Μια βολική λύση για μια δύσκολη θέση

Μια βολική λύση για μια δύσκολη θέση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του κ. Αντώνη Καστρισιανάκη (φωτ.), διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής και Τελωνειακής Ενωσης της Κομισιόν, ακούγεται για τη θέση του επικεφαλής της Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για παλαιό στέλεχος της Ε.Ε και από τους λίγους υψηλόβαθμους Ελληνες που υπηρετούν στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, είχε ακουσθεί ότι μπορεί να γινόταν και αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη διέυθυνση που υπηρετεί και σήμερα. Εάν τελικώς αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα, θα είναι μία πολύ βολική επιλογή, διότι πρώτον είναι κοινοτικός, άρα τον εμπιστεύονται οι θεσμοί, δεύτερον έχει γνώση της φορολογίας και επί ευρωπαϊκών θεμάτων, για να αποφύγει ατυχήματα τύπου ΦΠΑ στην παιδεία, και τρίτον είναι Ελληνας, και έτσι δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από το να αναλάβει κάποιος Ολλανδός, Γερμανός ή Κινέζος.

Νέος κύκλος  εξαγορών φαίνεται να έχει ξεκινήσει στις ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες που προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους σε μια αγορά που πλέον έχει εγκαταλειφθεί από τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών στη χρηματιστηριακή κοινότητα αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία εξαγοράς της Merit Χρηματιστηριακής από τη Μίδας Χρηματιστηριακή. Τον περασμένο μήνα, η Merit ΑΧΕΠΕΥ βρισκόταν στη 14η θέση με άθροισμα μηνιαίων συναλλαγών 26.140.453,36 ευρώ, ή ποσοστό 1,43% επί του συνόλου των χρηματιστηριακών που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., και η Μίδας ΑΧΕΠΕΥ στη 46η θέση με άθροισμα μηνιαίων συναλλαγών 1.051.120,53.

Μεγάλη ζήτηση για καθαρόαιμα

Επιτυχής χαρακτηρίστηκε η πρώτη δημοπρασία δρομώνων αλόγων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ελληνικές ιπποδρομίες. Ο ΟΠΑΠ κατάφερε να διαθέσει σχεδόν το σύνολο των αλόγων που είχε αγοράσει ο ίδιος από το εξωτερικό, με στόχο τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε αντίστοιχη αγορά εξαιτίας των capital controls. Χθες στο Μαρκόπουλο, πολλοί χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη δημοπρασία γιορτή, καθώς έδωσε ζωή σε έναν ιππόδρομο που στο παρελθόν «πέθαινε» μέρα με τη μέρα. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν δεκάδες και, πλέον, ο ΟΠΑΠ δεν αποκλείεται, εφόσον συνεχιστούν τα capital controls, να ξαναφέρει με τον ίδιο τρόπο άλογα για τους ενδιαφερομένους.

Επαφές ενίσχυσης αριστερού προφίλ

Επαφές με παράγοντες του Ευρωκοινοβουλίου είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Ρ. Γκουαλτιέρι, τα μέλη της ίδιας επιτροπής από την ομάδα των Πρασίνων και από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, την πρόεδρο της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γ. Ζίμερ, και τη Μ. Ροντρίγκεζ από την Ομάδα Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Οπως φαίνεται, ο υπουργός θέλει να ενισχύσει το αριστερό του προφίλ εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Από θεσμικό το 50% της αύξησης κεφαλαίου

Σε συμφωνία με εγχώριο θεσμικό επενδυτή για την καταβολή του 50% των αναγκαίων κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, προχώρησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας. Η συμφωνία για την οποία έχει υπογραφεί μνημόνιο εμπιστευτικότητας προβλέπει την καταβολή 9 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 18,2 εκατ. ευρώ, που είναι η απαίτηση για την ικανοποίηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8%, και θα γίνει με την καταβολή μετρητών 8 εκατ. ευρώ καθώς και τη συμμετοχή στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη αύξηση θα ανέλθει στα 23 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρξει επάρκεια κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή