Τα pop bonds και ο Ντέιβιντ Μπάουι

Τα pop bonds και ο Ντέιβιντ Μπάουι

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παλιά ιστορία, με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Μπόουι, που πέθανε στις αρχές της εβδομάδας, «θυμήθηκαν» οι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους την Τρίτη. Το 1997 ο μουσικός-φαινόμενο είχε πρωτοτυπήσει για μία ακόμα φορά, όχι με την έκδοση ενός νέου δίσκου, αλλά με την έκδοση ενός… ομολόγου. Επρόκειτο για τα περίφημα τότε Bowie Bonds, συνολικού ύψους 55 εκατ. δολαρίων, με εγγύηση τα έσοδα από τις πωλήσεις των 25 άλμπουμ που είχε βγάλει ο καλλιτέχνης πριν από το 1990. Τα «βαριά χαρτιά», βεβαίως, ήταν το «The Rise and Fall of Ziggy Stardust» και το «Spiders from Mars», που του επέτρεψαν να δανειστεί άφθονο χρήμα με επιτόκιο 7,9% για δέκα χρόνια. Το παράδειγμά του, αργότερα, προσπάθησαν να ακολουθήσουν και άλλοι καλλιτέχνες, «αλλά τελικά το κατάφεραν ελάχιστοι» για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών, ο Τζέιμς Μπράουν και ο Μάρβιν Γκέι. Τα συγκεκριμένα ομόλογα πάντως, γνωστά αργότερα και ως pop bonds, αποδείχθηκαν βραχύβια. Τα Bowie Bonds, το 2004, η Moody’s τα υποβάθμισε σε BBB+, δηλαδή λίγο πάνω από «σκουπίδια». Εκτοτε η πορεία τους ήταν φθίνουσα, και το ομόλογο συγκεκριμένου τύπου σχεδόν εξαφανίσθηκε.

Το ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, μέσα στο 2016, είναι γνωστό. Αυτό το οποίο είναι εύλογο, αλλά υποβαθμίζεται, έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη των τιμών θα επηρεαστούν αρνητικά και τα εκτιμώμενα έσοδα από διάφορους φόρους, όπως ο φόρος μεταβίβασης, οι γονικές παροχές και οι κληρονομιές. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, είναι πολύ πιθανή η αύξηση της φορολογίας σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, προκειμένου να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών.

Η ΔΕΠΕΝΕ και άλλες πιο παλιές ιστορίες

Πολύς ο θόρυβος για την τοποθέτηση του κ. Αργύρη Αργυρίου στη νέα εταιρεία που ίδρυσε το Δημόσιο, τη ΔΕΠΕΝΕ, αλλά υπάρχει και «ουρά» στο θέμα. Δημοσίως ο θόρυβος αφορούσε στο ότι ο κ. Αργυρίου είναι σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη αλλά και στη συγκρότηση της ίδιας της ΔΕΠΕΝΕ (τι είδους ενεργειακές επενδύσεις θα πραγματοποιήσει η εταιρεία και με ποια κεφάλαια). Ομως ο κ. Αργυρίου φαίνεται ότι είναι… απαραίτητος γενικότερα στα περί των υδρογονανθράκων, καθώς έχει τοποθετηθεί τόσο στην επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για έρευνες στη Δυτική Ελλάδα ως τακτικό μέλος (επί Λαφαζάνη) όσο και ως αναπληρωματικό μέλος (επί Σκουρλέτη) στην αντίστοιχη επιτροπή για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Τίποτα δεν είναι ποτέ σίγουρο…

Το «γύρισμα» σε αρνητικό πεδίο της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα κατά την περυσινή σεζόν, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, αποδεικνύει ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο στον τουριστικό τομέα. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και όλοι οι προορισμοί επιχειρούν με κάθε μέσο να διευρύνουν κάθε χρόνο το μερίδιό τους στην πίτα των δισεκατομμυρίων ευρώ που αφήνουν οι τουρίστες διεθνώς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινά και πάλι με πολύ θετικές προοπτικές για την Ελλάδα. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές σε διεθνές επίπεδο για να επιτευχθεί ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Αρκεί να αποφευχθούν τα λάθη εντός των τειχών…

Η αξία, η υπεραξία και τα έξοδα

Πόσο κάνει τελικά ο ΟΛΠ; Κατ’ αρχάς, στο ταμπλό η εισηγμένη αποτιμάται με βάση την τιμή της μετοχής στα 350 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Υψηλότερα, στα επίπεδα των 20 ευρώ, έχουν την τιμή στόχο για τη μετοχή δύο χρηματιστηριακές που παρακολουθούν την εταιρεία, η Alpha Finance και η Εθνική Χρηματιστηριακή. Με αυτή την τιμή, το 67%, που διατίθεται στην αποκρατικοποίηση, αποτιμάται στα 335 εκατομμύρια ευρώ και το 100% στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η τρέχουσα αξία της εισηγμένης, χωρίς δηλαδή τις δυνητικές προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν, σύμφωνα με την Alpha Finance, βρίσκεται σε επίπεδα οριακά υψηλότερα των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αξίας αυτής προέρχεται, όμως, από τη σύμβαση παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ και του προβλήτα ΙΙΙ με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής. Το ίδιο σκεπτικό ακολουθεί και η αποτίμηση της Εθνικής Χρηματιστηριακής.

Ομως, εάν η εισηγμένη περιέκοπτε δραστικά τα έξοδά της (και εδώ κρύβεται η αιτία των αντιδράσεων των εργαζομένων και «προμηθευτών») στις υπόλοιπες δραστηριότητές της, τότε η αξία θα μπορούσε να φτάσει στα 700 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Finance. Πάντως, η μεγάλη «άνοιξη» του ΟΛΠ, μετά την είσοδο των Κινέζων στο λιμάνι, «φόρτωσε» με μεγάλες υπεραξίες όλη την εταιρεία. Και αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή