Καθυστέρηση 2 μηνών στις προκηρύξεις του ΕΣΠΑ

Καθυστέρηση 2 μηνών στις προκηρύξεις του ΕΣΠΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετωδώς υποστηρίζουν από το υπουργείο Οικονομίας ότι δουλεύουν για να βγουν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο και αναμενόταν να προκηρυχθούν τον Νοέμβριο, δημιουργώντας προσδοκίες από τον κόσμο που έσπευδε να πληροφορηθεί, υπερφορτώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το helpdesk του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Αφού, λοιπόν, οι μήνες πέρασαν και φθάσαμε στον Ιανουάριο, στο υπουργείο διαπίστωσαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή χωρίς τον ενδιάμεσο φορέα που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει αξιολόγηση των προτάσεων, ακόμα και αν οι προκηρύξεις δημοσιεύονταν. Ετσι προσπαθούν τώρα να δρομολογήσουν παράλληλα και τις δύο διαδικασίες, δηλαδή να παίξουν παράλληλη καθυστέρηση.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα μετατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, καθώς και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, προκειμένου να διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο. Ο λόγος είναι ότι οι πιστωτές δεν έχουν ακόμη δώσει την έγκρισή τους για αυτά τα δύο ζητήματα. Στο σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για την παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ. Η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και θα λήξει στις 20 Απριλίου 2016.

Εγκλωβισμένοι και οι δύο

Πόσες πιθανότητες είχε να πάει καλά η χθεσινή συνάντηση Σκουρλέτη – Ράιτ; Καμία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold έχει μικρά περιθώρια ευελιξίας, καθώς οι μέτοχοι τον πιέζουν να φέρει, επιτέλους, τις άδειες λειτουργίας του μεταλλείου, αλλιώς δεν εγκρίνουν άλλα χρήματα. Ο κ. Σκουρλέτης, αν υποθέσουμε ότι ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της επένδυσης, έχει επίσης μικρά περιθώρια ελιγμών, αφού ό,τι κι αν κάνει θα φαίνεται ότι το κάνει υπό την πίεση της Eldorado Gold. Επίσης, και το timing της ανακοίνωσης της απόφασης της καναδικής εταιρείας δεν βοήθησε. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πολλές υποχωρήσεις στην αξιολόγηση, και της πέφτει βαρύ οτιδήποτε επιπλέον. Αρα, αδιέξοδο.

Θύμα ρωσικών αντιποίνων το Swissotel Red Hills

Σε ελβετικών και ολλανδικών συμφερόντων εταιρείες πέρασε η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου Swissotel Red Hills, που βρίσκεται στη Μόσχα. Η μεταβίβαση του μέχρι πρότινος τουρκικού ξενοδοχείου με ελβετικό μάνατζμεντ έγινε για να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία του. Η πολυτελής μονάδα ανέστειλε για λίγες ημέρες τη λειτουργία της, στο πλαίσιο των μέτρων που είχε επιβάλει η ρωσική κυβέρνηση σε τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή έκλεισε πρόσφατα 19 τουρκικούς tour operators στη Ρωσία.

Εξομοίωση επιδομάτων φέρνει μειώσεις συντάξεων

Την εξομοίωση των επιδομάτων τέκνων στις συντάξεις για τους παλαιούς (που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά έως το 1992) και τους νέους (από το 1993 και μετά) ασφαλισμένους προβλέπει το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου Κατρούγκαλου (φωτ.). Στην πράξη, η διάταξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις έως και 125 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις παλαιών ασφαλισμένων, κυρίως πολύτεκνων γυναικών, αλλά και ατόμων που θα λάβουν αναπηρική σύνταξη. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει, αφενός, ότι το άρθρο εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους χωρίς κανέναν διαχωρισμό και, αφετέρου, ότι για τις καταβαλλόμενες συντάξεις δεν θα προκύψει καμιά απολύτως μείωση. Κάνει, βέβαια, ένα μικρό λαθάκι στην αρίθμηση του άρθρου, συμβάλλοντας χωρίς να το θέλει στη σύγχυση που προκαλούν στους ασφαλισμένους δημοσιεύματα και ανακοινώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή