Μία όχι και τόσο καινούργια ιδέα…

Μία όχι και τόσο καινούργια ιδέα…

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό δεν είναι μια νέα πρόταση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φλέρταρε με την ιδέα από τον περασμένο Μάιο τουλάχιστον, όπως είχε αποκαλύψει τότε η «Κ». Στις 20/5 σε δημοσίευμα με τίτλο «Στο τραπέζι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές» ανέφερε «ότι συζητείται με τους θεσμούς η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών, ύψους 1-2 τοις χιλίοις. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τότε το δημοσίευμα, όχι επειδή δεν ίσχυε (περιείχε εξάλλου αρκετές λεπτομέρειες για το σχέδιο από κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου), αλλά επειδή ήδη οι θεσμοί είχαν διατυπώσει ισχυρές επιφυλάξεις. Το ερώτημα είναι γιατί το ξαναζεσταίνουν. Η μία εκδοχή είναι ότι κάποιος το ξαναέφερε στην επιφάνεια μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί τότε. Η άλλη εκδοχή είναι ότι στην απέλπιδα προσπάθεια να βρουν ισοδύναμα στις περικοπές συντάξεων ρίχνουν στο τραπέζι οτιδήποτε.

Την ανάκληση των περιοριστικών μέτρων που είχαν λάβει οι νομισματικές αρχές της ΠΓΔΜ για να εμποδίσουν πιθανή εκροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας. Τα μέτρα είχαν ληφθεί από την κεντρική τράπεζα της ΠΓΔΜ στις 28 Ιουνίου και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την απόσυρση τυχόν καταθέσεων που είχαν τράπεζες της ΠΓΔΜ σε ελληνικές τράπεζες ή θυγατρικές τους, τον έλεγχο κάθε συναλλαγής άνω των 10.000 ευρώ με την Ελλάδα κ.ά. Η κεντρική τράπεζα της ΠΓΔΜ, γνωστοποιώντας την απόφασή της για τη λήξη των μέτρων αυτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη παράτασής τους, με δεδομένη την αποκλιμάκωση της ελληνικής κρίσης.

Χωρίς ελέγχους από το ΣΔΟΕ

Με μία λιτή απόφαση ολίγων γραμμών, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκας ανακοίνωσε τον αριθμητικό ελεγκτικό σχεδιασμό για το 2016. Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφει προβλέπεται ότι το 2016 θα διενεργηθούν 4.000 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 18.000 μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και τις εφορίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, το 50% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις και υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας (2011-2015). Από τη σχετική απόφαση απουσιάζει το ΣΔΟΕ, το οποίο, αν και διατηρείται, δεν προβλέπεται να κάνει ελέγχους.

Οι Κυριακές δεν κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο

Τι κι αν από το 2013 τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοικτά δύο Κυριακές τον Δεκέμβριο και από το 2014 τις τρεις από τις τέσσερις Κυριακές του Δεκεμβρίου; Το 2013 ο εορταστικός τζίρος είχε υποχωρήσει κατά 10%, πέρυσι κατά 8% περίπου, ενώ φέτος εκτιμάται μείωση 8,7%. Ο καλός καιρός, τουλάχιστον μέχρι χθες, ευνόησε βεβαίως τις πολλές βόλτες στα καταστήματα και εμπόδισε την περαιτέρω πτώση του τζίρου. Ζητούμενο, πάντως, παραμένει –και αυτό δεν μπορεί να φανεί σε συνθήκες κρίσης– η διεύρυνση του ωραρίου να οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου και κυρίως σε αύξηση της απασχόλησης.

Ενας στους τέσσερις Γερμανούς υπέρ του Grexit

Το 39% των Γερμανών πολιτών δηλώνει ότι θα προτιμούσε η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη (να σημειωθεί το λεγόμενο «Grexit») μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αλλά το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ χαμηλότερο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.133 προσώπων, που διεξήχθη από την 11η έως την 15η Δεκεμβρίου, το 37% των Γερμανών τάσσεται, αντίθετα, εναντίον του Grexit. Μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί σήμερα ότι ένα Grexit είναι πιθανό να συμβεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Το ποσοστό των Γερμανών οι οποίοι τάσσονταν υπέρ του Grexit σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιούλιο ανερχόταν στο 56%. Πάντως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μοιάζει να αξιολογείται ως σημαντικό ζήτημα για πολλούς Γερμανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή