Κάποια στιγμή θα τα πει και στους επικεφαλής

Κάποια στιγμή θα τα πει και στους επικεφαλής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των πιστωτών παρουσίασε τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτ.), καθώς φαίνεται πως οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών σνομπάρουν τη νεοσυσταθείσα επιτροπή παρακολούθησης του μνημονίου. Μάλιστα, και παρότι ο Ελληνας υπουργός ήλπιζε ότι θα γίνει μια κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση, τελικά βρέθηκε να παρουσιάζει το σχέδιό του στην ομάδα εργασίας και στον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Τόμας Χέντελ. Ο οποίος και επεσήμανε την απουσία των επικεφαλής των θεσμών. Οπως ενημέρωσε, παρ’ όλο που κλήθηκαν, τρεις από αυτούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕSM) απάντησαν ότι η ειδοποίηση δεν ήταν έγκαιρη, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι επί του θέματος τοποθετείται μόνον ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον στην Αθήνα θα έρθουν…

Ανοιχτός στην επαναφορά επιδομάτων και υπερωριών για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ύστερα από τη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα των εργαζομένων, εκφράζοντας τη διάθεση να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Ο κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε ότι πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την υποχρέωση των εργαζομένων να υποστηρίζουν την 24ωρη λειτουργία της ΔΕΗ, να ανταποκρίνονται σε έκτακτες περιπτώσεις και να συνδράμουν στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της χώρας. Να θυμίσουμε μόνο ότι το «πάρτι» γινόταν στο όνομα όλων των παραπάνων.

Νέος επικεφαλής στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στην τοποθέτηση νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης προτείνει για τη θέση του προέδρου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον κ. Παναγιώτη Θεοχάρη και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον κ. Φίλιππο Τσαλίδη. Ο κ. Τσαλίδης είναι συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ενώ ο κ. Θεοχάρης αποτελεί συνεργάτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τοποθέτηση αυτή γίνεται μόλις λίγους μήνες πριν από την πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας και ότι οι θέσεις διαχωρίζονται. Μέχρι πριν καλύπτονταν από το ίδιο πρόσωπο (Α. Ζηλιασκόπουλος).

Αισιοδοξία, παρά τις άγριες διαθέσεις των πιστωτών

Σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα μοιάζει η περίοδος που διανύει το υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν εσωτερικές συσκέψεις και γενικότερα κινητικότητα, αλλά όλοι περιμένουν την έλευση των επικεφαλής των θεσμών για να διαπιστώσουν τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών. Από τις πρώτες επαφές σε τεχνικό επίπεδο έχει γίνει αντιληπτό ότι οι διαθέσεις τους είναι «μάλλον επιθετικές», ακόμα και για μικρότερης σημασίας ζητήματα. Ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία στις ελληνικές αρχές ότι θα μπορέσουν να αποκρούσουν τις πιέσεις που θα δεχτούν.

Τροπολογία που πλήττει μια αποδοτική υπηρεσία

Ουδείς αμφιβάλλει ότι κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να θωρακίζει θεσμικά την ακεραιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ειδικά, μάλιστα, καθώς στο παρελθόν η εν λόγω Αρχή είχε στιγματισθεί με το περίφημο «σκάνδαλο της Μεβγάλ». Από την άλλη, ουδείς πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι είναι η μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα που έχει επιβάλει πρόστιμα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις. Το 2014 κατάφερε να λάβει 3,5 αστέρια επί συνόλου 5, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατάταξης που καταρτίζει η έγκυρη έκδοση «Global Competition Review», από 3 αστέρια το 2013 και 2,5 αστέρια το 2012. Η τροπολογία του υπουργού Οικονομίας, πέραν των άλλων επιπτώσεων, δημιουργεί άσχημο κλίμα στην Ε.Α. Ηδη στελέχη της Ε.Α. «βλέπουν» πίσω από την ενέργεια της κυβέρνησης πρώην υπαλλήλους της Ε.Α., νυν συνεργάτες τριών κυβερνητικών στελεχών (ενός υπουργού, ενός υφυπουργού και ενός γενικού γραμματέα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή