Δύσκολες διαπραγματεύσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες

Δύσκολες διαπραγματεύσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διελκυστίνδα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και των εργαζομένων στον κλάδο σε ό,τι αφορά τις εισφορές της εργοδοτικής πλευράς στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑ ΕΠΑΕ). Στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες, η εργοδοτική πλευρά επέμεινε στην πρότασή της για μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό ταμείο κεφαλαιοποιητικού τύπου, με τη δημιουργία μερίδων για τους συνταξιούχους του Ταμείου. Η πρόταση προβλέπει η εισφορά που θα ισχύσει να υπολογίζεται επί του μισθού αντί του τζίρου των ασφαλιστικών εργασιών, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, με παράλληλη συγκράτηση του ποσοστού έως και 6%.

Τη Νέα Υόρκη θα επισκεφθούν η αναπληρώτρια υπoυργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, προκειμένου να πάρουν μέρος στις εργασίες του 17ου Capital Link Forum, με θέμα «Investing for Growth», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Την επόμενη μέρα οι υπουργοί θα μεταβούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προκειμένου να τιμηθεί η «Ελληνική Ημέρα» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σκληρός ανταγωνισμός για το γιαούρτι

Ακόμη και πολυεθνικοί κολοσσοί λυγίζουν κάτω από τον ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον στην αμερικανική αγορά γιαουρτιού. Η PepsiCo, που μαζί με τον γερμανικό όμιλο Theo Muller, είχαν συστήσει κοινοπραξία με την ονομασία Muller Quaker Dairy LLC, μπαίνοντας στην αγορά γιαουρτιού το 2012, αποφάσισαν να τερματίζουν τη δραστηριότητα αυτή στις ΗΠΑ. Ηδη πούλησαν στον συνεταιρισμό Dairy Farmers of America το εργοστάσιο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013, επένδυση ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Η Pepsico δεν εγκαταλείπει συνολικά τη δραστηριότητα των γαλακτοκομικών στις άλλες χώρες. Το πρόβλημα ήταν με την αγορά γιαουρτιού στις ΗΠΑ, όπου πλέον «κεφάλι έχουν πάρει» οι εταιρείες εκείνες που από νωρίς εισήλθαν στην κατηγορία του γιαουρτιού ελληνικού τύπου, όπως η Chobani, η General Mills και η Dannone.

Οι F. T. δεν είχαν να… «κλείσουν»

Σε λάθος των Financial Times αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την εκπρόθεσμη καταχώριση της αγγελίας για την κάλυψη της θέσης του γενικού γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η αγγελία είχε δημοσιευθεί κανονικά στις 3 Δεκεμβρίου και ότι η επαναδημοσίευση στο φύλλο της 10ης Δεκεμβρίου 2015 οφείλεται σε –εκτός συμφωνίας– χειρισμό της εφημερίδας. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολιάζει το γεγονός ότι υπήρχε και λάθος αριθμού τηλεφώνου στην αγγελία. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός επικοινωνίας είχε 9 ψηφία αντί για 10.

Παρέμβαση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για τις τράπεζες

Μετά τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, χθες ήταν η σειρά του Συνηγόρου του Καταναλωτή να παρέμβει με αφορμή καταγγελίες καταναλωτών για καθυστερήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη λήψη και διεκπεραίωση αιτημάτων χορήγησης βεβαιώσεων οφειλών. Στις τράπεζες παρατηρείται συνωστισμός, καθώς πολλοί δανειολήπτες θέλουν να υπαχθούν στον «νόμο Κατσέλη» πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε θα ισχύσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, ακόμη και δανειολήπτες που έχουν ήδη κάνει αίτηση θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή