Δεν κατέρρευσαν τα Ταμεία από το PSI

Δεν κατέρρευσαν τα Ταμεία από το PSI

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αίτια της κρίσης του ασφαλιστικού ήταν γνωστά από καιρό, αλλά το πολιτικό σύστημα απέτυχε να δώσει λύσεις, παρότι στην εποχή της ευμάρειας θα ήταν ευκολότερες απ’ ό,τι στην εποχή της κρίσης. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών, πολιτικών και υψηλόβαθμων στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, επισημάνθηκε πως οι μειώσεις συντάξεων είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος, καθώς και ότι, παρά τη δημοσιονομική στενότητα, ο κρατικός προϋπολογισμός στήριξε το ασφαλιστικό από το 2010 έως το 2015 με περίπου 60 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, το PSΙ μείωσε τα αποθεματικά των ταμείων κατά 11,8 δισ. και εξ αντικειμένου δεν αποτελεί αιτία κατάρρευσης του συστήματος.

Επτά εισηγμένες σε σύνολο 220 εταιρειών εμφάνισαν τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 (λήξη εννεαμήνου), με σύνολο καταθέσεων σε ξένες και ελληνικές τράπεζες ύψους 1,624 δισ. ευρώ. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η εταιρεία Καρέλιας με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 314 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ (254 εκατ.), Aεροπορία Αιγαίου (253 εκατ.) και Jumbo (335 εκατ. ευρώ). Την επτάδα των εισηγμένων συμπλήρωσαν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 135 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν ο ΟΠΑΠ με κεφάλαια 226,4 εκατ. ευρώ και η Μέτκα, που διέθετε ταμείο ύψους 107,13 εκατ. ευρώ στη λήξη εννεαμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Ο πρόεδρος αποφάσισε

Αμεσο κίνδυνο υποβάθμισης του χρέους της σε «ομόλογα σκουπίδια» διατρέχει η Νότιος Αφρική μετά την απόφαση του προέδρου της, Τζάκομπ Ζούμα, να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Η κίνηση έπεται των υποβαθμίσεων που υπέστη η χώρα προ ημερών από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard & Poor’s, που επικαλέστηκαν τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική της χώρας και τις αυξημένες δαπάνες. Οταν έγινε γνωστή η απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, το ραντ σημείωσε πτώση 5,4% έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η οικονομία της Νοτίου Αφρικής έχει δεχθεί πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών των μετάλλων που εξάγει.

Συνεργασία μεταξύ Aegean-Starwood Hotels

H Starwood Hotels and Resorts, που έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά μεταξύ των διεθνών ξενοδοχειακών ομίλων, και η Aegean ανακοίνωσαν μία νέα συνεργασία προσθέτοντας μία σειρά αποκλειστικών προνομίων στα προγράμματα επιβράβευσης για τους πελάτες τους. Ο αντιπρόεδρος και περιφερειακός διευθυντής για τη Νότια Ευρώπη της Starwood, Ρ. Κόρεν, αφού αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία με την Αegean, συμπεριέλαβε την Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στις αγορές-κλειδιά για τον διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο.

Μάστορες στη φοροδιαφυγή

Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στο μέτωπο της φοροδιαφυγής οι επιχειρήσεις από τον ευρύτερο κλάδο της οικοδομής και των ακινήτων. Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ εντός της εβδομάδας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων κατασκευαστική επιχείρηση που υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος από πώληση ακινήτου, με το συνολικό ποσό φορολογητέας ύλης που απέκρυψε να ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα, εταιρεία αγοραπωλησίας ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής καθαρής αξίας 9,64 εκατ. ευρώ. Ετερη επιχείρηση αναλόγου αντικειμένου, επίσης υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικού ύψους 4,45 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες που σχετίζονται με οικοδομικά επαγγέλματα έχουν την τιμητική τους, ιδίως σε ό,τι αφορά την έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή