Αν δεν γίνει το πρώτο βήμα ο δρόμος δεν τελειώνει ποτέ

Αν δεν γίνει το πρώτο βήμα ο δρόμος δεν τελειώνει ποτέ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέχρι να αποδειχθεί ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, ο δρόμος είναι μακρύς». Την εκτίμηση αυτή έκανε ο αρμόδιος επί των ενεργειακών υπουργός Παν. Σκουρλέτης (φωτ.) κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή μαζί με την ανακοίνωση περί θεσμοθέτησης κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων. Η αλήθεια είναι ότι αν είχε ανοίξει τις προσφορές που κατατέθηκαν στον μεγάλο διαγωνισμό για το Ιόνιο και την Κρήτη εδώ και τρεις μήνες, κάπως θα συντόμευε ο δρόμος. Εκτός αν ο υπουργός εκτιμά ότι η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου που εξήγγειλε (αναθεωρήθηκε μόλις το 2011 και ενσωματώνει τη διεθνή εμπειρία της αγοράς) και η σύσταση μιας ακόμη κρατικής εταιρείας είναι τα εργαλεία για να ανακαλύψουμε εάν και πόσα κοιτάσματα διαθέτει η χώρα. Να θυμίσουμε, πάντως, στον υπουργό ότι η Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που θεσμοθετήθηκε από το 2011 δεν έχει μέχρι σήμερα στελεχωθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Η διαθεσιμότητα και η εκ περιτροπής εργασία έχουν κυριαρχήσει στον κλάδο χαλυβουργίας. Οπως πληροφορείται η «Κ», άλλη μία επιχείρηση του κλάδου ανακοίνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στους εργαζομένους ότι το 65% του προσωπικού θα τεθεί σε διαθεσιμότητα από αύριο Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Ολες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν πληγεί από την κατάρρευση των παραγγελιών στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, χάνουν συνεχώς μερίδια αγοράς στο εξωτερικό λόγω των ανταγωνιστριών εταιρειών σε Ιταλία και Ισπανία. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με πανάκριβο το βιομηχανικό ρεύμα, οι εταιρείες του κλάδου είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν ακόμη και τη μία γραμμή παραγωγής που συντηρούν.

Συναντήσεις που κρίνουν πολλά

Κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και της χώρας θα είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Ταμείου. Σε αυτές τις συναντήσεις γίνονται συνήθως οι πιο σοβαρές συζητήσεις, από τις οποίες προκύπτει η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή, η τότε κυβέρνηση είχε επιδιώξει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ για τη σταδιακή έξοδο από το Μνημόνιο, με τη συνέχεια να είναι γνωστή. Τα αποτελέσματα των φετινών επαφών θα φανούν τους επόμενους μήνες.

«Η βιομηχανία μίλησε μετά 20 χρόνια σιωπής»

Προχειρότητα, διοικητική αγκύλωση, επενδυτές που πλέουν σε θάλασσα αδιαφάνειας και αναγκάζονται σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Πρόκειται για μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη για να καταγγείλει τη μη έκδοση έως τώρα της δευτερογενούς νομοθεσίας για την αδειοδότηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων. Στη φόρα που έχει πάρει προκειμένου να κάνει τη βιομηχανία να μιλήσει έπειτα από 20 χρόνια σιωπής, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή, η υφυπουργός «ξέχασε» ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν εξέδωσε καμία από τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Εκκρεμούν 270.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Δημοσιονομική βόμβα, που ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να «τινάξει» ακόμη και το νέο ασφαλιστικό στον αέρα, θεωρούνται οι πάνω από 270.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή και αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και εφάπαξ του Δημοσίου. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα πραγματοποιούν το ετήσιο συνέδριό τους, είναι αποκαλυπτικά, αφενός του μεγέθους της ταλαιπωρίας που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, αφετέρου της υπέρογκης δημοσιονομικής δαπάνης που «κρύβουν» κάτω από το χαλί όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις και εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών, χωρίς να λείπουν και τα ακραία φαινόμενα στη διαδοχική ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα 3 χρόνια. Ειδικά στα εφάπαξ, η αναμονή θα οδηγήσει σε μειώσεις, που ενδέχεται να αγγίξουν το 6% – 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή