Νέα μείωση ELA καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση

Νέα μείωση ELA καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα η έκθεση των εγχώριων τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, τον γνωστό ELA, της ΕΚΤ, αντικατοπτρίζοντας την ομαλοποίηση των συνθηκών στην τραπεζική αγορά και τη βελτίωση της ρευστότητας. Οπως έγινε γνωστό από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε αίτημα της ΤτΕ για τη μείωση του ανώτατου ορίου του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 86,9 δισ. από 87,9 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, όταν η αβεβαιότητα είχε οδηγήσει τον ELA πάνω από τα 90 δισ. ευρώ, η μείωση του ELA ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ο ELA θα μειωθεί κατακόρυφα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης της ΕΚΤ για να αποδέχεται ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρα, κάτι που απαιτεί τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν έφθανε η διοικητής του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη που προανήγγειλε την… προδημοσίευση προκήρυξης για το πρόγραμμα επιδότησης 12.700 θέσεων εργασίας, και μάλιστα με την επιφύλαξη πιθανών αλλαγών κατά την οριστική δημοσίευση, ήρθε και ο υπεύθυνος για θέματα ΕΣΠΑ υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης να προαναγγείλει και να χαιρετήσει και αυτός με τη σειρά του την ίδια προδημοσίευση. Ομως για την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης και της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης, ούτε λόγος. Αλλωστε, εάν ήταν γνωστή και αυτή, ίσως να έβγαινε ανακοίνωση και από το… Μαξίμου. Και μετά θα χαιρέτιζε κι ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο…

Νέα πρόστιμα για short selling

Στο ύψος των 3,11 εκατ. ευρώ ανέρχεται μέχρι σήμερα το άθροισμα των προστίμων που έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) που εκδηλώθηκαν στις 4 συστημικές τράπεζες το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2014. Χθες η Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1,028 εκατ. ευρώ σε τρία νομικά πρόσωπα, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Το μεγαλύτερο σε αξία πρόστιμο μέχρι σήμερα είναι ύψους 1,218 εκατ. ευρώ και έχει επιβληθεί στο αμερικανικό Everest Global Fund LP με έδρα το Μαϊάμι. Η έρευνα συνεχίζεται, καθώς έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 150 παράνομες πράξεις ανοικτών πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές.

Πρόταση για «κούρεμα» τύπου Αφρικής

Υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάσσεται το συμβουλευτικό όργανο της ολλανδικής κυβέρνησης (CPB), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblad». Η επικεφαλής του CPB, Λάουρα Βαν Γκιστ, θεωρεί υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, υποστηρίζει, θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα πακέτα διάσωσης των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου η «καλή συμπεριφορά» τους επιβραβευόταν με μία ελάφρυνση του χρέους τους. Με άλλα λόγια, προτείνει «κούρεμα» τύπου Αφρικής.

Οι… προετοιμασίες περιόρισαν τις συνέπειες

Πολύ μικρότερες σε σχέση με τους αρχικούς φόβους είναι οι επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στις τράπεζες και την οικονομία. Οπως σημείωσε ο κ. Γιώργος Αρώνης, εντεταλμένος σύμβουλος της Alpha Bank, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και πλέον οι τράπεζες μπορούν και ικανοποιούν γρήγορα τα αιτήματα των επιχειρήσεων. Η καλύτερη εικόνα αποδίδεται στο γεγονός ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά ήταν σχετικά προετοιμασμένα. Ειδικά για τις τράπεζες, ο κ. Αρώνης τόνισε ότι, έχοντας αντλήσει εμπειρία από την επιβολή περιορισμών στην Κύπρο το 2013, μπόρεσαν να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα στις νέες απαιτήσεις. Ετσι, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε σχετικά γρήγορα και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. «Πλέον, οι μικρές εισαγωγές πραγματοποιούνται εντός της ημέρας, ενώ οι μεγαλύτερες τακτοποιούνται εντός της εβδομάδας», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή