας Jysk στην Ελλάδα. Οι λόγοι της προβολής μπορεί να ήταν διαφημιστικοί. Μόνο κακό, πάντως, δεν κάνει να εμφανίζεται η χώρα ως τόπος προορισμού ξένων επενδύσεων.

Τριπλή άμυνα στα capital controls

Τουλάχιστον 3 κινήσεις πραγματοποιούν αυτή την περίοδο οι μεταλλουργικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ασφυξία που έχουν επιφέρει τα capital controls. Κατ’ αρχάς εξάγουν με το ελάχιστο περιθώριο κέρδους, ακόμη και στα όρια της ζημιάς, προκειμένου να διατηρήσουν τους διεθνείς πελάτες. Επίσης αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες χάλυβα από αυτές που χρειάζονται. Το τρίτο βήμα είναι η δραστική περικοπή των ημερών πίστωσης μέχρι και 20 μέρες, ενώ παράλληλα έχουν ασφαλισμένες τις εισπράξεις των πελατών τους κατά 90%. Ο κλάδος παρουσιάζει πτώση πωλήσεων πάνω από το 10% από την αρχή του έτους, ενώ η ζήτηση σε χάλυβα έχει κατρακυλήσει πάνω από 80% σε σχέση με το 2008.

Πρέπει να γίνουν πολλά σε λιγότερο από τρεις μήνες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το stress test, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της κατάστασης των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών (Asset Quality Review – AQR), που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο σημείο της διαδικασίας. Αμέσως θα «τρέξει» το stress test, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Αν το ύψος των αναγκών είναι «διαχειρίσιμο», θα ξεκινήσει η μεγάλη μάχη με τον χρόνο, καθώς έως τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Προτίμησαν να εστιάσουν στη φοροδιαφυγή

Ριζικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία εισοδήματος αλλά και στους φόρους κατανάλωσης, όπως ο ΦΠΑ, το επόμενο διάστημα. Παρά τη διαβεβαίωση από το οικονομικό επιτελείο ότι δεν θα προστεθεί κανένας νέος φόρος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με το τρίτο μνημόνιο αυξάνεται η φορολογία των αγροτών, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, έρχεται το πρώτο κύμα αυξήσεων του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ αυξάνονται και οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Πάντως στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το οικονομικό επιτελείο δεν αναφέρεται κανένας από τους ανωτέρω φόρους, παρά μόνο το πώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Ιδια συνταγή, την οποία έχουν ακούσει πολλές φορές οι Ελληνες φορολογούμενοι, όπως επίσης και οι πιστωτές της χώρας. Θυμίζουμε επίσης ότι τον Αύγουστο το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων ολοκλήρωσε μόλις έναν έλεγχο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή