Επειτα από δύο μήνες η ΡΑΕ απέκτησε Δ.Σ.

Επειτα από δύο μήνες η ΡΑΕ απέκτησε Δ.Σ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 11 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 5 «παρών» έγινε δεκτός χθες ο διορισμός του Β΄ αντιπροέδρου και τριών μελών της ΡΑΕ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θέση αντιπροέδρου στην ολομέλεια της ΡΑΕ αναλαμβάνει η κ. Μικαέλα Λάττα, μηχανικός με εμπειρία στην επίβλεψη κατασκευαστικών και ενεργειακών έργων και εργοταξίων. Τα τρία άλλα νέα μέλη της ολομέλειας της ΡΑΕ προέρχονται από τον πανεπιστημιακό χώρο. Πρόκειται για τους καθηγητές Απ. Γκότσια (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Ιωάννη Αναγνωστόπουλο (ΕΜΠ), καθώς και για τον διδάκτορα Θεόδωρο Ζερβό. Ανεξαρτήτως από την επιλογή των προσώπων, πάντως, η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας για την τοποθέτησή τους στη ΡΑΕ τερματίζει ένα σημαντικό κενό για τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής, η οποία για πάνω από δύο μήνες δεν μπορούσε να λάβει σημαντικές αποφάσεις λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας.

To 80% των συναλλαγών του φετινού Ιανουαρίου στο Χ.Α. πραγματοποίησαν 10 χρηματιστηριακές, ενώ οι υπόλοιπες 42 μοιράσθηκαν το 20%. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται έξι ΑΧΕΠΕΥ με έδρα την Ελλάδα, και οι υπόλοιπες τέσσερις είναι μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς την πρώτη θέση κατέλαβε η ιδιωτική χρηματιστηριακή Εuroxx, με ποσοστό 18,53%, και ακολούθησαν τρεις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (Eurobank με 17,79%, Εθνική με 9,16%, Πειραιώς με 6,63%). Στην 5η και 6η θέση, αντίστοιχα, βρέθηκαν η UBS με 6,27% και η Citigroup με 5,68%. Επίσης, η Credit Suisse βρέθηκε στην 9η θέση με 3,79%.

«Aυτόνομη» ή «ανεξάρτητη»;

Αυτές τις ημέρες διαμορφώνεται το τελικό κείμενο του νόμου για τη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία της σύνταξης του νόμου υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων για το εάν θα πρέπει να αναγράφεται ότι η νέα ΓΓΔΕ θα είναι «αυτόνομη» ή «ανεξάρτητη».

Είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει λύσει όλα τα άλλα προβλήματά του, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που έχει χρόνο να διαθέσει σε κάτι το οποίο μάλλον μικρή σημασία έχει επί της ουσίας. Φαίνεται, όμως, ότι η λέξη «ανεξάρτητη» δεν αρέσει σε ορισμένους εντός της κυβέρνησης.

Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη αξιολόγηση

Τη σημασία της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν για την αποκατάσταση της ομαλότητας και της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου (φωτ.) σε πρόσφατη ομιλία του. «Μόνον έτσι», τόνισε, «θα μπορέσουν σταδιακά να επιστρέψουν οι καταθέσεις και να βελτιωθεί η ρευστότητα, να διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές, να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών δανείων και, βεβαίως, να χαλαρώσουν έως ότου αρθούν πλήρως οι περιορισμοί των capital controls».

Πολιτικό μήνυμα από Δ. Δασκαλόπουλο

«Δεν έχω το άγχος του προσκηνίου ούτε το άγχος της επικαιρότητας. Τα κόμματα στην Ελλάδα δημιουργούν προβλήματα, και εγώ είμαι άνθρωπος των λύσεων». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ερωτηθείς για το εάν η ίδρυση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις» αποτελεί ένα βήμα για την κάθοδό του στον πολιτικό στίβο. Είναι γνωστή, άλλωστε, όλη η φημολογία που είχε αναπτυχθεί όταν ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν πρόεδρος του ΣΕΒ περί ενεργού ανάμειξής του με την πολιτική. Χθες είπε ότι κίνητρο για την ίδρυση της «διαΝΕΟσις» ήταν ότι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι ρηχός, ελλιπής σε στοιχεία, διαποτισμένος από προκαταλήψεις και στρεβλώσεις. Ο ίδιος, πάντως, έδωσε σαφές πολιτικό μήνυμα λέγοντας ότι πρέπει να πάψει να εξαρτάται η επιβίωσή μας από την επιείκεια των εταίρων, που έχει εξαντληθεί, και να επιδιώξουμε την παραγωγική επανένταξή μας στον σύγχρονο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή