Περασμένα, ξεχασμένα…

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σπάνε οι πάγοι» κυβέρνησης – Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μετά μια περίοδο έντασης. Οπως μαθαίνουμε, χθες στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, επικράτησε ιδιαίτερα θετικό κλίμα χωρίς να ασχοληθούν με τα… περασμένα. Στη συνάντηση, ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και τη γενικότερη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών τερματίζεται οριστικά η συζήτηση για ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων, ενώ παράλληλα «ανοίγει» ο δρόμος για τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Στη συνάντηση των τριών συζητήθηκαν επίσης οι οικονομικές εξελίξεις και η θετικότερη πορεία της οικονομίας έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Με νεότερη ανακοίνωσή της η Morgan Stanley Capital International ενημερώνει ότι θα διατηρηθούν στους δείκτες MSCI Global Standard οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank. Στην εξαμηνιαία αναθεώρηση (12 Νοεμβρίου 2015), ο οίκος σημείωνε ότι αναμένεται να αφαιρεθούν από τη σύνθεση του Global Standard οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς και να προστεθούν στον δείκτη Small Cap, με τον οίκο να διατηρεί την αίρεση να αλλάξει την απόφαση σε περίπτωση σημαντικών γεγονότων, όπως η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν επιτυχής και σύντομα η κεφαλαιοποίηση και των 4 τραπεζών θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η Γ.Σ. οδεύει προς αναβολή

Αναβολή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της «Σελόντα», η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 2 μ.μ., αναμένεται να ζητήσουν κάποιοι εκ των μετόχων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, θέμα που διχάζει παλιούς και νέους μετόχους, ή αλλιώς τους ιδρυτές της εταιρείας και τους νέους βασικούς ιδιοκτήτες, ήτοι τις τράπεζες. Πέρα από την παραίτηση του Ι. Στεφανή, οι τράπεζες επιδιώκουν και την απομάκρυνση του κ. Γ. Ανδριανόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Σελόντα». Σε περίπτωση αναβολής, η πρώτη επαναληπτική συνέλευση έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου και η β΄επαναληπτική –αν χρειαστεί– στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο Μ. Βερροιόπουλος νέος γ.γ. Ενέργειας

Τοποθετήθηκε και επισήμως στη θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, μηχανικός, ο οποίος είχε ορισθεί επί Π. Λαφαζάνη διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Τον κ. Βερροιόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αντικαταστήσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Φώτης Βρότσης, μηχανικός επίσης, με εμπειρία στον χώρο τον ανανεώσιμων πηγών, ο οποίος κατείχε στη θυγατρική της ΔΕΗ καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου. Ο πρώην γ.γ. Ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος, πάντως, παραμένει συνεργάτης του υπουργού, καθώς ορίστηκε αντιπρόεδρος της επιτροπής για την αξιολόγηση των προσφορών στον διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Νέα λίστα με Ελληνες καταθέτες στη Γερμανία

Μία ακόμη λίστα, η υπ’ αριθμόν 7, καταφθάνει τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει μεταβεί στη Γερμανία για να παραλάβει από τις γερμανικές φορολογικές αρχές κατάλογο με Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού. Τον εν λόγω κατάλογο με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών συγκέντρωσαν οι γερμανικές αρχές, μετά από έρευνες για τον εντοπισμό Γερμανών φοροφυγάδων. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τις ελεγκτικές αρχές και θα ταυτοποιηθούν με τα ονόματα που βρίσκονται στις υπόλοιπες λίστες που ελέγχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Θα ανοίξουν λογαριασμοί, θα κληθούν οι ύποπτοι για ανάκριση και εφόσον διαπιστωθεί αδήλωτη φορολογητέα ύλη θα επιβληθούν τα πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή