Αναζητώντας το όριο προστασίας α΄ κατοικίας

Αναζητώντας το όριο προστασίας α΄ κατοικίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Τρίτης στη συνέντευξη Tύπου των υπουργών Τσακαλώτου και Σταθάκη αναφέρθηκε ότι το όριο για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατευόταν πλήρως ήταν 170.000 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Το βράδυ στο νομοσχέδιο το όριο ήταν διαφορετικό. 120.000 ευρώ για ένα άτομο, προσαυξημένο κατά 40.000 ευρώ για σύζυγο και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία. Δηλαδή μάξιμουμ 220.000 ευρώ. Την Τετάρτη το μεσημέρι, κι ενώ είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο, σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόταν και πάλι ως όριο τα 170.000 ευρώ που είχαν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης την προηγούμενη. Θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος ότι κανένας στην κυβέρνηση δεν ξέρει τι προβλέπει το νομοσχέδιο. Εκτός εάν τα κυβερνητικά στελέχη σκοπίμως άλλα λένε κι άλλα γράφουν στο νομοσχέδιο. Δηλαδή να τους φάνηκαν λίγα τα 120.000 ευρώ για άγαμο και έβγαλαν έναν βολικότερο μέσο όρο.

Μόλις έντεκα εισηγμένες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ σε σύνολο 220 με συνολικό άθροισμα 25,998 δισ. ευρώ. Ετσι οι 11 εταιρείες καλύπτουν το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς που ανέρχεται σε 38,784 δισ. ευρώ, όταν στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η αντίστοιχη αξία έφθανε τα 53,415 δισ. ευρώ. Σχεδόν διπλάσια είναι η διαφορά της κεφαλαιοποίησης μεταξύ πρώτης και δεύτερης εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα στην κορυφή είναι η Coca Cola HBC με κεφαλαιοποίηση 8,383 δισ. ευρώ και ακολουθεί ο ΟΤΕ με αξία 4,470 δισ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο ΟΠΑΠ (2,233 δισ.), τα ΕΛΠΕ (1,515 δισ.) και η Τράπεζα Κύπρου (1,507 δισ.).

Συμβολική περικοπή

Σε συμβολικού χαρακτήρα κυρίως κίνηση προχώρησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης. Με απόφασή του μειώνονται κατά 100 ευρώ οι αποδοχές όλων των γενικών και ειδικών γραμματέων όλων των υπουργείων. Είναι σαφές ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Κουτεντάκης θέλει να σηματοδοτήσει μία λογική παραδειγματισμού προς ολόκληρο τον δημόσιο τομέα για περισσότερο συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Απομένει τώρα να δούμε αν αυτό το παράδειγμα θα το ακολουθήσουν και άλλοι που κατέχουν δημόσιες θέσεις, όπως υπουργοί και υφυπουργοί, ή αν θα περιοριστεί στην απόφαση για περικοπή των αποδοχών των γενικών γραμματέων.

Κάτι αλλάζει στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων

Κατά 22% αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2015 οι διαγωνισμοί που καταχωρίστηκαν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014. Επίσης, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) έγιναν 1.487 διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 667,19 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα, στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, ενώ αναμένεται, ως γνωστόν, και νέο θεσμικό πλαίσιο. Βεβαίως, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Κόντρα Περιφέρειας με υπουργείο Μεταφορών

Την ώρα που η κυβέρνηση θεσμοθετεί την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε έντυπα αδειών κυκλοφορίας, αλλά και πινακίδες, που έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Τα αποθέματα φέρεται να έχουν εξαντληθεί και οι περιφέρειες εμφανίζονται ανήμπορες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των περιφερειαρχών, μεταξύ των οποίων της Ρένας Δούρου (φωτ.), αλλά και του Πέτρου Τατούλη. Αμφότεροι έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, ενώ ειδικά η κ. Δούρου, η οποία εσχάτως διατηρεί σχέσεις αγάπης και μίσους με κυβερνητικά στελέχη (βλέπε Π. Σκουρλέτη), εγκάλεσε τον υπουργό για τις συνεχείς διακοπές στο online μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου, τις ελλείψεις σε έντυπα αδειών κυκλοφορίας και, τέλος, για την εξάντληση αποθεμάτων πινακίδων κυκλοφορίας, για τα οποία ευθύνεται το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή