Αργά χθες το βράδυ έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία μία πληροφορία, η οποία ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τα νησιά που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, από τη λίστα των έξι νησιών θα έβγαινε η Ρόδος και στη θέση της θα έμπαιναν η Χίος και η Ανδρος. Για την επιλογή της Ρόδου το οικονομικό επιτελείο είχε και επιχειρηματολογία για την ένταξή της στη λίστα. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφερόταν ότι επελέγη η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ. Αύριο που θα τεθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση θα δούμε και ποια νησιά θα βρίσκονται στη λίστα ή αν επρόκειτο για πόθο ορισμένων η εξαίρεση της Ρόδου.
Η βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα την τελευταία εξαετία δεν έχει αλλάξει σημαντικά την εικόνα της χώρας σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Β. Τσολακίδης σε ημερίδα για το βιοαέριο στη Θεσσαλονίκη, το συνολικό κόστος ενέργειας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ ετησίως, με τη συνολική ετήσια κατανάλωση στους 2,1 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ) ανά άτομο. Το 45% αυτού του κόστους είναι φόροι. Κάθε Ελληνας πολίτης πληρώνει αναλογικά περίπου 1.200 ευρώ ετησίως από φόρους που προκύπτουν από βενζίνη, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ., όταν το αντίστοιχο ποσό για τον Γερμανό είναι 550 ευρώ.
Κρατά κλειστά τα χαρτιά της
Δεν διέψευσε τις πληροφορίες για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη Finansbank η Εθνική Τράπεζα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΕΤΕ σημειώνει ότι, ενόψει της ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του AQR (αξιολόγηση χαρτοφυλακίων) και του stress tests, εξετάζει σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με την απάντηση της Εθνικής, «κατά την παρούσα διερευνητική φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ασκήσεων από την ΕΚΤ, θεωρείται πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη περί υιοθέτησης συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής επί των αναφερομένων στα δημοσιεύματα».
«Κατάργηση της έκπτωσης» η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά
Στο Παρίσι βρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM. Αναφερόμενη στην αύξηση στο 23% από την 1η Οκτωβρίου του ΦΠΑ σε έξι ελληνικά νησιά, τόνισε ότι πρόκειται απλώς για κατάργηση της έκπτωσης του 30% από την οποία επωφελούντο έως σήμερα και, επομένως, είναι ένα πέρασμα στους συντελεστές που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για τη Γαλλία, μία από τις παραδοσιακές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, σημείωσε τη στήριξή της προς τη χώρα μας «κυβερνητικά, μιντιακά και τουριστικά».
Εμεινε από κονδύλια το μέτρο της «αντιστάθμισης»
Εκεί που έψαχναν λεφτά για τη χρηματοδότηση της «διακοψιμότητας», χάνουν και αυτά που είχαν προϋπολογίσει για τη χρηματοδότηση της «αντιστάθμισης». Το δεύτερο αυτό μέτρο προβλέπει επιστροφή ενός μέρους από το κόστος που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για ρύπους. Η χρηματοδότηση του μέτρου, συνολικού ύψους 15-20 εκατ. ετησίως μέχρι το 2020, θα καλύπτεται, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, μέσω των εσόδων από τις δημοπρασίες εκπομπής CO2. Μεσολάβησε όμως η εφαρμογή της απόφασης της Κομισιόν για παρακράτηση 900 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων την τριετία 2014-2016, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ποσότητες προς δημοπράτηση για την Ελλάδα κατά 38%. Ο ΛΑΓΗΕ, που πραγματοποιεί τις δημοπρασίες ρύπων, εκτιμά ότι μετά το 2015 δεν προβλέπεται πίστωση του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ με έσοδα από δημοπράτηση δικαιωμάτων, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση της «αντιστάθμισης» μένει στον αέρα.