Οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου την 7ετία της κρίσης

Οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου την 7ετία της κρίσης

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… μισό έχει συρρικνωθεί ο τραπεζικός κλάδος κατά την 7ετία 2009-2015 εξαιτίας των επιπτώσεων της μεγάλης κρίσης που εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της εγχώριας οικονομίας και κοινωνίας. Από τα επίπεδα των 240 δισ. ευρώ που διαμορφώνονταν οι καταθέσεις το 2009 σήμερα έχουν συρρικνωθεί στα 120 δισ. ευρώ! Το υπόλοιπο δανείων διαμορφώνεται μεν στα 204 δισ. ευρώ, θεωρητικά μειωμένο κατά 35 δισ. από το επίπεδο του 2009, ωστόσο στην πραγματικότητα η μείωση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Από τα 204 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα το υπόλοιπο δανείων, τα 100 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται! Επιπλέον, στο παραπάνω διάστημα έχουν χαθεί περίπου 50.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 25.000 θέσεις χάθηκαν στην Ελλάδα και οι άλλες 25.000 στο εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 3.500 σημεία, φτάνοντας στα 4.200 σήμερα από 7.715, που ήταν στο τέλος του 2008. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας πάνω από 1.700 καταστημάτων στην Ελλάδα, καθώς και 2.175 ΑΤΜ. Αναλυτικότερα, τα καταστήματα στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 42,3%, οι εργαζόμενοι κατά 36%, τα ΑΤΜ στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 28,7%, τα καταστήματα στο εξωτερικό κατά 49,3% και οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό κατά 51,7%. Οπως επισημαίνουν στελέχη τραπεζών, η συρρίκνωση του κλάδου είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικονομίας, καθώς την τελευταία 7ετία το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25%.

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και των ΕΧΑΕ για το 2016 είναι, αφενός, να προσελκυσθούν νέες εισαγωγές, καθώς από το 2009 έχει να εισέλθει νέα εταιρεία στο Χρηματιστήριο, και, αφετέρου, να λειτουργήσει η αγορά των εταιρικών ομολόγων, με στόχο να ενισχυθούν οι εταιρείες με κεφάλαια για την ανάπτυξή τους. Οπως εξάλλου σημειώνει και ο ΣΕΒ στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της χρονιάς που φεύγει, η χώρα έχει ανάγκη από δουλειές που μόνον η βιομηχανία και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν.

Διχάζουν οι προμήθειες

Tην αντίδραση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκάλεσε η πολιτική μεγάλων online ταξιδιωτικών εταιρειών να υπολογίζουν την προμήθεια που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία στο σύνολο της τιμής του δωματίου και των τυχόν λοιπών υπηρεσιών, περιλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΞΕΕ απέστειλε επιστολή προς την Booking και την Εxpedia, ζητώντας η προμήθεια να υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής χωρίς φόρους. Και αυτό γιατί προέκυψαν σημαντικές αυξήσεις έπειτα από την κατακόρυφη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και στις λοιπές υπηρεσίες. Η απάντηση των δύο μεγάλων online ταξιδιωτικών γραφείων ήταν αρνητική, με το σκεπτικό ότι σε όλη την Ευρώπη η προμήθεια υπολογίζεται στο σύνολο της τιμής, και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα.

Γενική τιμωρία

Αναξιόπιστο φάνηκε για άλλη μία φορά το ελληνικό κράτος. Με αφορμή κάποιες ατασθαλίες στα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, τιμωρήθηκαν δεκάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις που βασίσθηκαν στις επιδοτήσεις των κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να υλοποιήσουν διάφορα τεχνολογικά έργα. Μεταξύ αυτών ήταν και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη δράση ICT4growrth, στην οποία δεν είχαν παρατηρηθεί ατασθαλίες. Ωστόσο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν περίπου «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Επέβαλε την ακύρωση όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων που υλοποίησε η ανώνυμη εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας. Ετσι αποδεικνύεται ότι η εταιρεία που δημιουργήθηκε για να συνδράμει στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του κράτους τελικά αναδεικνύεται και αυτή σε ακόμη μία τροχοπέδη.

Υψηλά έξοδα διοίκησης

Εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο προϋπολογισμός της ΕΔΕΚΤ-ΑΕΠΕΥ (Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης), της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1999 με στόχο τη διαχείριση ενός ειδικού κεφαλαίου του ΤΑΠ-ΟΤΕ, πλέον όμως, και μετά τη διοικητική ένταξη του συγκεκριμένου Ταμείου στο ΙΚΑ, διαχειρίζεται κεφάλαια του Ταμείου. Στις 17/12/2015 το ενεργητικό της ΕΔΕΚΤ-ΑΕΠΕΥ ανερχόταν σε 560 εκατ. ευρώ, καθώς το 2006 επεστράφησαν 220 εκατ. ευρώ στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Η σωρευτική απόδοση από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας μέχρι σήμερα ανέρχεται στο +45%. Η βασική κριτική που ασκείται σχετικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας αφορά κυρίως τα υψηλά έξοδα διοίκησης. Θα είχε ενδιαφέρον, λοιπόν, να δημοσιοποιηθούν οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στην οποία μετέχουν, εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο, που είναι στέλεχος της αγοράς, διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΕΤΕΑ και του ΟΓΑ. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εξακολουθεί να μετέχει με 5% και η ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ, η οποία και εκπροσωπείται στο Δ.Σ. Αν και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δημοσιοποίησή τους, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο περιορισμού του διοικητικού κόστους. Ειδικά αν υπάρχουν ακόμη αμοιβές μη εξειδικευμένων στελεχών που αγγίζουν τα 30.000 ευρώ. Αντίθετα, χαμηλές είναι αυτές των εξειδικευμένων που φέρνουν και τις αποδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή