Δεν «τράβηξαν» οι καυστήρες αερίου

Δεν «τράβηξαν» οι καυστήρες αερίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών κινήθηκε τελικά το πρόγραμμα αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με φυσικό αέριο. Ο τελικός αριθμός των καταναλωτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΠΑ Αττικής έφτασε μόλις στις 10.000 έναντι πρόβλεψης –με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις– για 30.000 καταναλωτές, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί μόνο το 40% των δεσμευμένων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότησή του. Αυτό σημαίνει ότι από τα 10 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί στο πρόγραμμα της ΕΠΑ Αττικής απορροφήθηκαν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χάνονται. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ πάντως αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τη μικρή ανταπόκριση των καταναλωτών στο πρόγραμμα στις καθυστερήσεις που μεσολάβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά, μέχρι την έναρξή του.

Υστερα από μήνες έντασης, τρόικα και κυβέρνηση διάγουν ημέρες χαλάρωσης. Η ραστώνη των γιορτών, πάντως, δεν μπορεί να είναι ίδια και για τις δύο πλευρές. Οι δανειστές έχουν πάει διακοπές και περιμένουν, όταν επιστρέψουν, να δουν τη δουλειά που θα έχει κάνει η Αθήνα, ενόψει του κρίσιμου πρώτου ελέγχου που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου. Επί της ουσίας, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να βρει χρόνο μέσα στις γιορτές, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, ειδικά αν θέλει –όπως υποστηρίζει ότι θέλει– να ολοκληρωθούν γρήγορα. Αλλιώς θα πρόκειται για άλλο ένα χρονοδιάγραμμα ελέγχου που απλώς δεν θα εφαρμοστεί.

Σημαντική δωρεά από τα ΕΛΠΕ

Την πλήρη κάλυψη της οφειλής για ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας για το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβαν τα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο της πολιτικής τους για ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων ενόψει των Χριστουγέννων. Στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, παρέδωσε στον πρόεδρο του ιδρύματος «Χαμόγελο του Παιδιού» την επιταγή για την πληρωμή της παραπάνω οφειλής. Φέτος τα Χριστούγεννα τα ΕΛΠΕ επέλεξαν να στηρίξουν χρηματοδοτικά, με γνώμονα τη σπουδαιότητα της κοινωνικής τους συνεισφοράς, συνολικά 11 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πρακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια έναντι των καθιερωμένων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

«Πληρώνουμε ως κοινωνία το έλλειμμα συναίνεσης»

Στις ατελείωτες ώρες διαπραγμάτευσης που υλοποίησε από τη θέση της υπουργού Οικονομίας, προκειμένου να γίνει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη (φωτ.), για να επισημάνει την έλλειψη εμπειριών που έχουμε ως κοινωνία σε θέματα συναινέσεων. Παραδέχθηκε, πάντως, τον συνωστισμό που παρατηρείται στα ειρηνοδικεία της χώρας, στα οποία έχουν προσφύγει 150.000 νοικοκυριά για τη ρύθμιση των χρεών τους, και τάχθηκε υπέρ της προσχώρησης και των καταναλωτικών οργανώσεων στην πρωτοβουλία του ΟΠΕΜΕΔ για την αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

«Εμμονές» με επιδόματα αναπήρων, πολυτέκνων

Τα επιδόματα πολυτέκνων και αναπήρων μπαίνουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου (φωτ.), η οποία στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με θέμα τη χορήγηση δεκατιανού σε δημοτικά σχολεία της Αττικής, έκανε λόγο για «εμμονές» των θεσμών με τα συγκεκριμένα επιδόματα. Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 επιδόματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί στη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο του μνημονιακού στόχου για εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων. Αλλωστε η εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ εντός του 2016, με στόχο την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αναμένεται το επόμενο (μετά το ασφαλιστικό) μεγάλο και καθόλου εύκολο στοίχημα του υπουργείου Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή