Ανηφορικός ο δρόμος για να μπουν ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ

Ανηφορικός ο δρόμος για να μπουν ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις διατυπώνουν διαχειριστές ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων για το κατά πόσον είναι εφικτή η γρήγορη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ που γίνονται στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι διαχειριστές εκτιμούν ότι η προσθήκη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα απαιτήσει χρόνο, καθώς θεωρούν πιθανό ότι μπορεί να ανακύψουν προβλήματα λόγω της απροθυμίας και ανεπάρκειας της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.

Σημαντική πηγή εσόδων μπορεί να αποτελέσει για την ελληνική οικονομία η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, γεγονός όμως που προϋποθέτει διυπουργική συνεργασία για την προώθηση του εκκρεμούς νομοθετικού έργου. Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου στα Καμένα Βούρλα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, με τη συμβολή του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Κων. Κουσκούκη.

Η νέα στρατηγική κίνηση του ΟΤΕ

Ως στρατηγική, αλλά αναμενόμενη κίνηση, εκλαμβάνεται η κατάργηση των πολλών εμπορικών ονομασιών από τον ΟΤΕ, που ανακοινώθηκε στα μέσα της εβδομάδας. Εντάσσοντας όλα τα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα υπό την ονομασία Cosmote, είναι βέβαιο ότι ο Οργανισμός θα επιτύχει σημαντικές οικονομίες κλίμακος, ενώ μένει να μας αποκαλύψει πώς θα διαμορφώσει σε ενιαία πακέτα τις υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας και τι οφέλη θα αποκομίσουν τελικά οι καταναλωτές.

Πάντως, η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι η σύγκλιση δεν είναι πλέον τάση, αλλά ήδη αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο θετικά θα έπρεπε να υποδεχθούν την είδηση αυτή η αγορά και οι καταναλωτές. Οι εξελίξεις, πιθανώς εντός του Οκτωβρίου, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η παράταση ενός μήνα που έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο χρηματιστήριο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, με τα capital controls να συνεχίζουν να δημιουργούν στρεβλώσεις, θα είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός του short selling από την αρμόδια αρχή.

Ελλειμμα 32,28 εκατ. στις ΑΠΕ φέτος

Με έλλειμμα 32,28 εκατ. θα κλείσει το 2015 ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις του λειτουργού της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), τον Ιούνιο το έλλειμμα στον λογαριασμό έφτασε τα 65,21 εκατ., τον Ιούλιο τα 67,20 εκατ. και τον Αύγουστο τα 86,57 εκατ. ευρώ. Η αρνητική εικόνα του ειδικού λογαριασμού προβλέπεται να συνεχιστεί και τους υπόλοιπους μήνες του έτους, φτάνοντας στα -98,38 εκατ. τον Σεπτέμβριο, τα -109,08 τον Οκτώβριο, τα -79,80 τον Νοέμβριο, για να κλείσει τον Δεκέμβριο στα -32,08 εκατ. ευρώ.

Γραμματεία Εμπορίου και Βιομηχανίας μαζί ξανά στο ίδιο υπουργείο

Στο ίδιο υπουργείο θα υπάγονται και πάλι, έπειτα από ένα διάλειμμα οκτώ μηνών, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Αμφότερες οι γραμματείες στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο του πάλαι ποτέ υπουργείου Εμπορίου, στην πλατεία Κάνιγγος. Τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε την υπαγωγή της ΓΓΒ στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, γεγονός που τότε είχε προκαλέσει αναστάτωση στους υπαλλήλους. Στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα πράγματα επανήλθαν στην προτέρα κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή