Υπόθεση greek statistics θυμίζει η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ

Υπόθεση greek statistics θυμίζει η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση greek statistics θυμίζει η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στη Βουλή και την παρέμβαση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη (φωτ.) ότι τους τελευταίους μήνες του 2015 απορροφήθηκαν 6,4 δισ., αλλά και η ασάφεια με πόσα χρήματα έκλεισε τελικώς το ΕΣΠΑ, όταν με δηλώσεις γίνεται λόγος για 21,8 δισ., και τα στοιχεία για τις απορροφήσεις δείχνουν 19,8 δισ. Οπως υποστήριξε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο ίδιος παρέδωσε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στα 17,5 δισ., οπότε, αν προστεθούν τα 6,4 δισ. του κ. Σταθάκη, φτάνουμε στα 23,9 δισ.(;)

Εγκρίθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ η συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attika Bank, με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση είχαν αντιταχθεί τα funds Paulson και Polygon, καθώς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Επίσης αποφασίστηκε να ανατεθούν στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιάννη Μπενίση όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες, αρκετές από τις οποίες ανήκαν στον πρόεδρο.

Προτιμούν τις παλιές γνωστές μεθόδους

Μην αλλάξετε τίποτα στον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα. Αυτό επί της ουσίας προτείνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την αποκάλυψη ότι έχουν εξαιρεθεί έως τον Απρίλιο του 2017 από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) οι διαγωνισμοί για τις μελέτες και τα δημόσια έργα. Ο ΣΑΤΕ υποστηρίζει ότι από τα στοιχεία για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς υπηρεσιών και προμηθειών προκύπτει ότι υποβάλλονται 2,34 προσφορές ανά διαγωνισμό, ενώ στους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων που πραγματοποιούνται με τον κλασικό τρόπο προσέρχονται πάνω από 30 επιχειρήσεις. Με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς έχει διαπιστωθεί μέση εξοικονόμηση 20% του αρχικού προϋπολογισμού. Η συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων άλλωστε δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται «μοίρασμα» των διαγωνισμών.

Ενα διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 150 χρόνων από την έκρηξη του ηφαιστείου. Πρόκειται για το διεθνές συνέδριο «ΝΕΜΟ 2016: 150 χρόνια μελέτης των ηφαιστείων της Σαντορίνης (1866 – 2016)», που θα διοργανωθεί από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου από την Ηλιότοπος Συνέδρια.

Απεργία αύριο ξανά για τις Κυριακές

Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων συνοδεύεται για μία ακόμη φορά η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Αύριο 17 Ιανουαρίου, που τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από 11 π.μ. έως 8 μ.μ., καθώς πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου. Οι εμποροϋπάλληλοι, πάντως, μάλλον άδικα θα περιμένουν, εάν ακόμη περιμένουν, από την κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των Κυριακών που τα καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν.

Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των μελών του κόμματος

Η ιδιωτική υπάλληλος, πρώην μέλος του ΚΚΕ, νυν πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των κινημάτων πολιτικής ανυπακοής «Δεν χρωστάμε – Δεν πουλάμε – Δεν πληρώνω», Αποστολία Φράγκου, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του αντάρτικου στον ΟΛΠ. Η κ. Φράγκου μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. επιχείρησαν την περασμένη Πέμπτη την ανατροπή των αποφάσεων του βασικού μετόχου της εταιρείας, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ. Η απόφαση πέρασε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά μια τέτοια απόφαση θα ναυαγήσει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η εξέλιξη πάντως δείχνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών προθέσεων της κυβέρνησης και των μελών που καλούνται να τις υλοποιήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή