Υπογραφές με αστερίσκους για τον αγωγό IGB

Υπογραφές με αστερίσκους για τον αγωγό IGB

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σόφια μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης (φωτ.), προκειμένου να παραστεί στην τελετή υπογραφής της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Σκουρλέτης θα έχει συνάντηση με τη Βουλγάρα ομόλογό του, T. Πέτκοβα. Η υπογραφή συμφωνίας τελικής επενδυτικής απόφασης για τον IGB θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αναβληθεί τουλάχιστον δύο φορές, ενώ και η αναμενόμενη για σήμερα υπογραφή θα καταστεί δυνατή υπό αιρέσεις. Αυτές θα αφορούν την εξασφάλιση ικανού αριθμού ενδιαφερομένων χρηστών του αγωγού, οι οποίοι με δεσμευτικές προσφορές θα εγγυώνται την κάλυψη τουλάχιστον των δύο τρίτων της αρχικής χωρητικότητας του αγωγού (3 δισ. κ.μ. ετησίως). Χωρίς αυτά, ο αγωγός δεν είναι βιώσιμος.

Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει πλέον η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς όλες οι τράπεζες στις οποίες απευθύνθηκε η διοίκηση για την ανάληψη δανείου ήταν αρνητικές. Επίσης η βασική πιστώτρια, Τράπεζα Πειραιώς, δέχθηκε τελικά να παραταθεί ώς το τέλος του έτους το λεγόμενο «σύμφωνο ειρήνευσης» και ζήτησε και plan Β από τη διοίκηση της ΕΒΖ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Βραζιλιάνους και με όσους συζητάει συνεργασίες, που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία της. Αυτή την ενημέρωση έκανε χθες προς την ετήσια συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της εισηγμένης, Γεώργιος Κυπαρισσίδης–Κοκκινίδης.

Ερωτήσεις για τα VLTs

«Βροχή» ερωτήσεων βουλευτών για τον φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και για τον ρόλο Στεργιώτη τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή. Ειδικότερα, ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας υπέβαλε την Πέμπτη 3/12 ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο τελευταίος κατηγόρησε την κυβέρνηση και για τη μη λήψη μέτρων κατά του παράνομου τζόγου. Σειρά πήραν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Ο πρώτος από τους δύο αναφέρει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης «εξοντώνουν» τους πράκτορες, ενώ ο κ. Νικολόπουλος στρέφεται κατά των αποφάσεων του προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων Αντ. Στεργιώτη και ειδικά στο θέμα των VLTs («φρουτάκια»).

Εκστρατεία ενημέρωσης για αποκρατικοποιήσεις

Επικοινωνιακή «καταιγίδα» ξέσπασε από το ΤΑΙΠΕΔ και τον πρόεδρό του Στέργιο Πιτσιόρλα (φωτ.). Ο τελευταίος, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες ένα «μασάζ» της ελληνικής κοινής γνώμης, σχετικά με τον ρόλο των αποκρατικοποιήσεων στην κοινωνία και στην ανάπτυξη. Η «καταιγίδα» αυτή αποδίδεται κυρίως στον κ. Πιτσιόρλα, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι μια ενημερωμένη κοινωνία μπορεί να κρίνει καλύτερα τις αποφάσεις του Ταμείου. Παράλληλα, επιχειρείται η αναίρεση του απρόσωπου και γραφειοκρατικού χαρακτήρα του Ταμείου. Τέλος, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ να αναζητεί στηρίγματα και στην κοινωνία, για την επικείμενη σύγκρουση που θα έχει με τους συντρόφους του, εφόσον υλοποιήσει όλα όσα εξάγγειλε.

Μεγαλεπήβολα σχέδια σε δύσκολες εποχές

Διπλάσιο ύψος από το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης αναμένεται να διαθέτει το επόμενο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, που κατασκευάζεται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Το Jeddah Tower, όπως θα ονομάζεται, αναμένεται να έχει ύψος πάνω από 1.000 μέτρα, περίπου 250 μέτρα περισσότερο από το Μπουρτζ Χαλίφα που βρίσκεται στο Ντουμπάι. Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κτιρίου, αν και δεν λείπουν οι φωνές κριτικής για ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 50% τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα τα ρευστά διαθέσιμα της χώρας να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή