Εν αναμονή «καθαρών» πιστοποιητικών

Εν αναμονή «καθαρών» πιστοποιητικών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η Τράπεζα Πειραιώς έχει γνωστοποιήσει ότι θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, όπως μαθαίνουμε είναι πιθανό αυτό να μετατεθεί για λίγες ημέρες. Μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν έχουν εκδώσει αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο, λόγω της εκκρεμότητας με την ανακεφαλαιοποίηση και την εξασφάλιση των κεφαλαίων ώστε να λάβουν «καθαρά» πιστοποιητικά από τους ορκωτούς. Το ζήτημα των καθαρών πιστοποιητικών δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί ακόμα, κατά συνέπεια είναι πιθανό τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σήμερα η Πειραιώς να μην είναι τα οριστικά. Δηλαδή η τράπεζα να προχωρήσει στην παρουσίαση κάποιων βασικών μεγεθών για την ενημέρωση των επενδυτών, χωρίς όμως τα μεγέθη των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα περιέχουν κάποιες ενδείξεις για τις επιπτώσεις από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.

Το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου 2015 θα γνωρίζουμε εάν ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης MSCI θα προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου από καθεστώς αναδυόμενης αγοράς (Emerging Market) που βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (Standalone Market). Να υπενθυμίσουμε ότι ο MSCI είχε υποβαθμίσει την Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου 2013 από ώριμη σε αναδυόμενη. Το κορυφαίο κριτήριο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης αφορά την εμπορευσιμότητα των μετοχών για τις εταιρείες (δηλαδή πόσες χιλιάδες τεμάχια διαπραγματεύονται καθημερινά για τις εισηγμένες). Επίσης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η κατάσταση που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας στην οποία βρίσκεται η εκάστοτε χρηματιστηριακή αγορά.

Παραιτήθηκε ο γ.γ. Ενέργειας

Το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα γ.γ. Ενέργειας αναζητάει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς από την περασμένη Παρασκευή τελεί υπό παραίτηση ο κ. Απόστολος Αλεξόπουλος. Αν και οι λόγοι της παραίτησης του κ. Αλεξόπουλου δεν έγιναν γνωστοί, γεγονός είναι ότι ο ρόλος του κατά τη νέα θητεία του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο είχε αποδυναμωθεί. Ο κ. Αλεξόπουλος είναι πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας και είχε τοποθετηθεί στη θέση του γ.γ. Ενέργειας από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η παραίτηση του κ. Αλεξόπουλου, πάντως, έχει προκαλέσει φήμες για γενικότερες αλλαγές σε πρόσωπα που τοποθετήθηκαν από τον κ. Λαφαζάνη σε εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στις 21 Οκτωβρίου τα στοιχεία για το έλλειμμα

Την αναβολή της δημοσιοποίησης των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για τις 21 Οκτωβρίου αποφάσισε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αν και ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα στοιχεία χθες, η ΕΛΣΤΑΤ αποφάσισε να συμβαδίσει με την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ο λόγος είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ θέλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της ανακοίνωσης των στοιχείων χωρίς «αστερίσκους», για να μη χαθεί η δουλειά των τελευταίων ετών.

Η μείωση του χρέους θα κοστίσει  5.000 ευρώ σε κάθε Ευρωπαίο

O επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας της Deutsche Bank, Ντέιβιντ Φόλκερτς – Λάνταου, φέρεται να δήλωσε χθες ότι η πολιτική απόφαση και σίγουρα η πολιτική πεποίθηση για κάποιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει ήδη ληφθεί. Μάλιστα, ο ίδιος υπολογίζει ότι αυτή η ελάφρυνση ή όπως αλλιώς ειπωθεί, θα κοστίσει περίπου 5.000 ευρώ σε κάθε Ευρωπαίο φορολογούμενο. Ωστόσο σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους «είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αλλά θα είναι ακριβό να φτάσεις σε εκείνο το σημείο». Η Deutsche Bank ήταν πάντοτε ένας από τους ενεργούς «παίκτες» σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέους. Επίσης, πρόκειται για γερμανική τράπεζα που έχει αποδειχθεί ότι έχει καλές επαφές με την κυβέρνηση. Οπότε, για να λέει κάτι τέτοιο ο επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας της τράπεζας, μάλλον θα είναι έγκυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή