Οίνος ευφραίνει… ταμεία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικονομικό επιτελείο έψαξε από εδώ, έψαξε από εκεί και κατέληξε στην αύξηση της φορολογίας στο κρασί. Το όφελος, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ανέλθει στα 45 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια δεν μειωθεί η κατανάλωση. Το μέτρο λαμβάνεται ως ισοδύναμο μαζί με το τέλος στα τυχερά παιχνίδια, προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Φυσικά, μέχρι να φθάσουμε στο κρασί, στο τραπέζι έπεσαν πολλά ισοδύναμα μέτρα. Για παράδειγμα, αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας, φορολόγηση του κυνηγιού, διπλός συντελεστής ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που απορρίφθηκε από την Κομισιόν, ή ακόμα και φοροαπαλλαγές στους γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια. Βέβαια, αναζητούνται και άλλα ισοδύναμα. Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν ενταχθούν στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας και τα υβριδικά οχήματα.

Για τρίτη φορά θα διεκδικήσει την προεδρία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ο κ. Βασίλης Κορκίδης. Στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης θα συμμετέχουν τρεις συνδυασμοί, καθώς και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο κ. Κορκίδης είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο». Οι άλλοι δύο συνδυασμοί είναι η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», με επικεφαλής τον κ. Λ. Αρχιμανδρίτη, και η «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων», με επικεφαλής τον κ. Γ. Ρώρο. Ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι κατεβαίνουν στις εκλογές ο κ. Ευ. Ευαγγελίου και ο κ. Δ. Χουλιάρας.

Μικρός τζίρος λόγω πορείας

Δεν ήταν «άσχημος» ο χθεσινός όγκος συναλλαγών στην εγχώρια πλατφόρμα ομολόγων, που ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά θα μπορούσε να ήταν και καλύτερος. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου οι εβδομαδιαίες συναλλαγές της ελληνικής πλατφόρμας δεν ξεπερνούσαν τα 3 και 4 εκατ. ευρώ, καθώς o συντριπτικός όγκος συναλλαγών για τις τρεις κρατικές εκδόσεις χρέους πραγματοποιείται στις διεθνείς πλατφόρμες ομολόγων στην Ευρώπη. Ο λόγος που ανεκόπη η αυξητική τάση στις συναλλαγές είναι ότι στις 14.00 το μεσημέρι άδειασαν τα dealing rooms των τραπεζών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τα γραφεία τους λόγω της πορείας για το Πολυτεχνείο.

Συμφώνησαν νωρίς και κοιμήθηκε καλά

O υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, πάντως, έχει χιούμορ. Σε μία αποστροφή του λόγου του χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι κοιμήθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η σύσκεψη με τους θεσμούς ολοκληρώθηκε γύρω στη 1.30 το πρωί της Τρίτης. Δεδομένου ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες οι αντίστοιχες συσκέψεις τελείωναν στις 2.30 και 5 τα χαράματα των επόμενων ημερών, είναι γεγονός ότι ο κ.Τσακαλώτος κοιμήθηκε νωρίς τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι μαραθώνιες αυτές συζητήσεις θα έχουν και συνέχεια τους επόμενους μήνες, καθώς τα χαράματα της Τρίτης έκλεισε μόνο ένας κύκλος διαβουλεύσεων.

«Μικραίνει» ο ΟΛΠ που θα παραχωρηθεί

Προσπάθεια να εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου το Πορθμείο Περάματος καταβάλλει το υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Εν ολίγοις, μετά την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης της Δραπετσώνας, επιχειρείται περαιτέρω απομείωση της αξίας του ΟΛΠ, και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από την οριστική κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, με την καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί στις 15 Δεκεμβρίου. Αραγε το ΤΑΙΠΕΔ είναι ενήμερο για τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Ναυτιλίας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή