Αγνωστο το ποιους θα δουν και πού

Αγνωστο το ποιους θα δουν και πού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν φθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, δεν ήταν ακόμη γνωστές δύο παράμετροι του προγράμματός τους. Πρώτον, με ποιους ακριβώς θα συναντηθούν. Στον «αέρα» ήταν το εάν και ποιους υπουργούς θα συναντήσουν για να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των μέτρων του μνημονίου και να προετοιμάσουν την ατζέντα του επίσημου ελέγχου, που θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου. Δεύτερον, το μέρος στο οποίο θα γίνονται οι συναντήσεις. Την τελευταία φορά που βρέθηκαν στην Αθήνα, οι επαφές έγιναν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν. Μέχρι χθες το βράδυ ήταν στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο οι συναντήσεις να γίνονται και σε υπουργεία. Εάν αυτή η ασάφεια υπάρχει για λόγους ασφαλείας (πάντα είναι προσεκτικές όλες οι πλευρές, για να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα), τότε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση «παίζει» με τα νεύρα των δανειστών. Στη φωτογραφία η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πραγματοποίησε και πάλι η Τράπεζα Πειραιώς, αποτυπώνοντας τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου με την Ε.Ε. Ετσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου ο όμιλος Πειραιώς είχε πραγματοποιήσει διατραπεζικές συναλλαγές repos ύψους 400 εκατ. ευρώ με τη χρήση ομολόγων EFSF ως εγγυήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την τράπεζα, αμέσως μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας στις 20 Ιουλίου 2015 έως και τα μέσα Οκτωβρίου 2015 παρατηρήθηκε συνολική καθαρή εισροή καταθέσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που επίσης αποτυπώνει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

Δύο κρίσεις που μοιάζουν

«Ο,τι δεν κατάφερε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την κρίση χρέους, οφείλει να το πράξει για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές». Αυτό επεσήμανε ο κ. Κ. Μίχαλος μετά την επανεκλογή του στη θέση του αναπληρωτή προέδρου των Ευρωεπιμελητηρίων, κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων που συνήλθε στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015. Με άλλα λόγια, ο κ. Μίχαλος ζήτησε η Ε.Ε. να λειτουργήσει με κοινό όραμα, συνοχή και αποφασιστικότητα. Από την άλλη, μίλησε και για το νέο μνημόνιο, κάνοντας λόγο για ανάγκη αλλαγής μείγματος οικονομικής πολιτικής. Χρέος και προσφυγικό μοιάζουν πολύ διαφορετικά θέματα, αλλά τελικά δεν είναι.

Κρίσιμα ραντεβού για το μέλλον της Shelman

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της πτωχευμένης εισηγμένης Shelman. Το κλειστό εργοστάσιο περιφρουρούν από τον Μάιο του 2014 οι 92 εργαζόμενοι, με στόχο να αποτρέψουν κρούσματα κλοπής στον μηχανολογικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί όταν επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Mέχρι την Πέμπτη θα βρίσκεται στο εργοστάσιο και ο σύνδικος της επιχείρησης, προκειμένου να καταγραφεί η περιουσία του εργοστασίου και να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για το τελικό τίμημα που συνολικά θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 10 εκατ. ευρώ.

Σφραγισμένοι οι φάκελοι παραμένουν από τον Ιούλιο

Προσδοκίες για γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει δημιουργήσει η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ολάντ (φωτ.) στην Αθήνα, ο οποίος θα συνοδεύεται από πολυπληθή ομάδα επιχειρηματιών. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν μεταξύ αυτών θα είναι και εκπρόσωπος της πετρελαϊκής Total. Eάν είναι, πάντως, θα πρέπει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να του δώσει επαρκή εξήγηση για ποιον λόγο δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι προσφορές του διαγωνισμού για τα υποθαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου. Η γαλλική πολυεθνική έχει καταθέσει δύο προσφορές μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια, εκδηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για άμεσες επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Για να επενδύσει, όμως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, και οι προσφορές από τις 14 Ιουλίου δεν έχουν ανοίξει ακόμη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή