Επιβαρύνει τους εργαζομένους το υψηλό μη μισθολογικό κόστος

Επιβαρύνει τους εργαζομένους το υψηλό μη μισθολογικό κόστος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου του Συνδέσμου, με θέμα τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η κριτική του ΣΕΒ σε ό,τι αφορά το υψηλό μη μισθολογικό κόστος συνδέεται κυρίως με τις επιπτώσεις στους εργαζομένους. Ο ΣΕΒ αναγνωρίζει ότι ένας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος έχει και καλύτερη απόδοση για την επιχείρηση. Οι υψηλές κρατήσεις όμως, καταλήγουν εις βάρος των εργαζομένων, αφού τελικά βάζουν στην τσέπη τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που η επιχείρηση τους αποδίδει.

Μία επιτυχής πρώτη αξιολόγηση μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αποκατάσταση του επιχειρηματικού κλίματος. Οπως τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, θα αποδεικνύει εμπράκτως την πρόθεση της κυβέρνησης, που έχει νωπή εντολή από τους εκλογείς, να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ιδιωτιών επενδυτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Κρίσιμα ραντεβού κυβέρνησης – ΟΠΑΠ

Με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, συναντήθηκε η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Α.Ε., Καμίλ Ζίγκλερ, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη τόσο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι δύο διαβεβαίωσαν τον επικεφαλής του ΟΠΑΠ ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες. Μάλιστα, ορίστηκε οι συναντήσεις να συνεχιστούν και την ερχόμενη Δεύτερα. Ως αποτέλεσμα, μέχρι και την ολοκλήρωση των συναντήσεων των δύο πλευρών, δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιβολή του τέλους στα παίγνια του ΟΠΑΠ. Πάντως, πλην του ΟΠΑΠ, επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι πράκτορες, καθώς οποιαδήποτε νέα φορολογία είναι σίγουρο ότι θα προέλθει και από τις προμήθειες που λαμβάνουν οι ίδιοι.

Στην Αθήνα θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα τα ανώτατα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός και επίτροπος Χρήστος Παπουτσής. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να κάνουν και μία παρουσίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με θέμα τα εργαλεία χρηματοδότησης που προσφέρονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το ραντεβού των θεσμών με τους καταναλωτές

Οι θεσμοί δεν συναντούν μόνο κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων. Η πόρτα τους είναι ανοιχτή και για καταναλωτικές οργανώσεις. Την ερχόμενη Τρίτη 10 Νοεμβρίου η γνωστή καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών θα συναντηθούν με τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών, προκειμένου να συζητήσουν το μείζον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, πάντως, ότι οι καταναλωτικές οργανώσεις οργανώσεις θα βρουν ευήκοα ώτα στους δανειστές.

Αναζητούν λύση για συμμετοχή Ελλήνων στην ανακεφαλαιοποίηση

Εντείνονται οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της συμμετοχής και Ελλήνων επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση. Οι τράπεζες εξετάζουν με μια παράλληλη διαδικασία να διαθέσουν σε Ελληνες επενδυτές μικρό αριθμό μετοχών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των βιβλίων προσφορών, που απευθύνεται σε ξένους επενδυτές. Η τιμή διάθεσης των μετοχών θα είναι η ίδια με την τιμή που θα διαμορφωθεί με το βιβλίο προσφορών. Παράλληλα, θα δοθεί εξαίρεση για τα capital controls ώστε επενδυτές με κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να συμμετέχουν στις αυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή