Η ΕΚΤ δίχασε δύο παλιούς συμφοιτητές του Princeton

Η ΕΚΤ δίχασε δύο παλιούς συμφοιτητές του Princeton

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ δίχασε δύο παλιούς συμφοιτητές του Princeton

Την αντίδραση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη, προκάλεσε η «επίθεση» του γνωστού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτζ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην οποία επέρριψε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα. Ο γνωστός οικονομολόγος, μιλώντας με την πρόεδρο της Εθνικής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Clinton Global Initiative Meeting στη Νέα Υόρκη, «στοχοποίησε» την ΕΚΤ ως την κύρια υπεύθυνη για το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα. Η αναφορά του κ. Στίγκλιτζ προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κ. Κατσέλη, η οποία υπογράμμισε πως ο εν γένει ρόλος της ΕΚΤ και ιδίως του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι υπήρξαν ιδιαίτερα υποβοηθητικοί για τη χώρα μας όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη από τον Στίγκλιτζ, λέγοντας ότι αν η νέα συμφωνία ενταχθεί σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και βιώσιμης ανάπτυξης, τότε μπορεί να αποφέρει γρήγορα θετικά αποτελέσματα. Και οι δύο πάντως οικονομολόγοι, που γνωρίζονται από παλιά όταν και οι δύο ήταν στο πανεπιστήμιο Princeton, συμφώνησαν ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολιτικές που δεν θα οδηγούν σε ύφεση.

Πρόκειται για κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Προσφάτως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία δέχθηκε μια εξαιρετική πρόταση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να το πουλήσει. Η πρόταση είναι τόσο καλή, που λίγο απέχει από την αποτίμηση του ιδιοκτήτη και την κατέθεσε μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund. Προς το παρόν, η στήλη κωλύεται στο να αναφέρει ονόματα, καθώς έχει δεσμευθεί σχετικά. Ούτως ή άλλως, το project δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα, καθώς παρενέβησαν «τρίτοι» και θα πάει για λίγο αργότερα.

Οι «μνηστήρες» και ο 3ος δρόμος

Πληθαίνουν οι «μνηστήρες» για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Γράφαμε πρόσφατα για τους Καναδούς από το Βανκούβερ. Τώρα, στην Ελλάδα έρχονται και εκπρόσωποι μεγάλων λιμενικών οργανισμών από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και το Μονακό, για να πείσουν τους Ελληνες εφοπλιστές ότι έφτασε η ώρα να μεταφέρουν την έδρα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων τους στις χώρες τους, προσφέροντας μια σειρά από φορολογικά και άλλα προνόμια. Πολλές από τις ναυτιλιακές πάντως ακολουθούν την εξής μέση λύση: Δημιουργούν κι εκεί γραφεία – παραρτήματα των εταιρειών τους, όπου μεταφέρουν ένα μέρος της δραστηριότητάς τους και ουσιαστικά τα λειτουργούν για «ώρα ανάγκης». Δηλαδή, αν «σφίξουν» και πάλι, πολύ, τα πράγματα στην Ελλάδα, να μπορούν να μεταφέρουν εκεί το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, σε ελάχιστο χρόνο.

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία…

Πάρα πολλοί Γάλλοι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα. Αυτήν τη φορά πρόκειται για έναν τεχνοκράτη, πρώην στενό συνεργάτη του Νικολά Σαρκοζί (διετέλεσε μάλιστα και υπουργός σε μία από τις κυβερνήσεις του), που προστίθεται, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, στην ομάδα που προωθεί τα γαλλικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Εχει ήδη έρθει στην Αθήνα, έχει καταλύσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και αναμένει οδηγίες για να αναλάβει δράση. Σύντομα η στήλη θα σας έχει και πληροφορίες αναφορικά με την ακριβή αποστολή του, αφού η «μεταγραφή» μόνο τυχαία δεν έγινε. Γενικότερα, πάντως, όπως θα διαβάσετε και σε άλλες σελίδες της εφημερίδας, οι Γάλλοι κινούνται πολύ δραστήρια αυτές τις ημέρες.

Ηρθαν, είδαν και απήλθαν άκρως απογοητευμένοι οι αναλυτές

Και η Goldman Sachs διοργάνωσε μεγάλη αποστολή, κυρίως αναλυτών της, στη μετεκλογική Ελλάδα. Στόχος τους ήταν να «πιάσουν» κλίμα. Στην εσωτερική έκθεση που συνέταξαν, με τις εντυπώσεις τους, εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, για τα NPL’s (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), θεωρούν ότι δεν πρόκειται να δούμε την κορύφωσή τους πριν από το τέλος του 2016. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης σχετικά με την κατάσταση, αρκεί να σημειωθεί ότι πλέον το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ!

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται αναφορικά και με το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας. Τοποθετούν τον πήχυ πολύ ψηλά και πάντως πάνω από το όριο των 10 δισ. ευρώ, με την οροφή να τοποθετείται στο απόλυτο, δηλαδή στα 25 δισ. ευρώ. Ο,τι ακριβώς ξορκίζουν οι Ελληνες τραπεζίτες δηλαδή. Μένει να δούμε ποιος και γιατί θα επιβεβαιωθεί στην πράξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή