Πρόσκληση επενδυτών μέσω βίντεο

Πρόσκληση επενδυτών μέσω βίντεο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγραμματισμένο να μιλήσουν χθες διά ζώσης στο φόρουμ του Capital Link Invest in Greece ήταν τόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών όσο και οι Ελληνες υπουργοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις δεν επέτρεψαν σε κανέναν να ταξιδέψει στη μακρινή Νέα Υόρκη, όπου γίνεται το φόρουμ, αφού ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και έμειναν αρκετές λεπτομέρειες να αποσαφηνιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Ετσι, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έπρεπε να είναι στις βάσεις τους για να τσεκάρουν την υλοποίηση των προαπαιτουμένων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, και για τον λόγο αυτό προτίμησαν να παρέμβουν τηλεφωνικά. Επίσης, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης (φωτ.) περιορίστηκαν σε δηλώσεις μέσω βίντεο. Το θέμα είναι εάν αυτές έπεισαν όσους τους άκουσαν.

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, η οποία εξελέγη στο 31ο συνέδριο της τραπεζοϋπαλληλικής ομοσπονδίας. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Σταύρος Κούκος, στη θέση του αντιπροέδρου ο  Γ. Κωνσταντινόπουλος και γενικός γραμματέας ο Αχ. Μυλωνόπουλος. Στην Εκτελεστική Γραμματεία εκπροσωπούνται πολλές συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι οποίες θα κληθούν άμεσα να συνθέσουν τις απόψεις τους, ενόψει κρίσιμων ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος λόγω των αναδιαρθρώσεων των τραπεζών. Η αρχή θα γίνει εντός της εβδομάδας, καθώς έχουν καθοριστεί συνεδριάσεις των οργάνων, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας…

Τα αιτήματα των χρηματιστών

Την πρώτη συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση είχε χθες το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ. Οι χρηματιστές ενημέρωσαν τον κ. Γκότση για τρία θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Ειδικότερα έθεσαν θέμα μείωσης του κόστους για τις χρηματιστηριακές όσον αφορά τους συνδεδεμένους αντιπροσώπους, όπου η εξέταση του φακέλου από την Ε.Κ. κοστίζει 1.500 ευρώ. Το δεύτερο αίτημα ήταν να μην ισχύσει η πιστοποίηση στελεχών κάθε πενταετία, αφού στο εξωτερικό δεν υπάρχει ανάλογη εξέταση. Το τρίτο αίτημα ήταν να εισαχθούν νέα προϊόντα στην αγορά, για να προσελκυσθούν ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς άκουσε τα αιτήματα των χρηματιστών και δεσμεύτηκε να ξανασυναντηθεί μαζί τους όταν θα έχει απαντήσεις επί των αιτημάτων τους.

Μειώθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Μειώθηκε τον Νοέμβριο η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΚΤ, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος διαμορφώθηκε στα 113,4 δισ. ευρώ έναντι 119,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο. Η εξάρτηση από την έκτακτη διαδικασία χρηματοδότησης, τον ELA, μειώθηκε κατά 5,3 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 77,5 δισ. ευρώ από 82,8 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Η χρηματοδότηση από τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ ανήλθε στα 35,9 δισ. ευρώ.

Κατεπείγων έλεγχος για τα «φρουτάκια»

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να ελέγξουν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας την προσφυγή πρακτόρων του ΟΠΑΠ κατά της Επιτροπής Παιγνίων και του προέδρου της Αντώνη Στεριώτη.

Αυτό δείχνει η προσφεύγουσα πλευρά, η οποία έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνη Στεριώτη (φωτ.). Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Στεριώτης κινήθηκε βλαπτικά για τους πράκτορες των VLTs και μέσω απόφασης της ΕΕΕΠ άλλαξε αυθαίρετα και παράνομα όλο το πλαίσιο λειτουργίας των VLTs (γνωστών και ως «φρουτάκια»). To ζήτημα αναμένεται σύντομα να βρει τη λύση του, δεδομένου ότι για το θέμα «καίγεται» –εκτός από τους προσφεύγοντες και τον ΟΠΑΠ– και η ίδια η κυβέρνηση. Η τελευταία έχει ήδη προϋπολογίσει 100 εκατ. ευρώ έσοδα για το 2016 από τα VLTs και για να τα εισπράξει, χρειάζεται το θέμα να έχει λυθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή