Καβγάς ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για τα ληξιπρόθεσμα

Καβγάς ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για τα ληξιπρόθεσμα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, ερίζουν για το ποιος δημιούργησε τα μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν μάλλον ισοπαλία. Συγκεκριμένα, το 2014, με κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,76 δισ. ευρώ. Το 2015, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργήθηκαν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου νέα ληξιπρόθεσμα 11,8 δισ. ευρώ. Εάν υποθέσουμε ότι συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των οφειλών, τότε στα τέλη Δεκεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2015 θα δείχνουν το ποσό των 13,5 δισ. ευρώ.

Ισως, η διαφορά των 260 εκατ. ευρώ δεν θα έπρεπε να ήταν αντικείμενο της διαμάχης. Θα ήταν καλύτερο τα δύο κόμματα να διαπιστώσουν ότι πλέον η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι κάθε μήνα αφήνουν απλήρωτους φόρους άνω των 1 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο.

Με Προεδρικό Διάταγμα ανακοίνωσε, χθες, η Ρωσία ότι βάζει λουκέτο από την 1η Ιανουαρίου σε 19 τουρκικούς tour operators που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η εν λόγω απόφαση εντάσσεται στα αντίποινα της Ρωσίας έναντι της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Η Τουρκία, από την απώλεια της ρωσικής τουριστικής αγοράς, αναμένεται να υποστεί άμεση και έμμεση οικονομική ζημία έως και 10 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η Ελλάδα δεν έχει ενισχύει το προσωπικό στις προξενικές αρχές στη Ρωσία για την έκδοση περισσότερων θεωρήσεων και μέχρι στιγμής φαίνεται αδύνατο ότι θα μπορέσει να καρπωθεί τα δισεκατομμύρια ευρώ των Ρώσων τουριστών που θα χάσουν οι γείτονές μας.

Νέο Δ.Σ. στον ΟΑΕΠ

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) είναι πλέον με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη ο κ. Χάρης Σαββίδης του Γεωργίου. Ο κ. Χ. Σαββίδης «τυγχάνει» να είναι και ένας εκ των δύο δημοσιογράφων που απασχολούνται στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Με την ίδια απόφαση παύθηκαν άλλα επτά μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΠ και αντικαταστάθηκαν από ισάριθμα μέλη, ενώ στη θέση του παρέμεινε ο πρόεδρος του οργανισμού Θ. Καλπακτσόγλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παύση οκτώ από τα εννέα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΠ έγινε τρεις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους.

Η άγνοια στις επενδύσεις κοστίζει πάντα πολύ ακριβά

Μόνον σε βαθιά άγνοια μπορεί να αποδοθεί η απόφαση λίγων, πολύ λίγων για την ακρίβεια, κατόχων warrants τραπεζών, να προχωρήσουν στην άσκηση δικαιωμάτων. Ο λόγος είναι ότι με την άσκηση των δικαιωμάτων οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές των τραπεζών σε τιμή πολλαπλάσια της τιμής με την οποία διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική, κάποιοι (ή κάποιος) κάτοχος warrants προχώρησε στην άσκηση δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε 488 μετοχές, καταβάλλοντας περίπου 35.000 ευρώ. Δηλαδή αγόρασε τις μετοχές στην τιμή των 72 ευρώ ανά μετοχή, όταν στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στα 0,34 ευρώ!

Ο χιονιάς θα «ζεστάνει» τα χιονοδρομικά κέντρα

Η παρατεταμένη καλοκαιρία δεν βοήθησε τη λειτουργία των περισσότερων χιονοδρομικών κέντρων στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Ομως ο καιρός των επόμενων ημερών προδιαθέτει ότι θα δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες το υπόλοιπο της περιόδου για τους λάτρεις της χιονοδρομίας. Ηδη η σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού και Βορά-Καϊμακτσαλάν, που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ξεκίνησε την παραμονή των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις πρώτες 5 ημέρες λειτουργίας τους επισκέφθηκαν τον Παρνασσό περισσότερα από 8.000 άτομα και τον Βόρα περίπου 1.000. Από τις 26 Δεκεμβρίου έκαναν πρεμιέρα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και οι νέοι αναβατήρες τους. Οι αναβατήρες περιλαμβάνονται στα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης που πραγματοποιήθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο, με τη συμπλήρωση περίπου 40 ετών μετά την αρχική λειτουργία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή