Εξυπνη επιλογή που θα ταίριαζε και στον ΟΛΠ

Εξυπνη επιλογή που θα ταίριαζε και στον ΟΛΠ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 14 προσφορές από ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ αυτών και η Cosco, συγκέντρωσαν οι κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού. Το κυπριακό Δημόσιο επέλεξε να δημοπρατήσει τρεις επιμέρους δραστηριότητες του λιμανιού, με τη μέθοδο της παραχώρησης εκμετάλλευσης. Υποβλήθηκαν έξι προσφορές για την ανάληψη διαχείρισης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, τρεις για την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών και πέντε προσφορές για τον τερματικό σταθμό πολλαπλών φορτίων (Multipurpose). Σύμφωνα με τις Αρχές, οι προτιμητέοι ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν εντός των προσεχών εβδομάδων και σίγουρα πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού αλλά και της Λάρνακας, που θα ακολουθήσει, αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της Κύπρου, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Για πρώτη φορά η Πειραιώς Χρηματιστηριακή διοργανώνει στο Παρίσι την «Ημέρα της Ελλάδας» για εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει από το 2007 στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου υπό την αιγίδα του Bloomberg. Ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Ιούνιο στη Νέα Υόρκη. Για την Πόλη του Φωτός θα αναχωρήσουν αύριο στελέχη της χρηματιστηριακής κοινότητας, καθώς και οι εκπρόσωποι επτά εισηγμένων εταιρειών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25. Πρόκειται για τις εταιρείες Μοtor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Folli Follie, Τιτάν, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ. Τα στελέχη των εταιρειών θα έχουν συναντήσεις (one to one) με ευρωπαϊκά funds.

Νέα αγορά από Dogus

Ο τουρκικός όμιλος Dogus εξαγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο 5 αστέρων Androvandi Villa Βorghese στη Ρώμη. Το ξενοδοχείο θεωρείται ένα από τα κορυφαία στον κόσμο, έχοντας λάβει διεθνείς βραβεύσεις. Ο τουρκικός όμιλος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα στον χώρο των μαρινών, ενώ έχει σημαντική συμμετοχή στο επιχειρηματικό σχήμα που έχει πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ξενοδοχείο της Ρώμης θα ενταχθεί στην αλυσίδα Dogus Luxury Hotel. Ο τουρκικός όμιλος δραστηριοποιείται σε διαφόρους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός, διαθέτει περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και απασχολεί πάνω από 35.000 υπαλλήλους.

Χορτάτοι τον άκουσαν με μεγαλύτερη προσοχή

Μια πρωτοτυπία επεφύλαξε χθες το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τους προσκεκλημένους του στο γεύμα. Αν και η συνήθης πρακτική είναι να γίνεται πρώτα η ομιλία από τον κεντρικό ομιλητή και εν συνεχεία να ακολουθεί το γεύμα, χθες η σειρά άλλαξε. Πρώτα σερβιρίστηκε το γεύμα και μετά ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Πρώτα τρώμε και μετά μιλάμε», σχολίασε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), αναφέροντας μάλιστα ότι αυτή η αρχή πρέπει να πιστωθεί στον ίδιο.

Μικρά τα μπόνους της ΔΕΗ προς τους καλοπληρωτές

Τα μπόνους που είχε υποσχεθεί για τους καλοπληρωτές ηλεκτρικού ρεύματος η διοίκηση της ΔΕΗ πέρυσι τον Αύγουστο άρχισαν να καταβάλλονται με τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του 2016. Οσοι από τους καταναλωτές δεν είχαν δώσει σημασία σε αυτήν την πρόταση για μπόνους, το αντιλήφθηκαν με την παραλαβή των λογαριασμών τους. Σε συνολικό λογαριασμό 233 ευρώ, εκ των οποίων τα 199,45 αντιστοιχούν σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας –τα άλλα είναι φόροι και τέλη υπέρ τρίτων–, το μπόνους του συγκεκριμένου καταναλωτή, που αναγράφεται ως επιστροφή χρημάτων στο έντυπο του λογαριασμού, είναι 3,16 ευρώ! Δεν ξέρουμε πόσοι καταναλωτές νιώθουν ότι αυτό είναι επιβράβευση, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ διαπιστώνει ότι χάνονται πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίων από τις άλλες κατηγορίες, των «κακοπληρωτών», των «ρευματοκλεπτών», κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή