Επιτάχυναν, για να μη χάσουν τους επενδυτές

Επιτάχυναν, για να μη χάσουν τους επενδυτές

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, διάφοροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούσαν -σε πολύ χαμηλούς τόνους σε σχέση με το παρελθόν- ότι η Αθήνα πρέπει να βιαστεί να εφαρμόσει τη συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χθες, οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι η ταχύτητα υλοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης τους αιφνιδίασε και γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες σε κάποια θέματα (;) ώστε να είναι διαθέσιμα τα 10 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά. Σκέφτηκαν μάλλον ότι αφού υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές που θέλουν να μπουν στις τράπεζες γιατί να τους διώξουμε; Ας κλείσουμε τώρα μια συμφωνία με δύσκολα μεν, λιγότερα δε προαπαιτούμενα, ώστε να μπουν οι ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση. Οσο για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα υπάρχει άλλος μοχλός πίεσης: η ρύθμιση του χρέους. Και φυσικά οι δόσεις…

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες την παράταση της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων (short selling) για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς ο περιορισμός έχει ανασταλεί για τις υπόλοιπες μετοχές της αγοράς. Η απαγόρευση ισχύει για τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank, της Αttica Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Η διάρκεια της απαγόρευσης ορίστηκε μέχρι τα μεσάνυκτα της 7ης Δεκεμβρίου 2015. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως και η διοίκηση της ΕΧΑΕ αναμένουν και την αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης 12 Νοεμβρίου από τον αμερικανικό οίκο Morgan Stanley Capital International.

Εισροές 42,19 εκατ. ευρώ

Συνολικά κεφάλαια ύψους 42,19 εκατ. ευρώ τοποθέτησαν οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο τους τρεις μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) που επαναλειτούργησε το Χ.Α. μετά τα capital controls. Τα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν αγοραστές τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο και πωλητές τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι εγχώριοι επενδυτές –όπως αναμενόταν λόγω των περιορισμών– ήταν πωλητές, ρευστοποιώντας μετοχές συνολικής αξίας 42,92 εκατ. ευρώ. Επίσης, τον φετινό Οκτώβριο κατεγράφη η χαμηλότερη επίδοση από το 2002 σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων επενδυτικών μερίδων, αφού δημιουργήθηκαν μόλις 677 έναντι 804 τον Σεπτέμβριο και 979 τον Αύγουστο.

Ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητούν οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ

Αίτημα στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργαζομένων του ομίλου προτίθεται να καταθέσει άμεσα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, τα εν λόγω συμβούλια δημιουργούνται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις για να ενημερώνουν και να διαβουλεύονται με τους εργαζόμενους για όλες τις σοβαρές αποφάσεις κάθε ομίλου. Οι εργαζόμενοι στην Εθνική, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο, ξεκίνησαν τις διαδικασίες μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και πλέον δηλώνουν έτοιμοι να υποβάλουν αίτημα στη Διοίκηση.

Τροποποιητικές δηλώσεις για να μην πληρώσουν φόρο

Ευκαιρία για χιλιάδες φορολογουμένους να γλιτώσουν τον φόρο που κλήθηκαν να πληρώσουν, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για όσους το 2014, ενώ είχαν χαμηλά εισοδήματα, μόνο από τόκους καταθέσεων ή από ενοίκια ή και από περιστασιακή απασχόληση, φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης επειδή δεν δήλωσαν το ποσό των αποδείξεων και έχασαν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Και γιατί το έκαναν αυτό; Διότι μέχρι και τις 15 Ιουνίου, όταν και άλλαξε η νομοθεσία, δεν εφαρμοζόταν το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ή των 5.000 ευρώ. Στους φορολογουμένους αυτούς, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει τώρα τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 χωρίς την επιβολή προστίμων, ώστε να συμπληρώσουν τον κωδικό 049 με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων (10% του εισοδήματος) και να γλιτώσουν τον φόρο που τους επιβλήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή