Προς απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περικοπές στους εργαζομένους της ΔΕΗ φέρνει η εγκύκλιος Χουλιαράκη για τις αμοιβές στο Δημόσιο και η ΓΕΝΟΠ ετοιμάζεται ήδη να αντιδράσει εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ενώ απεργιακά μέτρα ανακοίνωσε ήδη το σωματείο «Σπάρτακος» της Πτολεμαΐδας. Αυτά προβλέπουν τη μη ανάληψη εργασιών που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ειδικότητα κάθε εργαζομένου, καθώς επίσης και εργασιών που ο ίδιος κρίνει ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές στη ΔΕΗ, η εφαρμογή της εγκυκλίου Χουλιαράκη θα αφαιρέσει από τους εργαζομένους της ΔΕΗ 119 ευρώ τον μήνα, καθώς οι αποδοχές τους συνδέονται με τον μισθό του γ.γ., ο οποίος μειώνεται.

Aπό το 2008 μέχρι και το 2015 οι κερδοφόρες εισηγμένες διένειμαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων ύψους 13,256 δισ. ευρώ προς τους μετόχους. Το 82% των κεφαλαίων αφορούσε μερίσματα και το υπόλοιπο 18% επιστροφές κεφαλαίων. Το 2008, με βάση τα αποτελέσματα της πιο κερδοφόρας χρονιάς, που ήταν το 2007, 182 κερδοφόρες εισηγμένες διένειμαν 4,486 δισ. ευρώ, για να φθάσουμε το 2013, που ήταν η χρονιά με τις λιγότερες κερδοφόρες (21), που διένειμαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων ύψους 576 εκατ. ευρώ. Το 2015 εμφανίσθηκαν 37 κερδοφόρες, με βάση πάντα τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, που διένειμαν 771 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για… «έτοιμες» επενδύσεις

Την εκτίμηση ότι τα όσα συμβαίνουν με την Eldorado Gold δεν είναι ικανά να αποτρέψουν κάποιον μεγάλο επενδυτή εξέφρασε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος της PricewaterhouseCoopers κ. Κώστας Μητρόπουλος. Πρόκειται για τοποθέτηση που σε πρώτη ανάγνωση προξενεί έκπληξη. Η εξήγηση, ωστόσο, δόθηκε από τον ίδιο στη συνέχεια. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Eldorado Gold δεν μπορούν να αποτρέψουν εν δυνάμει επενδυτές, διότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για εξαγορές «έτοιμων» επενδύσεων και όχι για να δραστηριοποιηθούν σε κάτι που απαιτεί την έκδοση αδειών, όπως για παράδειγμα η κατασκευή ενός εργοστασίου ή η ανέγερση μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας.

Η Ελλάδα, εναλλακτική λύση για τους Ρώσους τουρίστες

H Eλλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και το Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για τους Ρώσους τουρίστες που προγραμμάτιζαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στη Τουρκία και δεν θα πάνε εξαιτίας του τουριστικού εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στη γειτονική χώρα. Αυτό εκτίμησε ο σύνδεσμος των tour operators της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι το μόνο μειονέκτημα για την Ελλάδα είναι η καθυστέρηση στην έκδοση θεωρήσεων. Αν η χώρα μας δεν λύσει το πρόβλημα, θα μείνει εκτός της διεκδίκησης από 1 έως 4 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι επιπλέον άμεσων εσόδων από τους Ρώσους τουρίστες.

Ο κ. Λεκκάκος εντεταλμένος σύμβουλος της Πειραιώς

Ο κ. Σταύρος Λεκκάκος (φωτ.), που κατέχει τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, θα οριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντεταλμένος σύμβουλος (Interim CEO), ο οποίος θα είναι επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής μέχρι την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου από τη διεθνή διαδικασία που έχει ανακοινώσει η τράπεζα. Ο κ. Λεκκάκος ξεκίνησε την καριέρα του από την American Express Ελλάδος, είναι από τα παλαιότερα στελέχη του Ομίλου Πειραιώς και έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ομίλου. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην επέκταση της Πειραιώς στο εξωτερικό, έχοντας την ευθύνη ως διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Bank Romania την περίοδο 2006-2008 για την ανάπτυξη των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό. Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τον Μάιο 2015 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και CEO, καθώς και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή