Νέο πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ προκαλεί απόφαση του ΣτΕ

Νέο πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ προκαλεί απόφαση του ΣτΕ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, προκύπτουν καινούργια «φασούλια» που κανείς δεν τα υπολόγιζε στο οικονομικό επιτελείο. Και πώς να τα υπολόγιζε, όταν αυτά αφορούν στην επιστροφή φόρων που είχαν εισπραχθεί από τις τράπεζες για τις χρήσεις που αφορούσαν από το 2005 και πριν. Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι η αναδρομική, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2005, φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών, που προβλέπει ο νόμος 3513/2006, είναι αντισυνταγματική. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος που μπορεί να προκύψει είναι ότι μόνον μία εφορία (η ΦΑΕ Αθηνών) υποχρεούται πλέον να επιστρέψει σε μία τράπεζα 54.514.819 ευρώ. Αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δημοσιονομική «τρύπα» που βλέπουν οι δανειστές διογκώνεται και η αποφυγή νέων μέτρων δυσκολεύει.

H διαγραφή της «Μαξίμ»-Περτσινίδης στις αρχές του 2016 και η επικείμενη διαγραφή της ΑΓΕΤ Ηρακλής από το Χ.Α. ανεβάζει στις 81 τις διαγραφές εταιρειών από το 2008, που αρχίζει η ύφεση στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα. Ετσι, ο αριθμός των εισηγμένων ανέρχεται σήμερα στις 241 και πλησιάζουμε προς το 1997, όταν οι εισηγμένες εκείνη τη χρονιά ανέρχονταν στις 237. Η χρηματιστηριακή φούσκα, που κορυφώθηκε το 1999, προκάλεσε μεγάλη εισροή εισηγμένων, που έφθασαν το 2004 να ανέρχονται σε 360 (αριθμός ρεκόρ), όταν, για παράδειγμα, το Χρηματιστήριο του Μιλάνο έχει σχεδόν τις μισές εταιρείες. Ο μεγαλύτερος αριθμός διαγραφών (41) παρατηρείται το 2006, ενώ το 1999 έγιναν 37 νέες εισαγωγές.

Εκροές 36,9 δισ. μέσα στο 2015

Παρά την ανέλπιστη σημαντική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συνολικά για το 2015 η εικόνα είναι εξαιρετικά αρνητική. Συγκεκριμένα, οι εκροές καταθέσεων σε ετήσια βάση ανήλθαν στα 36,9 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης. Η δεύτερη χειρότερη χρονιά, με εκροές καταθέσεων ύψους 35,4 δισ. ευρώ, ήταν το 2011. Το 2014 οι εκροές διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ (κυρίως λόγω της προκήρυξης εκλογών τον Δεκέμβριο), ενώ το 2013 σημειώθηκαν μικρές εισροές 1,8 δισ. ευρώ. Το 2012, οπότε πραγματοποιήθηκαν δύο φορές εκλογές, οι εκροές έτους διαμορφώθηκαν σε 12,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 σε -27,9 δισ. ευρώ.

Εμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης της ΕΤΕ

Κόντρα στην καθιερωμένη πρακτική, που θέλει τους Ελληνες πρωθυπουργούς να αποχωρούν από εκδηλώσεις ευθύς μόλις ολοκληρώσουν την ομιλία τους, ήταν η χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός παρέμεινε σχεδόν μέχρι το τέλος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Tράπεζα για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Act4Greece, διαψεύδοντας την αναγγελία της προέδρου της ΕΤΕ Λούκας Κατσέλη περί αποχώρησης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Κάποιοι έκαναν λόγο για στήριξη της πρωτοβουλίας της τράπεζας, ενώ άλλοι για κακή διαχείριση χρόνου, ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης.

Διώχνουν τους επιστήμονες από τον δημόσιο τομέα

Οι καλοί επιστήμονες που έχουν απομείνει στη χώρα ολοένα και λιγοστεύουν, καθώς πολλοί αναζητούν καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Ακόμη πιο λίγοι είναι αυτοί που στελεχώνουν τον δημόσιο τομέα. Με τροπολογίες, όμως, όπως την πρόσφατη του υπουργείου Οικονομίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, φαίνεται ότι θα αποθαρρυνθούν ακόμη περισσότερο από το να στελεχώσουν δημόσιες υπηρεσίες και αρχές. Αυτό επισημαίνει το Σωματείο Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «απαξιώνεται εργασιακά το ειδικό επιστημονικό προσωπικό της Αρχής, μειώνεται η αξία της εργασίας του και δυσχεραίνεται η προσέλκυση νέων ειδικών επιστημόνων με τα απαιτούμενα εξειδικευμένα προσόντα». Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η τροπολογία οδηγεί σε απομάκρυνση στελεχών εγνωσμένου κύρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή