Υπό εποπτεία οι αρμοδιότητες Τσιρώνη

Υπό εποπτεία οι αρμοδιότητες Τσιρώνη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψαλιδισμένη» θα είναι η παρουσία του Γιάννη Τσιρώνη (φωτ.) στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως προκύπτει από την απόφαση καθορισμού των αρμοδιοτήτων του, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους αναπληρωτής υπουργός θα ασκεί το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων… υπό την εποπτεία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη: για παράδειγμα, από κοινού θα είναι οι αρμοδιότητες χωρικού σχεδιασμού, των ΑΠΕ, των Ενεργειακών Πολιτικών και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η εποπτεία της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. και του Πράσινου Ταμείου. Την έγκριση Σκουρλέτη θα πρέπει να φέρουν οι νομοθετικές του πρωτοβουλίες, αλλά και οι προτάσεις του για τις νέες διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων. Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης θα έχει αποκλειστικά τον έλεγχο της (κρίσιμης) Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 2,086 εκατ. ευρώ έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις παράνομες ανοικτές πωλήσεις (short selling) που εκδηλώθηκαν στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2014. Χθες επεβλήθησαν πρόστιμα ύψους 168.000 ευρώ σε δέκα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών της Alpha Bank. To μεγαλύτερο σε αξία πρόστιμο ύψους 1,218 εκατ. ευρώ έχει επιβληθεί έως τώρα στο αμερικανικό Everest Global Fund LP με έδρα το Μαϊάμι. Η συντριπτική πλειονότητα των παραβατικών συμπεριφορών αφορά ξένα θεσμικά πρόσωπα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει περισσότερες από 150 ύποπτες συναλλαγές.

Το στοίχημα των πληρωμών

Σήμερα είναι μία από αυτές τις ημέρες που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μία δόση από τα δάνεια που έχει λάβει. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις σχετικές υψηλές δόσεις, καθώς ξεπερνάει ελαφρώς τα 400 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά, χωρίς προβλήματα και χωρίς τα «δράματα» των προηγούμενων μηνών. Πλέον, το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να συνεχίσει να αποπληρώνει και τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ χωρίς να χρειάζεται να γίνεται θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εφαρμογής του προγράμματος.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Την πρώτη φορά τού πήρε επτά μήνες για να παραχωρήσει την πρώτη και τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά χρειάστηκαν μόλις 19 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης για να παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη (φωτ.), ο οποίος φαίνεται ότι αντελήφθη ότι όταν δεν μιλάς στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου είτε φοβάσαι είτε δεν έχεις να παρουσιάσεις κάτι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν και ο ίδιος λίγο πολύ το παρουσίασε ως επιλογή των δημοσιογράφων.

Ημιτελές νομοσχέδιο προς διαβούλευση

Οι ώρες περνούσαν χθες και το πολυνομοσχέδιο δεν κατετίθετο. Από την κυβέρνηση δεν δινόταν καμία επίσημη εξήγηση. Ανεπισήμως κάποιοι απέδιδαν την καθυστέρηση στο γεγονός ότι άργησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να το υπογράψουν. Και οι δύο επέστρεφαν από το μακρινό Περού, όπου διεξήχθη η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ. Αργά το βράδυ, όταν κατατέθηκε, επιτέλους, το νομοσχέδιο, κατέστη προφανής ο λόγος της καθυστέρησης. Χρειαζόταν χρόνος για να πάρει τη μορφή κανονικού νομοσχεδίου το κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση αργά το βράδυ του Σαββάτου, να συμπληρωθεί με διατάξεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και τον έλεγχο των δαπανών. Σε διαβούλευση δόθηκε ημιτελές, προκειμένου να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι φέρνει ένα ακόμη νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Πάντως, ακόμη κι έτσι, σε σχέση με τις ΠΝΠ, αυτό συνιστά πρόοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή