Η τελική απόφαση των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι πολιτική

Η τελική απόφαση των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι πολιτική

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή φρουράς στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, με την απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Γιακούνιν, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιχειρούμενη απόσυρση της ρωσικής εταιρείας από τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις. Ο νέος ισχυρός άνθρωπος της RZD Ολεγκ Μπεροζέροφ, αν και νεότερος σε ηλικία, ακολουθεί πιο συντηρητική πολιτική ανοιγμάτων της εταιρείας. Στην πράξη είναι περισσότερο τεχνοκράτης και λιγότερο πολιτικός, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Βλ. Γιακούνιν. Οι διαφορές αυτές στην ιδιοσυγκρασία ναρκοθετούν τώρα στην Ελλάδα την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η τελική απόφαση, ωστόσο, για το τι θα συμβεί θα είναι πολιτική.

Σημαντική άνοδο έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των τραπεζών λόγω των προσδοκιών για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Ωστόσο οι επενδυτές φαίνεται πως ξεχωρίζουν την Εθνική και την Alpha Bank, οι οποίες διαπραγματεύονται με χρηματιστηριακή αξία 2,08 δισ. και 1,8 δισ. αντίστοιχα. Αντίθετα, μεγαλύτερες είναι οι επιφυλάξεις, τουλάχιστον όπως αποτυπώνονται στο ταμπλό, για την Πειραιώς, η οποία βρίσκεται στα 512 εκατ., και για τη Eurobank με 308 εκατ.

«Φωτογραφικές» προδιαγραφές

Επτά φορές έχει αναβληθεί ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος. Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου λήγει η τελευταία παράταση και για όσους παρακολουθούν την αγορά τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί τόσες αναβολές. Ισως η απάντηση βρίσκεται στην προκήρυξη. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, οι τεχνολογίες στην αγορά των έξυπνων μετρητών είναι τέσσερις, αλλά οι προδιαγραφές του διαγωνισμού φωτογραφίζουν μια συγκεκριμένη τεχνολογία. Και αυτή την έχει μία εταιρεία που ανήκει σε πρόσωπα που έχουν συγγενική σχέση με πρώην μεγαλοστέλεχος της ΔΕΗ. Οι άλλοι διεκδικητές έκαναν ενστάσεις και η μία παράταση διαδεχόταν την άλλη. Εσχάτως, έκανε την εμφάνισή της μία ακόμη εταιρεία με τη «φωτογραφιζόμενη» τεχνολογία, η οποία έχει σχέση με πρώην μεγαλοστέλεχος της ΓΕΝΟΠ. Τυχαίο; Αν ληφθεί υπόψη ότι η προμήθεια είναι ύψους 85 εκατ. και σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, μπορεί και να μην είναι τυχαίο…

Το γνωστό

σπουδαστικό παράπτωμα της αντιγραφής φαίνεται πως δεν τελειώνει όταν οι άνθρωποι εγκαταλείψουν τα θρανία. Το αποδεικνύει η απόφαση της Goldman Sachs να απολύσει 20 αναλυτές της που εργάζονταν σε γραφεία της στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, αλλά διαπιστώθηκε ότι αντέγραφαν στη διάρκεια ενός τεστ της επενδυτικής τράπεζας.

Αυξημένα μερίσματα από εισηγμένες το 2014

Υψηλότερα κατά 21% ήταν το 2014 τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίων των εισηγμένων από το 2013. Σε απόλυτα μεγέθη διενεμήθηκαν συνολικά 620 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 276 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον ΟΠΑΠ και την Coca-Cola HBC, που έχουν σταθερή παρουσία στη διανομή του καθαρού αποτελέσματος. Στις διανομές μερισμάτων του 2014 επέστρεψαν μετά μακρόχρονη απουσία οι ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ενώ το 2014 κατεγράφη ίσως η υψηλότερη διανομή μερίσματος όλων των εποχών καθώς ο Καρέλιας μοίρασε 9,3 ευρώ ανά μετοχή για τα κέρδη χρήσης του 2014.

Ταχεία αδειοδότηση από μία πολύ αργή διυπουργική επιτροπή

Σχεδόν 16 μήνες έχουν περάσει από όταν συνεδρίασε για τελευταία φορά η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για να εγκρίνει υπαγωγή επένδυσης στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης. Αν και σε εκκρεμότητα βρίσκονται πέντε σχέδια, εκ των οποίων το ένα θεωρείται ώριμο για να συζητηθεί, η ΔΕΣΕ δεν έχει συγκληθεί ακόμη. Η ΔΕΣΕ επρόκειτο να συνεδριάσει στις αρχές Αυγούστου για να εγκρίνει τουριστική επένδυση στη Χίο, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των ενδοκυβερνητικών προβλημάτων. Για να δούμε εάν η υπόσχεση Σταθάκη περί άμεσης σύγκλησης θα υλοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή