Εν αναμονή πρότασης-έκπληξης

Εν αναμονή πρότασης-έκπληξης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επικείμενη πώληση της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα ενισχύει την κεφαλαιακή της επάρκεια, όχι μόνο γιατί θα εισπράξει το όποιο τίμημα, αλλά επειδή αποεπενδύει από μια οικονομία που από διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έχει περάσει και αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του 2,5-3%. Κι αυτό φαίνεται να το λαμβάνουν σοβαρά στην οδό Αιόλου, παίρνοντας τις αποφάσεις τους. Αναλυτές προσθέτουν ότι ο τραπεζικός τομέας στη γειτονική χώρα έχει συρρικνωθεί κατά 30% μόνο την τελευταία διετία, με τις τουρκικές τράπεζες τη δεδομένη στιγμή να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία. Σε αυτήν την εικόνα προστίθενται η πολιτική αστάθεια της Τουρκίας και η κρίση της Συρίας, που έρχονται να ολοκληρώσουν την εικόνα που υπάρχει στην Εθνική Τράπεζα αναφορικά με το project Finansbank.

Η δεσμευτική προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει αύριο, και εν προκειμένω ο άτυπος πήχης, ως προς το ύψος των προσφορών, έχει τοποθετηθεί κοντά στη λογιστική αξία της τράπεζας, δηλαδή με βάση τις τρέχουσες τιμές στα περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, από τις διερευνητικές κινήσεις που έχουν γίνει προκύπτει ότι οι προτάσεις θα κινούνται πάνω από αυτό το επίπεδο. Κύκλοι πέριξ της Εθνικής, δε, κάνουν λόγο και για μια πρόταση που βρίσκεται εν αναμονή και ενδεχομένως να κάνει την έκπληξη.

Νέες μειώσεις θέσεων και κλείσιμο καταστημάτων φέρνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών απέναντι στην Κομισιόν, θα πρέπει έως το τέλος του 2017 να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.694 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων. Οι νέες περικοπές είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα το 2015, και η οποία οδήγησε

την Ελλάδα ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της

από την Ε.Ε.

Ξένοι έρχονται για τα σκουπίδια

Οσο θα πλησιάζει η ώρα της λύσης του προβλήματος των σκουπιδιών στην Ελλάδα τόσο θα αυξάνονται οι υποψήφιοι από το εξωτερικό για την ανάληψη του έργου. Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην Αθήνα και διερευνά το τοπίο για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας γαλλική πολυεθνική που δραστηριοποιείται στον χώρο. Το πρόβλημα αργά αλλά σταθερά κορυφώνεται – στην Πελοπόννησο ολόκληρες περιοχές (Ηλεία, Λακωνία, Αρκαδία, κ.ά.) κυριολεκτικά «πνίγονται» από τα σκουπίδια και την έλλειψη χωματερών. Μέχρι πρόσφατα «νοίκιαζαν» χωματερές σε άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο η λύση ήταν πολυδάπανη και, συν τοις άλλοις, είχε ημερομηνία λήξης, αφού και αυτές οι χωματερές γέμισαν.

Σημαντικές επαφές

Πολυεπίπεδες δράσεις είχε στη διάρκεια της εβδομάδας στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Αρχικά στη Νέα Υόρκη, στο συνέδριο Capital Link, διεμήνυσε σε εκπροσώπους funds ότι, εάν επενδύσουν τώρα και η οικονομία ανακάμψει, θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Στη συνέχεια, στην Ουάσιγκτον συζήτησε με την υφυπουργό Εξωτερικών Κάθριν Νοβέλι τη στοχευμένη προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στο Κογκρέσο ζήτησε την παραμονή της Ελλάδας στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων, ενώ στο Brookings εισέπραξε ενδιαφέρον για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ενημέρωσε για τη μεταφορά LNG σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την τροφοδοσία των Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή