Ο Π. Κορλίρας επικεφαλής δημοσιονομικού συμβουλίου

Ο Π. Κορλίρας επικεφαλής δημοσιονομικού συμβουλίου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναγιώτης Κορλίρας, πρώην πρόεδρος του ΚΕΠΕ, αναλαμβάνει τα ηνία του νεοσυσταθέντος δημοσιονομικού συμβουλίου που, μεταξύ άλλων, θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού. Ο κ. Κορλίρας είναι γνώστης του αντικειμένου, καθώς επί προεδρίας του το ΚΕΠΕ είχε καταρτίσει μελέτη για τις δαπάνες του κράτους και για τις πηγές από τις οποίες μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις. Η έκθεση αυτή είχε συνταχθεί το 2012, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο του δημοσιονομικού συμβουλίου θα συμμετέχει ως μέλος και ο πρώην οικονομολόγος του ΚΕΠΕ, Ιωάννης Μονογυιός. Τα άλλα τρία μέλη είναι ο Δημ. Σερεμέτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ένας εκ των 220 πανεπιστημιακών που είχαν υπογράψει κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Β. Μανεσιώτης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), καθώς και ο Ευ. Τσιώνας, επίσης καθηγητής του ΟΠΑ.

Την αρωγή και των ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών φαίνεται ότι θα ζητήσουν οι τράπεζες για να πυκνώσουν οι εγγραφές στα βιβλία προσφορών που έχουν ανοιχθεί ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίων που ακολουθούν το προσεχές διάστημα. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις μεταξύ των τραπεζών και των ιδιωτικών χρηματιστηριακών για να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να εγγράφονται και οι πελάτες των ιδιωτικών ΑΧΕΠΕΥ στα βιβλία προσφορών. Βέβαια το παράπονο των ιδιωτικών ΑΧΕΠΕΥ είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και θα μπορούσαν οι εγγραφές πελατών τους να είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Υπ. Υποδομών κατά ΣΑΤΕ

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Υποδομών στην ανακοίνωση του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, λόγω της μεταφοράς πληθώρας έργων προϋπολογισμού έως 4,3 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύμφωνα με το υπουργείο, «είναι τουλάχιστον άστοχο ο φορέας των εργοληπτών να προσποιείται πως δεν γνωρίζει ότι στα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 υπήρξε υπερδέσμευση πόρων 6 δισ. ευρώ». Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έργα που ικανοποιούν τις θεματικές προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ έχουν μεταφερθεί σε αυτήν, και συγκεκριμένα 3,2 δισ. ευρώ από ημιτελή έργα και 1,5 δισ. ευρώ για νέα έργα.

Αντιδρούν οι πράκτορες στον νέο φόρο παιγνίων

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, αντιδρώντας στη φορολογική επιβάρυνση των τυχερών παιγνίων. Οι ίδιοι φέρονται πεπεισμένοι για την επιβολή του νέου τέλους φορολογίας ανά στήλη από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και για τον λόγο αυτό οργανώνουν την άμυνά τους. Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες, αναφέρεται ότι το μέτρο δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα οδηγήσει σε αφανισμό πολλά πρακτορεία. Τέλος, σημειώνουν ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα ανατρέψουν την παράλογη και εσφαλμένη αυτή απόφαση.

Αιχμές από Energean για την περιοχή Αρτας-Πρέβεζας

Σε νέα παρέμβαση σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τριών χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα προχώρησε χθες ο επικεφαλής της Energean Oil κ. Μαθιός Ρήγας (φωτ.). Κλιμακώνοντας τη διαμάχη με τα ΕΛΠΕ για την περιοχή της Aρτας-Πρέβεζας, ο κ. Ρήγας μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, συνέδεσε την τήρηση των όρων του διαγωνισμού με θέματα ασφάλειας στην δραστηριότητα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, επαναφέροντας εμμέσως τις καταγγελίες της Εnergean περί μη νόμιμης συμμετοχής των ΕΛΠΕ στον διαγωνισμό. Από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Στάθης Τσοτσορός, εστίασε με την ομιλία του στις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου, προτάσσοντας τον τομέα των υδρογονανθράκων και προαναγγέλλοντας την ενίσχυση των συμμετοχών του στη λειτουργία εκμετάλλευσης και ανάπτυξης των παραγωγικών μονάδων και δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή