Ανοιξε η ψαλίδα της ανισότητας

Ανοιξε η ψαλίδα της ανισότητας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το… ίδιον των ελληνικών «μεταρρυθμίσεων»; Η ανισομέρεια των βαρών που προκαλούν σε όσους τις υφίστανται. Οι ασύμμετρες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης επιβεβαιώνονται με κάθε λεπτομέρεια από τη μελέτη των καθηγητών Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Ζωγραφάκη που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο και εξετάζει την τελευταία εξαετία, με έμφαση στην περίοδο 2008-2012. Εκεί, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

• Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έφεραν πολύ μεγαλύτερο βάρος από τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα. Μέσα στους μισθωτούς άλλα στρώματα έχασαν 38% και άλλα 7% έως 9% και σε άλλα αυξήθηκαν τα έσοδα από μισθούς κατά 5% έως 20%.

• Τα εισοδήματα από συντάξεις μειώθηκαν 12,8%. Αλλά στους συνταξιούχους άλλα νοικοκυριά έχασαν 11% έως 32% και άλλα κέρδισαν μέχρι και 12%.

• Υπήρξαν κατηγορίες εισοδημάτων που ως συνολικό μέγεθος αυξήθηκαν μέσα στην κρίση (αγροτικά 26%, συντάξεις 13%).

• Οι ανισότητες σε ειδικές κοινωνικές ομάδες εντάθηκαν. Αυτό σημειώνεται κυρίως στην ομάδα των μισθωτών και στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρηματικές δραστηριότητες (-47,3%).

Εννοείται ότι κάθε σχόλιο περιττεύει…

Συναγερμός έχει σημάνει στις επιχειρήσεις στο ενδεχόμενο να ψηφισθεί η αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στο επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων (άνω των 1.000 εργαζομένων) με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» επεσήμαναν ότι θα προκληθεί μείζον θέμα κόστους για τις εταιρείες. Μάλιστα εξηγούσαν ότι ο προγραμματισμός του μπάτζετ της νέας χρονιάς έχει ήδη εγκριθεί χωρίς να έχει προβλεφθεί η αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς που θα κοστίσει πιθανότατα και σε θέσεις εργασίας.

Τώρα… τρέχουν

Καθώς σφίγγει πολιτικά ο κλοιός για την κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί επιπλέον αποτιμητές για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων. Η απόφαση αυτή λήφθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, όπου και αποφασίσθηκε για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη να γίνει μια δεύτερη αποτίμηση της αξίας. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς των ΟΛΠ, ΟΛΘ, Τραινοσέ και ΕΕΣΣΤΥ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση «ζορίζεται» με τα προαπαιτούμενα και θα «ζοριστεί» ακόμη περισσότερο, όταν θα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων, που στο παρελθόν τόσο οι σημερινοί υπουργοί όσο και τα κομματικά στελέχη «πυροβολούσαν» αδυσώπητα.

«Κόκκινα» δάνεια και καταθέσεις

Δύο είναι οι προτεραιότητες των τραπεζών μετά την -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Η πρώτη είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η δεύτερη, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο και τα δύο ζητήματα εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το γενικότερο περιβάλλον και την πολιτική κατάσταση. Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, χωρίς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή καταθέσεων δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες ημέρες στις τράπεζες και ευρύτερα στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή