Ναι σε συνεργασίες, όχι σε πώληση μονάδων

Ναι σε συνεργασίες, όχι σε πώληση μονάδων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ανοικτοί σε επιχειρηματικές συνεργασίες, αλλά η πώληση μονάδων είναι εκτός του σχεδιασμού μας». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ στις δηλώσεις στελεχών της διοίκησης των ΕΛΠΕ στον Τύπο περί ενδιαφέροντος για εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ επιδιώκει τις επιχειρηματικές συνεργασίες και εργάζεται γι’ αυτές με ισχυρές εταιρείες, όπως τα ΕΛΠΕ, αλλά η πώληση μονάδων παραγωγής στον οποιονδήποτε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Οποιος θέλει, αντί να επιδιώκει να πάρει από τα έτοιμα, ας κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ. Στελέχη των ΕΛΠΕ σε συνάντηση με δημοσιογράφους είχαν αναφερθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και στο ενδιαφέρον του ομίλου για την από κοινού με τη ΔΕΗ κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας ή και στην εξαγορά μονάδων εάν η εταιρεία αποφασίσει να πουλήσει.

Είναι γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δημιουργούσε είτε μεγάλες συμπάθειες είτε μεγάλες αντιπάθειες. Για παράδειγμα, στους κόλπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ήταν ποτέ συμπαθής –παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν αρχικά– λόγω της συμπεριφοράς του απέναντι στους ομολόγους του. Αυτή η ίδια συμπεριφορά, όμως, και ιδίως ο τρόπος με τον οποίο ντυνόταν, είχε απήχηση σε ένα άλλο κοινό. Η βρετανική εφημερίδα Guardian τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τα Fashion Icons του 2015, ορμώμενη κυρίως από την ενδυματολογική επιλογή του στις συναντήσεις που είχε με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης.

Μετρούν ήδη κέρδη

Με σημαντικά κέρδη κατά 25% και 10% αντίστοιχα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Εθνικής χθες έκλεισε στα 0,303 ευρώ, οριακά υψηλότερα από την τιμή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (0,30 ευρώ), ενώ η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται μια ανάσα χαμηλότερα από την τιμή της αύξησης, καθώς έκλεισε στα 0,299 ευρώ έναντι 0,30, που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αξία, η Alpha είναι πρώτη με κεφαλαιοποίηση 3.8 δισ. ευρώ και ακολουθούν με 2,7 δισ. η ΕΤΕ, με 2,6 δισ. η Πειραιώς και με 2,4 δισ. ευρώ η Eurobank.

Ανησυχητικά μηνύματα για τον τουρισμό της Αθήνας

Aνησυχία έχει προκαλέσει στους ξενοδόχους της Αθήνας η πτώση των πληροτήτων των μονάδων τους κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, ενώ περιορισμένη είναι η δυναμική των κρατήσεων και για τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης, το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν ακυρώσεις συνεδρίων από την αμερικανική και άλλες αγορές που είχαν προγραμματισθεί για τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις ακυρώσεις από την αμερικανική αγορά, οι Ελληνες διοργανωτές έλαβαν ως εξήγηση ότι εντάσσονται στον γενικότερο φόβο που υπάρχει για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

«Αγκάθι» για την Ελλάδα το υψηλό κόστος δανεισμού

«Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να δημοσιεύετε κάθε μέρα το spread μεταξύ εντόκων γραμματίων Ελλάδας και Πορτογαλίας». Την παραίνεση αυτή έκανε χθες ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Japonica, Πoλ Καζαριάν (φωτ.), κατά τη συνάντησή του με Ελληνες δημοσιογράφους. Ο ίδιος αναφέρει ότι η διαφορά επιτοκίου 3% μεταξύ εντόκων γραμματίων Ελλάδας και Πορτογαλίας κοστίζει στη χώρα μας πάνω από 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Η χώρα εκδίδει ετησίως έντοκα ύψους 15 δισ. ευρώ, το επιτόκιό τους κυμαίνεται στο 3% και της Πορτογαλίας είναι μηδενικό. «Τη στιγμή που η κυβέρνηση πασχίζει να εξοικονομήσει 100 και 200 εκατ. ευρώ, μόνον από τα έντοκα γραμμάτια χάνει πολλά περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Σεραφείμ, αν. καθηγητή του Harvard στην έδρα Jakurski, σημείωσε ότι, όσο υφίστανται αυτές οι διαφορές στον δημόσιο δανεισμό, η χώρα δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή