Ενα ερώτημα για τη Δραπετσώνα

Ενα ερώτημα για τη Δραπετσώνα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα γίνει τελικώς με την ιστορία της Δραπετσώνας και την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ; Το τι τελικά έχει αποφασιστεί, θα γίνει γνωστό ενδεχομένως στα μέσα της εβδομάδας, οπότε και έχει προγραμματιστεί να αναρτηθεί στο Virtual Data Room του ΟΛΠ το κείμενο της νέας σύμβασης παραχώρησης, προκειμένου να γίνει διαβούλευση με τους επενδυτές και, κυρίως, να ενημερωθούν για το τι τελικά θα ελέγχει και τι όχι ο ΟΛΠ. Οι πληροφορίες θέλουν να αφαιρείται τελικά η παραθαλάσσια ζώνη της Δραπετσώνας (σ.σ. αναφέρεται και στη σημερινή συνέντευξη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ), αλλά να παραμένει η λεγόμενη έκταση της Πολιτιστικής Ακτής, που έχει επίσης επιδιωχθεί να εξαιρεθεί από τη σύμβαση. Το ζήτημα έχει μεγάλη σημασία για τα business plan των υποψηφίων επενδυτών του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, που θα κληθούν να επενδύσουν τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη των υποδομών αλλά και των οικονομικών μεγεθών του λιμανιού. Μέχρι στιγμής το 2015 η προοπτική της ιδιωτικοποίησης έχει «προστατεύσει» τη μετοχή του ΟΛΠ από τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε η ευρύτερη αγορά, σημειώνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι. Η χρηματιστηριακή αξία της ΟΛΠ Α.Ε. αποτιμήθηκε στα μέσα της εβδομάδας από την αγορά στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του 2015 εμφανίζεται αυξημένη κατά 53% (έναντι πτώσης 18% του Γενικού Δείκτη) και κατά το τελευταίο 12μηνο κατά 8% (έναντι πτώσης 28% του Γενικού Δείκτη). Ομως η μετοχή δέχτηκε μεγάλες πιέσεις στις αρχές του 2015, οπότε και αμφισβητήθηκε ευθέως η συνέχιση της διαδικασίας από κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης.

Την αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών από την διαδικασία της αξιολόγησης του προγράμματος από τους θεσμούς επιδιώκει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικές πιέσεις ασκεί στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ επιθυμεί την άμεση εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου για να διασφαλιστεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι, άγνωστο τίμημα

Πέντε είναι, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, οι υποψήφιοι για την εξαγορά πακέτου ή και του 100% της Finansbank, της τουρκικής θυγατρικής τράπεζας της Εθνικής. Το τίμημα ωστόσο παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, προς το παρόν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια προσφορά που έχει κατατεθεί διερευνητικά, της τάξης των περίπου 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το project, λόγω των αναγκών που προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίηση και να εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα. Απλά δεν έχει αποφασισθεί ακόμα το ποσοστό που θα διατεθεί. Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την περίπτωση φέρονται να είναι η γαλλική Societe Generale, από κοινού με Τούρκο εταίρο, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ και η επίσης τουρκική Garanti Bank. Τέλος, δημοσιεύματα που ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί, κάνουν λόγο ακόμα και για… κινεζικό ενδιαφέρον.

Βρήκαν πάτημα

Το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών ήταν αυτό που μπήκε κυρίως στο στόχαστρο των ελεγκτών κατά τη διάρκεια του τελευταίου stress test. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να εντοπίστηκε πρόβλημα σε μία από τις τέσσερις και «την πλήρωσαν» στο τέλος όλες. «Στην αρχή, μας ζήτησαν 400 φακέλους για να τους εξετάσουν, μετά άλλους 200 και μετά άλλους 80, κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Θα έλεγε κανείς ότι έχουν προαποφασίσει τι θα ανακοινώσουν και προσπαθούν να βγάλουν τον μέσο όρο», μας έλεγε τις προηγούμενες ημέρες τραπεζίτης που συνεργάστηκε μαζί τους. Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτό είναι το πρώτο stress test το οποίο πρώτα ολοκληρώθηκε και μόλις τώρα θα ανακοινωθεί το μοντέλο που εφαρμόσθηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους ελεγχόμενους.

Ο γρίφος με τα έσοδα των VLTs

Τον γρίφο των 230 εκατ. ευρώ ως δημοσιονομικών εσόδων από την αξιοποίηση των παιγνιομηχανών (VLTs) θα επιχειρήσει να λύσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Ηδη, σχετικά με το θέμα αυτό, η κόντρα της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΕΠ) με τον ΟΠΑΠ έχει στοιχίσει στη χώρα προβλέψεις εσόδων ύψους 35 εκατ. ευρώ για το 2015. Και στόχος τώρα είναι να μη χαθούν και οι προβλέψεις των 230 εκατ. ευρώ της επόμενης χρονιάς, που αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016. Ο ΟΠΑΠ έχει καταστήσει σαφές ότι με τον υφιστάμενο κανονισμό που έφερε εν κρυπτώ η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) το περασμένο καλοκαίρι, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των παιγνίων, παρόλο που έχει προκαταβάλει 560 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των αδειών τους το 2011. Ετσι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να «λιβανίζει» το θέμα επί μακρόν και θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της. Αλλωστε, όσο καθυστερεί η λήψη των αποφάσεων, τόσο θα υπονομεύεται ο στόχος των εσόδων. Οι επιλογές που υπάρχουν, επομένως, είναι δύο: Ή θα αλλάξει τον κανονισμό ή θα ψάξει για άλλα… ισοδύναμα μέτρα. Κι επειδή τα λεφτά είναι πολλά, πολλοί θεωρούν ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο, που λήγει η θητεία της ΕΕΕΠ, θα γίνουν αρκετές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή