Υποσχέσεις για το ΕΣΠΑ ερήμην της Κομισιόν

Υποσχέσεις για το ΕΣΠΑ ερήμην της Κομισιόν

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013, που κλείνει τελικώς άρον άρον με όσα έργα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με τα τελευταία χρήματα που θα στείλει η Ε.Ε. έως το τέλος του χρόνου. Οι μεν αυτοκινητόδρομοι κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό στον βαθμό που δεν ολοκληρωθούν ή που επιχειρηθεί η αναθεώρηση των συμβάσεων, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης (φωτ.), ενώ τα σχέδια για τη διαχείριση των αποβλήτων, ειδικά στην Αττική, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. Η Επιτροπή παρακολουθεί σιωπηρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς να έχει τοποθετηθεί ακόμη ούτε για τους αυτοκινητοδρόμους ούτε για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων, και η βεβαιότητα που η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται και από το νέο ΕΣΠΑ, κάθε άλλο παρά έχει διασφαλιστεί.

H σκέψη πολλών εισηγμένων που πιθανότατα να γίνει απόφαση, για τη φετινή μερισματική χρονιά, είναι να μη διανέμουν μέρισμα, καθώς όσο ισχύουν τα capital controls ουσιαστικά εγκλωβίζουν τα κεφάλαια των μετόχων τους. Γι’ αυτό αναζητούν διαφορετικές λύσεις. Ετσι εκτιμάται από τους αναλυτές ότι ίσως φέτος οι εταιρείες που θα διανείμουν μέρισμα θα είναι λιγότερες από τις 37 που το έπραξαν το 2014. Πάντως οι περισσότερες εισηγμένες που ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες τις λογιστικές καταστάσεις 9μηνου, που θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, θα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν τον Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων.

Ο πολυγραφότατος κ. Χριστοδουλάκης

Σε συγγραφικό… οίστρο βρίσκεται ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, καθώς εντός του Οκτωβρίου θα εκδοθούν και θα επανεκδοθούν στο εξωτερικό συνολικά 4 βιβλία του! Οι νέες εκδόσεις στην αγγλική γλώσσα αφορούν δύο βιβλία. Το πρώτο έχει εκδοθεί στα ελληνικά υπό τον τίτλο «Ελλάδα το τέλος του παιχνιδιού: από τη λιτότητα στην ανάπτυξη ή το Grexit» (Greek Endgame: From austerity to Growth or Grexit), το οποίο παρουσιάζει τις αιτίες της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και τις προϋποθέσεις για την έξοδο από τη σημερινή καχεξία. Το δεύτερο, «Πώς οι κρίσεις διαμορφώνουν την οικονομική σκέψη και τις πολιτικές» (How crises shaped economic ideas and policies) εξετάζει την εξελικτική σχέση κρίσεων και οικονομικών ιδεών – πολιτικών.

Δεύτερη θητεία Ζερβού στο Παγκόσμιο Δίκτυο ΑΠΕ

Η διεθνής πείρα των 30 και πλέον ετών στον χώρο των ΑΠΕ του κ. Α. Ζερβού, καθηγητή του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρου της ΔΕΗ, αναγνωρίστηκε για μία ακόμη φορά από τη διεθνή κοινότητα. Οπως έγινε γνωστό, η διεθνής διοικητική επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου για τις ΑΠΕ – REN1, που συνεδρίασε την Τετάρτη, εξέλεξε ομόφωνα και για δεύτερη φορά τον κ. Ζερβό στη θέση του προέδρου του οργανισμού για τα επόμενα τρία χρόνια. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 3.600 σύνεδροι από 82 χώρες. Το REN συστάθηκε το 2004 ως παγκόσμιος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός με αντικείμενο την ταχεία προώθηση των ΑΠΕ.

Περιορισμένες αυξήσεις στα εισιτήρια των μουσείων

Aντιδρούν οι ταξιδιωτικοί και τουριστικοί πράκτορες στο ενδεχόμενο επιβολής υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων εισόδου στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων επισημαίνει ότι η όποια αύξηση των τιμών θα πρέπει να είναι λελογισμένη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο μετά τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ κινδυνεύει να γίνει μη ανταγωνιστικό. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ζητά η πληρωμή των εισιτηρίων να γίνεται πέραν του web banking και με χρεωστική και πιστωτική κάρτα κατά τόπους στους χώρους (και όχι μόνο στην Ακρόπολη), δεδομένου ότι εν μέσω capital controls είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο οι ξεναγοί/συνοδοί να έχουν στα χέρια τους και να προσκομίζουν κάθε φορά στο Μουσείο το αντίγραφο της κατάθεσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή