Προσωπικό στοίχημα για τον Πρεμ Γουάτσα

Προσωπικό στοίχημα για τον Πρεμ Γουάτσα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δείτε το ως προσωπικό του στοίχημα». Κάπως έτσι περιέγραφε στη στήλη πηγή που είναι σε θέση να τον γνωρίζει καλά, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο κ. Πρεμ Γουάτσα (φωτ.), επικεφαλής του επενδυτικού fund Fairfax, σε ό,τι έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις του στην Ελλάδα. Και θα τις στηρίξει με κάθε μέσο, κυριολεκτικά. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι προσκάλεσε στην Ελλάδα τα στελέχη του fund απ’ όλον τον κόσμο, καθώς και στελέχη εταιρειών όπου έχει επενδύσει το fund, και πάλι σε όλο τον κόσμο, αλλά και φίλους του, για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από τη σύσταση της Fairfax. Ολοι μαζί θα βρεθούν για μερικές μέρες ξεκούρασης (παίζοντας πολύ… γκολφ) στο Costa Navarino, στη Μεσσηνία. Το ραντεβού είναι για την επόμενη Πέμπτη. «Ο Γουάτσα θα επιμείνει μέχρι τέλους στην επενδυτική επιλογή της Ελλάδας. Γι’ αυτόν είναι περισσότερο θέμα γοήτρου, παρά χρημάτων», μας λέει η ίδια πηγή. Εξού και η τόσο συχνή παρουσία του στη χώρα μας.

Η καθίζηση του χρηματιστηρίου στις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις, όπου ήδη μετράει απώλειες άνω του 4% και η χαμένη κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ, αποτυπώνουν τη νευρικότητα, τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και κυρίως των ξένων επενδυτών που παραμένουν ενεργοί στην αγορά μετοχών. Αυτοί, άλλωστε, είναι και οι στυλοβάτες του Χρηματιστηρίου, αφού τον Αύγουστο πραγματοποίησαν το 66,2% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

Χωρίς διακρίσεις

Ο λογαριασμός για τα capital controls δεν θα κάνει διακρίσεις σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ηδη τα λογιστήρια των εταιρειών περιμένουν να συλλέξουν τα στοιχεία των πωλήσεων μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε εκπνέει το τρίτο τρίμηνο του 2015, το οποίο περιλαμβάνει την πιο απρόβλεπτη περίοδο της ελληνικής οικονομίας (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015). Οι πιο αισιόδοξοι επιχειρηματίες μιλούν για μέση πτώση πωλήσεων μεταξύ 40% και 50%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επανήλθε στην ατζέντα των Δ.Σ. των επιχειρήσεων, όχι ως θέμα εργασίας αλλά ως θέμα προς απόφαση, εάν πρέπει να υπάρξει μεταφορά έδρας στο εξωτερικό προκειμένου να μην βιώσουν οι εταιρείες έναν ανάλογο οικονομικό εφιάλτη στο μέλλον. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τις εργασίες του στην προοπτική ότι τα capital controls θα αρθούν αν και εφόσον απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος του Grexit.

Τι θα γίνουν οι 38.000 υποθέσεις;

Επί ποδός βρίσκονται τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και αναμένουν τις αποφάσεις για τη μεταφορά του αρχείου του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Αν και επιθυμούν το ΣΔΟΕ να «περάσει» στην ανεξάρτητη αρχή και να σταματήσει επιτέλους να είναι πολιτικό εργαλείο, εκφράζουν, ωστόσο, έντονες επιφυλάξεις για το τι θα γίνει με τις 38.000 υποθέσεις που ελέγχει αυτή τη στιγμή το Σώμα. Σημειώνουν ότι ο νόμος προβλέπει τη μεταφορά μόνο 3.500 υποθέσεων στη ΓΓΔΕ, οι εκθέσεις ελέγχου των οποίων θα αποτελέσουν απλά πληροφοριακά δελτία, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνουν από την αρχή. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει τον έλεγχο 2.062 υποθέσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Η «παρεξήγηση» με το θέμα των χρεώσεων στα κινητά

Ως γνωστόν, σήμερα, με 50 ευρώ τον μήνα, ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του σταθερό τηλέφωνο, κινητό και Ιnternet και δωρεάν χρόνο χρήσης. Επειδή, ωστόσο, ξεχνάμε εύκολα, θυμάστε μήπως πού έφτανε ο λογαριασμός, πριν από 15 χρόνια; Τότε, ο μέσος χρήστης πλήρωνε περίπου 13 ευρώ μόνο για να έχει ενεργή μια σύνδεση σταθερού τηλεφώνου για να δέχεται τηλεφωνήματα. Αφορμή γι’ αυτή τη… βουτιά στο παρελθόν στάθηκε η φασαρία που προκλήθηκε για τις χρεώσεις. Τελικώς, αποδείχθηκε ότι όλος ο θόρυβος οφειλόταν σε μια «παρεξήγηση», η οποία αφορά σε υπηρεσίες προτιθέμενης αξίας μέσω τηλεφώνου. Πρόκειται για τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ), οι οποίες είναι μη ρυθμιζόμενες και οι χρεώσεις τους επιβάλλονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Ετσι, υπάρχουν τηλεφωνικές υπηρεσίες που μπορεί να κοστίζουν μέχρι και 3 ευρώ το λεπτό (π.χ. «ροζ» τηλέφωνα κ.ά.), αλλά για τη λήψη τους συνομολογεί ο χρήστης με την εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία, προκειμένου να γίνει δέκτης αυτών των υπηρεσιών. Πολλές φορές στο παρελθόν, επιτήδειοι έχουν εξαπατήσει πολίτες εκμαιεύοντας με παρελκυστικό τρόπο τη συγκατάθεση του καταναλωτή στη λήψη των υπηρεσιών. Η πολιτεία παρενέβη και έχει επιβάλει από βαριά πρόστιμα, αλλά και ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων, που κατά κανόνα δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές εταιρείες τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή