Τοποθετήσεις στην Ελλάδα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέσεις σε ελληνικές τράπεζες, εισηγμένες και κοινοπρακτικά σχήματα που έχουν αναδειχθεί προτιμητέοι επενδυτές σε ιδιωτικοποιήσεις έχει μια σειρά μεγάλων ξένων sovereign-wealth funds. Εξ αυτών γνωστότερο για τη δραστηριοποίησή του στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε και στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, τοποθετούμενο σε παραπάνω από μία συστημικές. Επίσης, τα κρατικά ταμεία του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ συμμετέχουν στο σχήμα που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ Ταμείο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει μέσω ελεγχόμενου ομίλου του, συμμετοχή στο σχήμα του προτιμητέου επενδυτή για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το Κατάρ έχει επίσης μπει μέσω κρατικού fund του στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ενώ διατηρεί και συμμετοχές σε θυγατρικές ελληνικών εισηγμένων, όπως και θέσεις σε ορισμένες εξ αυτών, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς. Κινεζικό κρατικό ταμείο έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ άλλο, κινεζικών συμφερόντων, fund φέρεται να συμμετείχε νωρίτερα φέτος και σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, αποκτώντας μάλιστα θέση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά έχει όμως υποδεχθεί και άλλα δημοσίων συμφερόντων ταμεία, τα οποία όμως είναι ασφαλιστικά και όχι αυστηρά κρατικά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το καναδικό PSP που έχει συμμετοχή στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών και τα αμερικανικά ασφαλιστικά ταμεία των εκπαιδευτικών και της Καλιφόρνιας που έχουν εμφανισθεί στα μετοχολόγια των ελληνικών τραπεζών.

Πιο κοντά στην πώληση ο ΔΕΣΦΑ

Πιο κοντά στον «τερματισμό» φαίνεται να βρίσκεται η πώληση του ΔΕΣΦΑ, μετά την εμφάνιση επενδυτών που μαζί με τη Socar μπορούν να αποκτήσουν τον Διαχειριστή σε συμφωνία με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δείχνει να είναι αρκούντως ώριμη, όπως το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τον διαγωνισμό για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο. Ουδείς βέβαια μπορεί να προεξοφλήσει πως δεν θα ανακύψουν νέα απρόοπτα, τα οποία κανείς ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει. Πάντως, ο στόχος για είσπραξη 3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2016 δείχνει να είναι εφικτός. Μένει να φανεί στην πράξη…

Ποδαρικό με εξαγορές

Με «εκκρεμότητες» σε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες έφυγε το 2015, οι οποίες αναμένεται να «κλείσουν» εντός του νέου έτους. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συμφωνηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εξαγορά της αλυσίδας «Βερόπουλος» από τη Metro AEBE (συμφερόντων Παντελιάδη). Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να «κλείσει» και η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» από ομάδα μετόχων της Chipita με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Εντός του 2016 θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια ξεκαθαρίζουν πια το τοπίο.

Παραδείγματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Ενώ στην Ελλάδα ακόμα ψάχνουμε τρόπους για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό το θέμα, φαίνεται να έχει λυθεί προ πολλού. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, με στόχο να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο των συνεργείων αυτοκινήτων, έχει γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική ενημέρωση του υπουργείου Μεταφορών για όλες τις επισκευές που γίνονται στα Ι.Χ. Ετσι, οι φορολογικές αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγξουν κάθε συνεργείο για το αν έχει εκδοθεί απόδειξη για τον αριθμό των αυτοκινήτων που εμφανίζεται να έχει επισκευάσει κατά τη διάρκεια ενός έτους. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, τα νοσοκομεία καλούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές τον αριθμό των χειρουργείων που πραγματοποιούνται (με προστασία των στοιχείων των ασθενών) και τα ονόματα των γιατρών. Ετσι, γίνεται εύκολα ο υπολογισμός του δηλωθέντος εισοδήματος των χειρουργών. Η Γερμανία παρακολουθεί συστηματικά τις αγορές (τις προμήθειες) των επιχειρήσεων. Ο ελεγκτής σε μια καφετέρια, μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των καφέδων που θα έπρεπε να πουληθούν από τις… προμήθειες. Η ηλεκτρονική καταγραφή των προμηθειών έχει αποδώσει στις γερμανικές φορολογικές αρχές καθώς μπορούν να προσδιορίσουν τεκμαρτά τον τζίρο των εταιρειών. Οι «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στο εξωτερικό. Οι δαπάνες των νοικοκυριών καταγράφονται προκειμένου να προσδιορίζεται με τεκμαρτό τρόπο το εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή