Αμηχανία και δικαιολογίες μετά τους λεονταρισμούς

Αμηχανία και δικαιολογίες μετά τους λεονταρισμούς

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανής είναι η αμηχανία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, έπειτα από τη δικαίωση της «Ελληνικός Χρυσός» από το ΣτΕ. Σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στάση του και να την αποσυνδέσει με την απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή των δραστηριοτήτων της στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και απολύσεις εργαζομένων. Αντιθέτως επιμένει στην άποψη, που εν είδει ερωτήματος εκφράζει, ότι δηλαδή η εταιρεία οδηγείται σε αυτή την απόφαση λόγω της υποχώρησης της τιμής του χρυσού. Επιτίθεται και στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι απέκρυψαν τα πορίσματα της αρμόδιας επιθεώρησης για σωρεία παραβάσεων από την πλευρά της εταιρείας. Αναφέρει επίσης ότι στη σύμβαση με την εταιρεία υπάρχει πρόβλεψη που την απαλλάσσει από την υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση αναστροφής της πώλησης. Για την ταμπακέρα όμως, δηλαδή για το τι θα κάνει μετά την απόφαση του ΣτΕ, ούτε κουβέντα.

Οι υγιείς και εξωστρεφείς εισηγμένες συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των ξένων funds. Με ποσοστό που ξεπερνά το 20% συμμετέχουν ξένα χαρτοφυλάκια στις εξής εισηγμένες: ΟΠΑΠ, Folli Follie, ΔΕΗ, Μέτκα, Σαράντης, Grivalia Properties και Ελληνικά Χρηματιστήρια. Το μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 30%) ξένων διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία Jumbo. Με μερίδια κάτω του 20% συμμετέχουν ξένοι επενδυτές στις εταιρείες: Μυτιληναίος, Τιτάν, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι εταιρείες επικοινωνούν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση με τους ξένους μετόχους ενημερώνοντας για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Μείωση ELA κατά 200 εκατ.

Κατά 200 εκατ. ευρώ μειώθηκε η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, τον γνωστό ELA, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το όριο άντλησης ELA των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε στα 71,8 δισ. ευρώ από 72 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα μετά από σχετικό αίτημα της ΤτΕ, που εγκρίθηκε από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση του ELA αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και ευρύτερα της οικονομίας, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Αδυνατούν να καλύψουν πλέον έκτακτες ανάγκες

«Ενα σπίτι με άδειο ψυγείο, με διακοσμητικό καλοριφέρ, με έναν άνεργο στο σαλόνι, με τη φωτογραφία του παππού και της γιαγιάς ανάμεσα στα εικονίσματα και με την ευχή ότι δεν θα μας τύχει κάτι έκτακτο το 2016». Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε ο κ. Θ. Γεράκης, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Marc, για να περιγράψει συνοπτικά και συνάμα γλαφυρά τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ με αντικείμενο το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών. Εικόνα που δυστυχώς δεν είναι πλασματική, αλλά πλέον συνηθισμένη και όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια.

Επειγόντως μία πρόσληψη

Επιχείρηση εντάχθηκε στον αναπτυξιακό. Σκούπισε το ταμείο της, πήρε και δάνειο από τις τράπεζες και υλοποίησε το επενδυτικό σχέδιο για το οποίο είχε εγκριθεί η επιχορήγησή της. Μια επένδυση σε υψηλή τεχνολογία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από αυτές που όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται η χώρα. Κατέθεσε τον φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο υπουργείο και περιμένει τον έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία για να πάρει την επιδότηση. Και περιμένει τον έλεγχο σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Γιατί η υπηρεσία δεν έχει υπάλληλο με τα κατάλληλα προσόντα, ώστε να κάνει τον έλεγχο και να βεβαιώσει ότι τα μηχανήματα που τοποθέτησε είναι αυτά για τα οποία εγκρίθηκε επιδότηση. Αυτά τα δύο χρόνια πληρώνει τόκους για ένα δάνειο το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει αποπληρώσει με την επιδότηση. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ανατραπεί. Κι όλα αυτά όχι γιατί το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τον κατάλληλο υπάλληλο, αλλά γιατί δεν έχει την ικανότητα να κάνει τη δουλειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή