Διαπραγματεύσεις μέσω e-mails

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω e-mails και τηλεδιασκέψεων θα συνεχισθούν και το νέο έτος οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, καθώς δεν έχει υπάρξει αίτημα της ελληνικής πλευράς για επίσπευση της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στις 8 Ιανουαρίου. Με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα δεχθεί περικοπές στις κύριες συντάξεις, το ασφαλιστικό ζήτημα παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, στις 18 Ιανουαρίου θα μεταβούν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ στις 25 Ιανουαρίου αναμένονται και οι επικεφαλής του κουαρτέτου – των τριών ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το τελευταίο αρνείται να σχολιάσει τις επικρίσεις του πρωθυπουργού για απαράδεκτη σκληρότητα, ωστόσο επιμένει να ζητεί μηδενικά ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, και συγκεκριμένα νούμερα από την κυβέρνηση για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις θεωρείται αντιπαραγωγική από το ΔΝΤ – και όχι μόνο. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των πιστωτών άκουσαν την ελληνική πρόταση χωρίς να τοποθετηθούν, ωστόσο αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα. Μία άλλη λύση που πρότεινε η κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιηθούν τα αδιάθετα κονδύλια από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία υπολογίζονται σε 7,5-8 δισ. ευρώ, για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό το μέτρο θα μείωνε την πίεση για άμεση πτώση των συντάξεων, καθώς θα έδινε μία ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι δέχονταν τη χρήση αυτών των κονδυλίων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, το Ταμείο θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, καθώς χωρίς αυτές τα ελλείμματα θα επιστρέψουν στο μέλλον.

Τα ξενοδοχεία Mage, που μισθώνουν το ξενοδοχείο Fashion House στην Ομόνοια, σχεδιάζουν την ανακαίνισή του, με σκοπό την αναβάθμιση του ξενοδοχείου σε 4άστερο. Κι έτσι, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για τη γενικότερη αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής θα δεχθεί νέα ώθηση. Αλλαγές, όμως, αναμένονται και λιγα μέτρα «πιο πάνω». Η στήλη πληροφορείται ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον για τη μίσθωση του ξενοδοχείου Athens Lycabettus. Και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρό. Ιδωμεν…

Διχάζουν τα ψηφιακά

Δυστοκία παρατηρείται στη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω πρωθυπουργώ. Η γραμματεία, που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, αφού, εκτός από τις εγγενείς αδυναμίες που κρύβει η σκοπιμότητα της ίδρυσής της, φαίνεται να μην συμφωνούν οι άνθρωποι του Μαξίμου για τη στελέχωσή της. Το άτομο που προοριζόταν για τη θέση του γενικού γραμματέα λέγεται ότι δεν επιθυμεί πλέον την τοποθέτηση αυτή. Πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν την αποστασιοποίηση αυτή στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά και του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη. Απώτερη επιδίωξη των δύο είναι, εφόσον τελικά συσταθεί η Γ.Γ., είναι ο έλεγχος δαπανών ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών στο νέο ΕΣΠΑ.

Για τη θέση του υπερδιοικητή

Ο νυν διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός προαλείφεται για υπερδιοικητής του Ταμείου-μαμούθ που θα δημιουργηθεί από την ενοποίηση όλων των Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τουλάχιστον αυτό θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά λέει, έχει άψογη συνεργασία μαζί του, αυτούς τους λίγους μήνες που ανέλαβε τα ηνία του ΙΚΑ. Το εγχείρημα δύσκολο και για πολλούς… ακατόρθωτο, καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη ενοποίηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Και μάλιστα, σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς από το 2017 ο νέος φορέας θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία.

Εύκολη λεία για ληστές τα χρήματα στα στρώματα

Η απόσυρση σημαντικών χρηματικών ποσών από τις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2015 από μεσαία στρώματα φούσκωσε μαξιλάρια και στρώματα σε σπίτια, αποτελώντας στόχο για τους κλέφτες. Για μικρότερα ή μεγαλύτερα κυκλώματα κλοπής, η εισβολή στα σπίτια δεν αφορά πλέον το (πιο δύσκολο) σήκωμα αντικειμένων αξίας, αλλά τον εντοπισμό της κρυψώνας με τα χρήματα. Μία από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις του τελευταίου διαστήματος ήταν η δολοφονία και η πυρπόληση μιας ηλικιωμένης γυναίκας και του 44χρονου ανιψιού της στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 στην Αίγινα, από ληστές που φαίνεται πως είχαν στόχο χρήματα και λίρες, για τα οποία κυκλοφορούσαν φήμες πως είναι κρυμμένα στο σπίτι.

Στο Ηράκλειο Κρήτης εξιχνιάστηκαν 22 υποθέσεις κλοπών και δύο απόπειρες σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, με τη σύλληψη ενός 41χρονου ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε αποσπάσει χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα αντικείμενα συνολικής χρηματικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Επίσης, από την Ασφάλεια Σπάρτης εξιχνιάστηκαν τρεις διαρρήξεις και κλοπές και δύο απόπειρες κλοπής σε σπίτια στη Σπάρτη και σε χωριά πλησίον της πόλης, ενώ για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται ένας 27χρονος και ένας ανήλικος, οι οποίοι φέρονται να έχουν αφαιρέσει χρήματα και χρυσαφικά αξίας άνω των 28.000 ευρώ. Στην περιοχή Νεστορίου στην Καστοριά συνελήφθη σπείρα με μέλη αλβανικής καταγωγής, που είχαν διαπράξει από τις 14/10/2015 μέχρι την 1/11/2015 συνολικά 13 κλοπές, κυρίως σε σπίτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή