Μεγάλες οι ευθύνες, αλλά δεν αναλαμβάνονται

Μεγάλες οι ευθύνες, αλλά δεν αναλαμβάνονται

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο στον… καιρό δεν απέδωσε η κυβέρνηση τον εκμηδενισμό των τιμών των τραπεζών στις αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Οπως σημειώνει σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, για την απαξίωση των τιμών ευθύνονται η οικονομική κρίση και η μη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που έχουν ανέλθει σε «πρωτοφανή επίπεδα». «Επομένως», διαπιστώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «η απαξίωση των τραπεζικών μετοχών είναι ένα γεγονός το οποίο είχε ήδη συντελεστεί». Ωστόσο, από την άλλη μεριά, υπάρχει και η άβολη πραγματικότητα όταν η αξία των τραπεζών το καλοκαίρι του 2014 ήταν στα 33 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ., που είναι τώρα. Επίσης, η πρωτοφανής αύξηση των «κόκκινων» δανείων ίσως να μην είχε συμβεί αν δεν μοιράζονταν αφειδώς υποσχέσεις περί σεισάχθειας κ.ά. Τέλος, στην απαξίωση ίσως να έχουν παίξει κάποιον ρόλο και τα capital controls, που θεωρούνται από τους οίκους αξιολόγησης κατάσταση χρεοκοπίας.

H εμπειρία της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων (capital controls) τον Μάρτιο του 2013 στην Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος Jumbo να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις επιπτώσεις από την επιβολή περιορισμού κεφαλαίων και στην Ελλάδα. O όμιλος φρόντισε ώστε να διαθέτει επαρκή αποθέματα για την αδιάκοπη τροφοδοσία των καταστημάτων του, ενώ η μητρική και οι θυγατρικές της ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, χωρίς προβλήματα ρευστότητας και με τα ταμειακά διαθέσιμα να υπερβαίνουν τις δανειακές υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Jumbo εξασφαλίζει το 29% του τζίρου του από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Σε Ελληνες προμηθευτές

Την ανάγκη φιλοτιμία έκαναν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Η απαίτηση των ξένων προμηθευτών από τα τέλη του 2014 να προπληρώνουν οι επιχειρήσεις το σύνολο του τιμήματος των παραγγελιών, καθώς και οι δυσκολίες στις εισαγωγές που προκάλεσαν τα capital controls, οδήγησαν περισσότερους εμπόρους στους εγχώριους προμηθευτές. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου της ΕΣΕΕ, αυξήθηκε το ποσοστό των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων και ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που προμηθεύονται ελληνικής παραγωγής εμπορεύματα σε 46,4% από 44,43% το 2014. Οι Α.Ε. και ΕΠΕ εξακολουθούν, πάντως, να προμηθεύονται προϊόντα κυρίως από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. (44,4%).

Αντιμετώπιση με χιούμορ του φιάσκου των εκλογών

Το αιχμηρό χιούμορ με αφορμή όσα συνέβησαν με τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. δεν έλειψε χθες από την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου. Από το βήμα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, μέλος και ο ίδιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς θα κάνουμε τις εκλογές μας στις 6 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης της ΕΣΕΕ. Οποιος άλλος θέλει να κάνει εκλογές μπορεί να ζητήσει τη βοήθειά μας».

Εντονη κινητικότητα στα σχέδια δύο αγωγών

Σε Σόφια και Μόσχα θα μεταβεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης (φωτ.) για τους αγωγούς IGB και Turkish Stream αντίστοιχα. Οπως έκαναν γνωστό χθες κύκλοι του υπουργείου, στη Σόφια θα υπογραφεί στις 10 Δεκεμβρίου η οριστική επενδυτική συμφωνία των μετόχων του IGB, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του έργου. Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για συμμετοχή της ΔΕΠΑ και αμερικανικών εταιρειών στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του στη βιωσιμότητα του IGB. Mετέφεραν επίσης την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον ρωσικό αγωγό Turkish Stream, και μάλιστα αυτήν τη φορά από ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο κ. Σκουρλέτης θα έχει επαφές για το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του όταν θα επισκεφθεί τη Μόσχα, στις 2 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή