Προς μεταβίβαση το χαρτοφυλάκιο ζωής

Προς μεταβίβαση το χαρτοφυλάκιο ζωής

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι από τον επίτροπο που έχει διορίσει η ΤτΕ η διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά τη συνάντηση που είχε το Προεδρείο της με τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θ. Μητράκο και την επικεφαλής της ΔΕΙΑ Ι. Σεληνιωτάκη. Oι εκπρόσωποι της εποπτικής αρχής διαβεβαίωσαν ότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, πλην μιας, δεν παρουσιάζουν μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στην προσαρμογή τους στους νέους κανόνες λειτουργίας με βάση την οδηγία για τη φερεγγυότητα (Solvency II), η οποία ψηφίζεται τις προσεχείς ημέρες από τη Βουλή. Η Ομοσπονδία τάχθηκε υπέρ της λύσης το χαρτοφυλάκιο της International να μεταβιβαστεί αναλογικά σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, στον βαθμό που, όπως σημειώνουν, η εξεύρεση λύσης είναι πρόβλημα του συνόλου της αγοράς.

Η χρήση «πλαστικού χρήματος» θα μειώσει σημαντικά και τις ληστείες, αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, σημειώνει χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου. Από τη μία, θα περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή, από την άλλη, οι επίδοξοι ληστές δεν θα βρίσκουν μετρητά στα καταστήματα, αλλά ούτε στους πολίτες. Στόχος, όπως υπογραμμίζει, είναι οι πολίτες να μην «κουβαλούν» μαζί τους μετρητά. Ολες οι συναλλαγές, ακόμα και αυτές των 50 λεπτών, να γίνονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Σιγά σιγά, όπως αναφέρει, θα μας γίνει συνείδηση και μέρος της καθημερινότητάς μας, όπως σε πολλές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.

Σκοτώνουν τη χήνα με τα χρυσά αυγά

Πήγανε ξαναπήγανε στο ΥΠΟΙΚ οι πράκτορες του ΟΠΑΠ για να αποδείξουν ότι το μέτρο της επιβολής τέλους 0,05 ευρώ επί της στήλης θα σκοτώσει την ανακύκλωση των κερδών στα πρακτορεία τους. Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, η απόφαση αυτή ουσιαστικά σκοτώνει τη χήνα με τα χρυσά αυγά, που δεν είναι άλλη από την ανακύκλωση των μικρών κερδών στα πρακτορεία του οργανισμού. Η τελευταία φορά που οι πράκτορες επισκέφθηκαν το ΥΠΟΙΚ ήταν στις 30 Δεκεμβρίου 2015, οπότε και κατέθεσαν νέα μελέτη, αυτή τη φορά της ελληνικής PwC, η οποία δείχνει την πληγή που ανοίγει το μέτρο. Αλλά ούτε αυτή η προσπάθεια έπιασε τόπο. Εξάλλου, τα θέματα αυτά πλέον είναι χαμηλού πολιτικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ασφαλιστικό.

Οι Νεοϋορκέζοι και η ΦΑΓΕ

Ιδιαίτερα ευγνώμονες φαίνεται ότι νιώθουν οι Νεοϋορκέζοι έναντι της ΦΑΓΕ. H γνωστή ελληνική γαλακτοβιομηχανία, που τον περασμένο Ιούλιο ολοκλήρωσε τις εργασίες επέκτασης του εργοστασίου που διαθέτει στο Τζόνσταουν της Νέας Υόρκης, επιδοτήθηκε από το Empire State Development (πρόκειται για το επενδυτικό γραφείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) με το ποσό των 780.000 δολαρίων. Η επέκταση του εργοστασίου συνέβαλε όχι μόνο στη διατήρηση των 160 υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και στη δημιουργία ακόμη 130 θέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμαρχος του Τζόνσταουν αναφέρθηκε στο γεγονός μιλώντας για τη συμβολή της ΦΑΓΕ στην τοπική κοινωνία.

Ο ΣΠΕΦ κατά του μέτρου της διακοψιμότητας

Προσφυγή κατά του μέτρου της διακοψιμότητας, δηλαδή των εκπτώσεων στα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με αντάλλαγμα τον περιορισμό της κατανάλωσης σε περιόδους αιχμής, προαναγγέλλει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, που είναι οι βασικοί χρηματοδότες του μέτρου με εισφορά επί του τζίρου τους. Σε επιστολή προς τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ο ΣΠΕΦ αμφισβητεί την ουσία του μέτρου, επισημαίνοντας ότι σε καμία χρονική στιγμή τα τρία προηγούμενα χρόνια (2013, 2014 και 2015) «δεν παρέστη ανάγκη περικοπής φορτίου κατανάλωσης, αφού υπήρχαν πάντοτε διαθέσιμα τουλάχιστον 1.500 MW περίσσειας θερμικής ισχύος ανά ώρα». Ακόμη και κατά τον Ιούλιο του 2015, οπότε οι εισαγωγές ενέργειας μειώθηκαν λόγω capital controls και η ζήτηση ήταν αυξημένη λόγω καύσωνα, δεν υπήρχε, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, ανάγκη περικοπών στην κατανάλωση. Ο ΣΠΕΦ κάνει λόγο για επιδότηση εικονικών υπηρεσιών που δεν χρειάζονται και ζητάει οι όποιες δημοπρασίες γίνουν για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή